Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský. FOTO: TASR/Barbora Vizváryová
StoryEditor

Rokovania o jedenástom sankčnom balíku Európskej únie proti Rusku pokračujú, potvrdil Wlachovský

22.05.2023, 18:29
Autor:
TASRTASR

Ministri zahraničných vecí Európskej únie rokovali o návrhu Európskej komisie na jedenásty sankčný balík voči Rusku. Má byť zameraný voči tretím krajinám, ktoré pomáhajú Moskve obchádzať sankcie Únie.

Slovensko pokračuje v rozsiahlej podpore pre Ukrajinu a podporuje rozšírenie Európskej únie o krajiny západného Balkánu. Uviedol to v pondelok v Bruseli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský počas zasadnutia Rady Únie pre zahraničné veci.

Ministri zahraničných vecí Európskej únie rokovali o návrhu Európskej komisie na jedenásty sankčný balík voči Rusku. Má byť zameraný voči tretím krajinám, ktoré pomáhajú Moskve obchádzať sankcie Únie. Rokovania sa však podľa Wlachovského neskončili a budú pokračovať na úrovni veľvyslancov členských krajín pri Európskej únii.

Bilaterálne stretnutia

Wlachovský bol prvýkrát na zasadnutí Rady Únie pre zahraničné veci vo funkcii ministra a túto príležitosť využil na bilaterálne stretnutia s viacerými rezortnými kolegami.

Pripomenul, že hlavnými témami ministeriálu boli podpora Európskej únie pre Ukrajinu a vzťahy s krajinami západného Balkánu.

"Vyslovil som pokračovanie doterajšej politiky Slovenska čo sa týka podpory Ukrajiny vo všetkých aspektoch, vrátane humanitárnej, vojenskej a ďalšej pomoci. Hovorili sme veľa o sankciách a obchádzaní sankcií. Pri tejto téme bol prítomný aj osobitný vyslanec Európskej únie pre presadzovanie sankcií David O’Sullivan," opísal situáciu šéf slovenskej diplomacie.

image

Pribúda útokov na poľskú stráž pri hraniciach s Bieloruskom, uviedol poverenec varšavskej vlády

Pripravovaný 11. sankčný balík by mal umožniť sankcionovanie konkrétnych firiem, ktoré podľa označenia ukrajinskej vlády pomáhajú ruskej vojnovej ekonomike. Do tejto kategórie patrí aj niekoľko európskych firiem obchodne napojených na Rusko. Podľa Wlachovského však Rada ministrov o takomto zozname nerokovala.

Riziká sankcií

Spresnil, že diplomati hovorili o rizikách zaradenia tretích krajín na sankčný zoznam Únie, ale nemenovali žiadne krajiny, ktoré sú podozrivé z napomáhania Rusku obchádzať sankcie Európskej únie. Viaceré európske médiá v tejto súvislosti hovoria o Arménsku, Kazachstane či Spojených arabských emirátoch.

"Ja sa stotožňuje s tým, čo hovoril O´Sullivan, že treba najskôr využiť všetky ostatné komunikačné nástroje a nástroje na vyvíjanie tlaku na tretie krajiny, aby nedochádzalo k obchádzaniu sankcií. Rozumiem citlivosti tejto veci pre viaceré krajiny, vrátane Nemecka, ale je zásadné, aby sme znížili obchádzanie sankcií na minimum," odkázal Wlachovský.

image

Ódor prevzal žezlo po Hegerovi. Nová vláda predstavila plány, musí sa popasovať s akútnym problémom

Diplomati podľa jeho slov hovorili aj o potrebe rozšírenia Európskeho mierového nástroja.

Počas stretnutia s diplomatmi krajín západného Balkánu Wlachovský svojich rezortných kolegov ubezpečil, že slovenská zahraničná politika aj naďalej podporuje rozširovací proces Únie o krajiny tohto regiónu. Dodal, že spolu s ministrami zahraničných vecí krajín Slavkovského formátu chystá pracovnú návštevu do Severného Macedónska. Termín zatiaľ nebol stanovený a hľadá sa vhodný dátum.

01 - Modified: 2023-05-20 15:11:14 - Feat.: 1 - Title: Nová vláda bude naďalej podporovať Kyjev, tvrdí Wlachovský po stretnutí s ukrajinským kolegom 02 - Modified: 2023-05-19 12:35:09 - Feat.: 1 - Title: Dezinformácie výrazne ovplyvňujú situáciu na Slovensku, uviedol Wlachovský 03 - Modified: 2023-05-18 09:01:09 - Feat.: 1 - Title: Ódor: Máme záujem udržať kontinuitu v zahranično-politickom smerovaní Slovenska
01 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 02 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 03 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 04 - Modified: 2024-04-28 10:25:56 - Feat.: - Title: Čína vyzýva Európsku úniu, aby zastavila "diskriminačné" obchodné politiky. Tá chce znížiť závislosť 05 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:16