Raketomet Grad ukrajinskej armády odpaľuje rakety na ruské pozície na fronte pri Bachmute na Ukrajine. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ruským jednotkám sa spolu s wagnerovcami podarilo dobyť Bachmut, tvrdí Moskva

20.05.2023, 23:45
21.05.2023, 00:01
Autor:
ČTKČTK

Kyjev to ešte dnes popieral, keď predtým to isté tvrdil šéf súkromnej vojenskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.

Ruským jednotkám sa spolu s wagnerovcami podarilo dobyť Bachmut, uviedlo podľa agentúry AP ruské ministerstvo obrany. Kyjev to ešte dnes popieral, keď predtým to isté tvrdil šéf súkromnej vojenskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Zástupkyňa ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová ale priznala, že situácia v meste, o ktoré sa bojuje dlhé mesiace, je pre ukrajinské sily kritická. Ak sa ruské tvrdenie potvrdí, pôjde podľa agentúry Reuters o najväčší ruský bojový úspech za desať mesiacov.

"V Bachmute sú tvrdé boje. Situácia je kritická. Zároveň naše vojská držia obranu vo štvrti prezývanej Lietadlo. V súčasnosti majú naši obrancovia pod kontrolou niektoré priemyselné a infraštruktúrne objekty v tejto štvrti a tiež rezidenčnú oblasť," oznámila Maljarová.

Úplné obsadenie

Jej vyhlásenie prišlo nedlho po tom, ako šéf ruských žoldnierov ohlásil úplné obsadenie Bachmutu ruskými silami. "Dnes napoludnie bol Bachmut plne dobytý. Obsadili sme kompletne celé mesto, dom po dome," uviedol podľa Reuters Prigožin v oznámení zverejnenom na platforme Telegram. Dodal, že jeho muži začnú od stredy z mesta odchádzať a zveria ho do rúk pravidelnej ruskej armády. Podobné tvrdenia nemožno v čase pokračujúcich bojov bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. V minulosti Prigožin opakovane zverejňoval tvrdenia o dobytí ukrajinských obcí jeho mužovi, ktorá sa neskôr nepotvrdila, upozorňuje stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

image

Šéf ruských žoldnierov hlási dobytie Bachmutu, Kyjev označuje situáciu za kritickú

Zhruba osem hodín po Prigožinovi podľa AP informáciu o dobytí Bachmutu prinieslo aj ruské ministerstvo obrany. K úplnému ovládnutiu mesta, ktoré sa stalo jedným zo symbolov vojny, neskôr vojakom gratuloval ruský prezident Vladimir Putin.

"To nie je pravda. Naše jednotky v Bachmute ďalej bojujú, "odmietol Prigožinovo oznámenie v komentári agentúre Reuters hovorca východného zoskupenia ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj, ktorý hovoril ešte predtým, ako sa vyjadrilo ruské ministerstvo obrany.

Miestne úspechy Ukrajincov

Ešte skôr podľa agentúry Unian v televíznom vysielaní Čerevatyj hovoril o tom, že Rusom sa nedarí dobyť ukrajinské pozície v meste a poukazoval aj na miestne úspechy ukrajinskej armády. Podľa Unian tak reagoval na informácie šírené ruskou propagandou o údajnom dobytí mesta ruskými silami.

O dobytie Bachmutu sa ruské sily snažia už deväť mesiacov. V uplynulých dňoch k mestu ruská armáda s vysokou pravdepodobnosťou presunula nové jednotky, uviedlo dnes britské ministerstvo obrany. Na presúvanie ruských rezerv do oblasti Bachmutu upozornila tento týždeň tiež Maljarová. V minulých dňoch ale zároveň prichádzali aj správy o úspešných lokálnych protiútokoch ukrajinskej armády, ktoré potvrdzovali aj zahraniční analytici.

Správy o ukrajinských úspechoch sa týkali predovšetkým postupu Ukrajincov pri severnom i južnom okraji Bachmutu. Agentúra Reuters podotkla, že išlo o najrýchlejší ukrajinský postup za šesť mesiacov a že Prigožin v jeho súvislosti hovoril o nebezpečenstve obkľúčenia jeho bojovníkov.

image

Boje v Bachmute pokračujú, situácia je kritická. Ukrajina však Prigožinove tvrdenia vyvracia

K ukrajinským protiútokom v oblasti Bachmutu americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej analýze situácie na Ukrajine písal, že pravdepodobne do značnej miery odvrátili hrozbu obkľúčenia Ukrajincov ruskými silami.

Ruský nezávislý portál Meduza podotkol, že štvrť na juhozápade mesta, kde sa podľa jeho informácií doteraz držia ukrajinskí obrancovia, je na kopci. Miesto s niekoľkými poničenými poschodovými bytovými domami podľa neho tak má strategický význam. Boje oň ukrajinskí obrancovia zvádzajú s nepriateľom už od februára. Portál tiež zverejnil fotografiu štvrte z predvojnových čias s poznámkou, že niektoré domy, ktoré zachytáva, už neexistujú.

01 - Modified: 2023-05-20 16:53:01 - Feat.: 1 - Title: Boje v Bachmute pokračujú, situácia je kritická. Ukrajina však Prigožinove tvrdenia vyvracia 02 - Modified: 2023-05-20 16:12:27 - Feat.: 1 - Title: Šéf ruských žoldnierov hlási dobytie Bachmutu, Kyjev označuje situáciu za kritickú 03 - Modified: 2023-05-20 13:50:44 - Feat.: 1 - Title: Šéf ruských žoldnierov Jevgenij Prigožin ohlásil dobytie Bachmutu, Kyjev to popiera
01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:23