Ukrajinskí tankisti na ceste smerom k svojim pozíciám pri Bachmute. ILUSTRAČNÁ SNÍMKA: TASR/AP  
StoryEditor

V Belgorodskej oblasti zúria boje, z mesta hlásia výbuchy. Vpád vyvolal v Rusku paniku a šok, tvrdia experti

23.05.2023, 09:19
23.05.2023, 15:18
Autor:
ČTKČTK

V Belgorode pravdepodobne na budovu FSB zvrhli výbušninu z dronu. Na streche jednej zo stavieb je vidieť dym. Cesta k budove je prehradená. Na mieste už sú hasiči.

V Belgorodskej oblasti pokračujú strety so silami, ktoré do tohto ruského regiónu prenikli z Ukrajiny, tvrdí tamojší gubernátor. Ohlásil tiež zostrelenie nespresneného počtu dronov. V samotnom Belehrade zaznamenali sociálne médiá výbuch v sídle ruskej tajnej služby FSB. Vo vojnových podmienkach nemožno takéto tvrdenie bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. Britská rozviedka v pravidelnom situačnom prehľade upozornila, že Moskva zrejme útokov v pohraničí využije na posilnenie oficiálneho výkladu, že je Rusko obeťou vojny. Vážne znepokojenie nad cezhraničným vpádom dal najavo Kremeľ. Rusko podľa hovorcu Kremľa ťahanie na Ukrajine začalo práve preto, aby takýmto vpádom zabránilo, ale bude potrebné vyvinúť ďalšie úsilie, aby sa incidentom predišlo.

Ruská Belgorodská oblasť na hraniciach s Ukrajinou sa stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolal vpád ukrajinských "sabotážnych skupín". Ukrajina poprela, že by mala s udalosťami v Belgorodskej oblasti čokoľvek spoločné, a uviedla, že za nimi stoja ruskí partizáni. Do oblasti podľa médií prenikli oddiely ruských dobrovoľníkov bojujúcich na strane Ukrajiny.

VIDEO: Vojenský analytik Riško: Rusko očakáva ukrajinskú ofenzívu na Záporoží. Jeseň pri Charkove sa nezopakuje

Ruská úloha číslo jeden

"Ohľadom situácie v Grajvoronskom okrese, ministerstvo obrany spolu s (ďalšími) silovými zložkami pokračujú v čistení územia," napísal na sociálnej sieti gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov a podnietil miestnych obyvateľov, predtým evakuovaných z oblasti bojov, aby sa nevracali domov, kým ich k tomu úrady neobídu. Uviedol tiež, že pri utorkovej evakuácii zomrela staršia žena, ktorá išla v autobuse so synom a nevestou, príčiny jej smrti sa zisťujú. Úrady tiež majú nepotvrdené informácie o dvoch ranených v osadách, kde sa bojuje a kam sa ruským silám podľa gubernátora doteraz nepodarilo preniknúť, aj keď je to podľa neho "úloha číslo jeden" pokračujúcej "protiteroristickej operácie". Žiadne obete medzi civilistami zatiaľ nie sú, dodal.

image

Ruská oblasť ohlásila ozbrojené strety, viní ukrajinských sabotérov. Kyjev sa k tomu nehlási

Gladkov neskôr oznámil, že oboch ranených - manželský pár - dopravili do mestskej nemocnice; žene črepiny poranili nohy a utrpela ťažký šok, muž má stredne závažné zranenie brucha. Gubernátor tiež na internete napísal, že protivzdušná obrana zostrelila nad Belgorodom a oblasťou drony, ich počet nespresnil.

V prokremeľských sociálnych médiách sa podľa denníka Ukrajinska pravda medzičasom objavili informácie o výbuchu v sídle tajnej služby FSB v samotnom Belgorode, údajne bolo napadnuté aj policajné veliteľstvo. "V Belgorode pravdepodobne na budovu FSB zvrhli výbušninu z dronu. Na streche jednej zo stavieb je vidieť dym. Cesta k budove je prehradená. Na mieste už sú hasiči," citoval denník oznámenie z aplikácie Telegram. Úrady doteraz situáciu nekomentovali, v regióne kvôli vyhlásenej "protiteroristickej operácii" platí zákaz publikovať informácie bez povolenia úradov.

Kremeľ je hlboko znepokojený vpádom z Ukrajiny do Belgorodskej oblasti, ale podniká kroky, aby zabránil podobným incidentom, povedal dnes novinárom hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. "Vyžaduje to od nás veľké úsilie. Toto úsilie pokračuje, pokračuje aj špeciálna vojenská operácia, aby sme v budúcnosti nepripustili podobné prieniky, "vyhlásil. "Špeciálnou vojenskou operáciou" Moskva nazýva vojnu proti Ukrajine, ktorú ruské sily začali vlani vo februári rozsiahlym prekročením ukrajinských hraníc.

image

Ruská Belgorodská oblasť zavádza režim protiteroristickej operácie. Do regiónu "prenikli ukrajinské skupiny"

Čoraz závažnejšie hrozby

V meste Ďaťkovo v Brjanskej oblasti, ktorá tiež susedí s Ukrajinou, horí sklad využívaný zbrojovkou dodávajúcou optické systémy, napísala Ukrajinska pravda s odvolaním sa na miestne médiá. "Oblaky čierneho dymu sú vidieť kilometre ďaleko od miesta požiaru," napísal portál Novosti Brjanska, o príčine požiaru sa nezmienil.

Dianie v Belgorodskej oblasti vyvolalo v ruskom informačnom priestore "paniku" a "šok", usúdili analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny, podľa ktorého útok cez hranice prekvapil ruských komentátorov.

Britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky vojenskej rozviedky uvádza, že ruské sily sa medzi 19. a 22. májom veľmi pravdepodobne stretli s "partizánmi" na najmenej troch miestach v Belgorodskej oblasti blízko ukrajinských hraníc. Identita partizánov zostáva nepotvrdená, k zodpovednosti sa ale prihlásili ruské skupiny vystupujúce proti režimu. Rusko evakuovalo niekoľko dedín a nasadilo v oblasti ďalšie bezpečnostné sily.

"Rusko takmer určite využije tieto incidenty na podporu oficiálneho výkladu, že je obeťou vojny," predpovedal Londýn. Upozornil súčasne, že Rusko čelí vo svojich pohraničných regiónoch čoraz závažnejším bezpečnostným hrozbám v podobe strát bojových lietadiel, útokov improvizovaných výbušných zariadení na železničné trate a teraz aj priamych partizánskych akcií.

01 - Modified: 2023-05-22 20:25:42 - Feat.: 1 - Title: Ruská oblasť ohlásila ozbrojené strety, viní ukrajinských sabotérov. Kyjev sa k tomu nehlási 02 - Modified: 2023-05-22 18:49:58 - Feat.: 1 - Title: Ruská Belgorodská oblasť zavádza režim protiteroristickej operácie. Do regiónu "prenikli ukrajinské skupiny" 03 - Modified: 2023-05-11 08:16:09 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský dron zaútočil na ropné zásobníky v Brjanskej oblasti, uviedli ruské úrady 04 - Modified: 2023-05-03 11:27:43 - Feat.: 1 - Title: Útok dronom v Rusku: Blízko Kerčského mosta vypukol veľký požiar, horí ropný sklad
01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 01:11