Kemal Kilicdaroglu, kandidát na prezidenta hlavnej tureckej opozičnej aliancie. FOTO: Reuters
StoryEditor

Lídra tureckej opozície podporí strana nacionalistickej koalície, tretí kandidát podporil Erdogana

24.05.2023, 11:34
Autor:
ČTKČTK

Opozičného lídra Kiliçdaroglua pre druhé kolo podporuje aj ďalšia strana už rozpadnutej aliancie ATA, Strana spravodlivosti. Jej líder Vecdet Öz povedal, že Sinan Ogan sa postavil za Erdogana preto, že mu bolo sľúbené miesto vo vláde.

Turecká Strana víťazstiev, označovaná za ultranacionalistickú aj krajne pravicovú, podporí v druhom kole prezidentských volieb opozičného lídra Kemala Kiliçdaroglua. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na šéfa ZP Ümita Özdaga. Táto strana bola súčasťou predvolebnej koalície Aliancie predkov, ktorá do prezidentských volieb postavila kandidáta Sinana Ogana. Ten skončil tretí a pre nedeľňajšie druhé kolo už podporil prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Opozičného lídra Kiliçdaroglua pre druhé kolo podporuje aj ďalšia strana už rozpadnutej aliancie ATA, Strana spravodlivosti. Jej líder Vecdet Öz povedal, že Ogan sa postavil za Erdogana preto, že mu bolo sľúbené miesto vo vláde. "Povedal sme mu (Oganovi), že sme opozičná strana. Budeme si vyberať podľa toho, kto nám dá kreslo?, "vysvetlil Öz, prečo podporí lídra opozície proti Erdoganovi.

image

Neúspešný kandidát na tureckého prezidenta Ogan podporil Erdogana, mal viac než päť percent hlasov

Rovnako líder ZP Özdag dnes oznámil podporu opozičnému kandidátovi. Na tlačovej konferencii po boku Kiliçdaroglua tiež vyhlásil, že spoločne presadzujú, aby sa do roka od volieb vrátili do svojej vlasti Sýrčania, ktorí do Turecka utiekli pred občianskou vojnou. Tých je v Turecku ale na 3,7 milióna.

V prvom kole volieb 14. mája vyhral Erdogan s 49,52 percenta hlasov a Kiliçdaroglu skončil s nečakane veľkým rozdielom druhý so 44,88 percenta. Ogan dostal 5,2 percenta hlasov. Erdogan, ktorý je prezidentom od roku 2014 a pred tým bol od roku 2003 premiérom, prvýkrát nevyhral prezidentské voľby už v prvom kole. Avšak získal viac hlasov, ako mu dávali prieskumy, z ktorých väčšina predpovedala tesný výsledok či víťazstvo Kiliçdaroglua. Mnohí očakávali, že Erdoganovi uškodí zlá ekonomická situácia, najmä vysoká inflácia a rast životných nákladov, a tiež, že mu body uberie podľa niektorých zle zvládnutá pomoc po februárovom zemetrasení. Erdogan ale vyhral aj vo väčšine provincií postihnutých touto prírodnou katastrofou.

image

V druhom kole prezidentských volieb už hlasujú Turci žijúci v zahraničí, Erdogan súperí s lídrom opozície

Podľa analytikov Erdogan vyhral výrazne v prvom kole preto, lebo sa mu podarilo z volebného súboja urobiť zápas o tureckú identitu a bezpečnosť krajiny. Aj pre druhé kolo dávajú mnohí väčšie šance Erdoganovi. Do kariet mu budú hrať aj výsledky parlamentných volieb, v ktorých vyhrala jeho aliancia. Mnohí voliči totiž budú podľa analytikov preferovať silné vedenie krajiny.

Erdogan vyhral aj vďaka ovládnutiu médií, v štátnej televízii opozícia dostala len minimálny priestor. Turecká nezávislá platforma zverejnila tiež niekoľko klamstiev, ktoré Erdoganova propaganda využila v kampani.

V utorok oznámil volebný tím Kiliçdaroglua, že jeho Ľudová republikánska strana podala trestné oznámenie na Erdogana a niekoľko ďalších ľudí za upravené video, na ktorom to vyzerá, že CHP má podporu teroristickej organizácie Strana kurdských pracujúcich. Erdogan v živom vysielaní štátnej televízie TRT v pondelok znovu povedal, že líder CHP sa spolieha na podporu teroristickej organizácie PKK, čo Kiliçdaroglu odmieta. "Nezáleží na tom, tu je to videomontáž, alebo nie. Členovia PKK opozíciu podporujú, "povedal Erdogan.

01 - Modified: 2023-05-23 12:35:40 - Feat.: 1 - Title: Tureckí nacionalisti nie sú jednotní v podpore Erdogana v druhom kole volieb 02 - Modified: 2023-05-22 16:19:11 - Feat.: 1 - Title: Neúspešný kandidát na tureckého prezidenta Ogan podporil Erdogana, mal viac než päť percent hlasov 03 - Modified: 2023-05-20 11:54:09 - Feat.: 1 - Title: V druhom kole prezidentských volieb už hlasujú Turci žijúci v zahraničí, Erdogan súperí s lídrom opozície
01 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 02 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 05 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:34