Ukrajinskí vojaci strieľajú z dela neďaleko mesta Bachmut. ILUSTRAČNÁ SNÍMKA: TASR/AP
StoryEditor

Vojaci bojujúci za Ukrajinu vtrhli do Ruska. Belgorodom znela siréna, objavujú sa videá vrtuľníkov a tankov

22.05.2023, 14:43
22.05.2023, 16:58
Autor:
ČTKČTKredred

Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov potvrdil prienik prieskumných jednotiek ukrajinskej armády. Od dnešného rána hlási oblasť ostreľovanie.

Rusi bojujúci na ukrajinskej strane prekročili hranice a vtrhli do Belgorodskej obasti. Ruský dobrovoľnícky zbor uviedol, že vykonáva bojové misie na území Ruskej federácie a légia Slobody Rusku vyzvala obyvateľov ruských pohraničných oblastí, aby zostali doma a "nevzdorovali", informuje na svojom webe portál Ukrajinska pravda.

VIDEO: S vojenským analytikom Riškom sme sa v HNtelevízii rozprávali o tom, ako bude vyzerať ukrajinská protiofenzíva.

Ruskí dobrovoľníci hlásia, že kompletne obsadili pohraničnú obec Kozinky a postupujú ďalej. Objavujú sa ďalšie nepotvrdené správy o ich postupe.

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov pre stanicu Suspilne uviedol, že za operácie v Belgorodskej oblasti sú zodpovedné ruské skupiny bojujúce na strane Ukrajiny. "Ukrajina sleduje udalosti v Belgorodskej oblasti Ruska so záujmom a skúma situáciu, nemá však s tým nič spoločné," uviedol poradca ukrajinského prezidenta Michajlo Podoľak. Podľa jeho slov by mohlo ísť o aktivitu ruských "partizánskych skupín".

Podnikajú opatrenia na zničenie nepriateľa

Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov potvrdil prienik prieskumných jednotiek ukrajinskej armády. Od dnešného rána hlási oblasť ostreľovanie, v Belgorode sa rozoznela siréna. Podľa ruskojazyčného portálu BBC a agentúry Unian sa terčom ostreľovania stala okrem iného dedina Kozinka, ktorá leží priamo pri hraničnom priechode medzi oboma bojujúcimi krajinami. Ukrajina sa k útokom nevyjadrila.

Ukrajinskí vojaci z jednotiek, ktoré majú na starosti prieskum a sabotáž, podľa Gladkova vstúpili na územie Grajvoronského rajónu, ktorý leží na hraniciach s Ukrajinou. "Ozbrojené sily Ruskej federácie, spoločne s pohraničníkmi, národnou gardou a (tajnými službami) FSB, podnikajú opatrenia potrebné na zničenie nepriateľa," uviedol Gladkov.

Už od dnešného rána sa na sociálnych sieťach objavovali neoverené zábery Kozinky, kde z niektorých domov stúpa dym. Podľa Unianu mesto Belgorod hlásilo rozsiahly útok bezpilotných lietadiel a ruské oblastné úrady zničenie jedného z hraničných priechodov - zrejme toho, ktorý je na záberoch z Kozinky. Leží zhruba v polovici cesty podľa hranice medzi ukrajinskými mestami Charkov a Sumy.

Ruské ministerstvo obrany, FSB a pohraničná stráž informovali ruského prezidenta Vladimíra Putina o "pokuse o vpád ukrajinských sabotérov do Belgorodskej oblasti", povedal agentúre TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Ruské sily pracujú na tom, aby ukrajinské prieskumné jednotky z územia Ruskej federácie vytlačili a zničili ich," uviedol Peskov, podľa ktorého ide o snahu odvrátiť pozornosť od situácie vo východoukrajinskom meste Bachmut. Rusko tvrdí, že Bachmut dobylo, Kyjev uvádza, že sa o mesto stále bojuje.

Operácie na území Belgorodskej oblasti podľa Jusova vykonávajú výlučne ruskí občania z légie Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru, ktorý od minulého leta bojuje ako súčasť ukrajinských ozbrojených síl. Ich cieľom je utvorenie "bezpečnostného pásma" na ochranu ukrajinských civilistov a "oslobodenie územia od takzvaného Putinovho režimu", uviedol hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky.

Objavujú sa rôzne videá

Vojenskú aktivitu zaznamenal aj ukrajinský kanál na telegrame Skrinka Pandory, ktorý zverejnil video ukrajinských tankov – tie podľa neho prekročili hranicu s Ruskom. Na iných videách sú vrtuľníky nad Belgorodskou oblasťou. Zábery nie je možné nezávisle overiť.

Ďalšie videá ukazujú napríklad pohyb vojakov v uliciach s popisom, že ide o miesta na ruskej strane hranice. S odkazom na nemenované zdroje rovnakú aktivitu v Belgorodskej oblasti hlásia aj niektoré ruské kanály, podľa ktorých ukrajinské prieskumné jednotky bojujú pri pohraničnej obci Dronovka 20 kilometrov severne od Kozinky.

01 - Modified: 2023-05-22 11:21:34 - Feat.: 1 - Title: "Dáždnik" bez dier. Potichu vrcholí jedna z najdôležitejších bitiek nad Ukrajinou 02 - Modified: 2023-05-22 11:20:27 - Feat.: 1 - Title: Bojovať môžeme už dnes večer. NATO čaká najväčšia reforma od Studenej vojny 03 - Modified: 2023-05-22 11:20:08 - Feat.: 1 - Title: Dlžíte nám vďaku, miliardy aj územie, provokuje Poliakov šéf ruskej dumy Volodin 04 - Modified: 2023-05-22 07:01:12 - Feat.: 1 - Title: Boje o Bachmut pokračujú, potvrdila ukrajinská armáda 05 - Modified: 2023-05-22 05:50:33 - Feat.: 1 - Title: Rusko sústredilo nočné útoky na Dnipro, rakety dopadali aj na Sumskú oblasť
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:48