Ruský predseda bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev. FOTO: Sputnik
StoryEditor

Medvedev pohrozil úderom, ak Ukrajina dostane jadrové zbrane

26.05.2023, 10:14
Autor:
ČTKČTK

Niekdajší šéf ruského štátu tiež povedal, že podľa jeho názoru sa "Európa zbláznila", zatiaľ čo Spojené štáty konajú v súlade so svojimi pragmatickými záujmami.

Ak Západ dá Ukrajine jadrové zbrane, Rusko bude musieť podniknúť preventívny úder, pohrozil bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medvedev, ktorý je teraz zástupcom predsedu bezpečnostnej rady. Medvedev podľa ruských médií nevylúčil, že by Západ mohol Kyjevu spolu so stíhačkami F-16 poskytnúť aj jadrové zbrane. Zatiaľ čo dodanie stíhačiek F-16 sa teraz zdá byť na programe dňa, dodanie jadrových zbraní Ukrajine doteraz žiadny západný činiteľ verejne nenavrhol, pripomenula agentúra Reuters.

Zákony vojny

"Ale vtedy to bude znamenať, že k nim priletia rakety s jadrovými hlavicami. Také sú nezvratné zákony vojny. Pokiaľ dôjde na jadrové zbrane, budeme musieť zasadiť preventívny úder," povedal Medvedev novinárom počas návštevy Vietnamu. Vyjadril sa takto deň po tom, ako ministri obrany Bieloruska a Ruska podpísali dokumenty o rozmiestnení ruských taktických jadrových zbraní v Bielorusku.

image

Lukašenko prišiel Putinovi ukázať „pevný stisk ruky“. Prečo je nezávislé Bielorusko pre Kremeľ také cenné?

Ruská invázia na Ukrajinu vo februári 2022 spustila najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny a najväčšiu konfrontáciu medzi Moskvou a Západom od kubánskej raketovej krízy v roku 1962. Rusko, ktoré má viac jadrových zbraní ako ktorýkoľvek iný štát, opakovane vyhlásilo, že Západ je zapojený do zástupnej vojny s Ruskom o Ukrajinu, ktorá by sa mohla rozvinúť v oveľa väčší konflikt, napísala v súvislosti s Medvedevovými vyjadreniami agentúra Reuters.

Rozdelenie Ukrajiny

Niekdajší šéf ruského štátu tiež vyjadril, že podľa jeho názoru sa "Európa zbláznila", zatiaľ čo Spojené štáty konajú v súlade so svojimi pragmatickými záujmami. "Čo sa týka Európy, tak pre mňa je to udivujúci príbeh. Svojimi rozhodnutiami ustavične prihrievajú a eskalujú situáciu," vyhlásil.

Medvedev tiež tvrdil, že podľa neho ukrajinská vláda testuje, ako by Ukrajinci pristúpili k rozdeleniu krajiny. O tom podľa neho vypovedajú výroky o "severokórejskom scenári" pre ukončenie vojny. "Kyjevský režim takto skúša, či je verejnosť pripravená na takýto variant rozdelenia krajiny. Pre nich je to bezpochyby lepšia možnosť ako rozdelenie podľa (kyjevskej hlavnej ulice) Chreščatyku či západných oblastí," vyhlásil.

image

Najprv drony, potom riadené strely a balistické rakety. Hlavným cieľom ruského úderu otriaslo 15 explózií

Ruský denník Kommersant pripomenul, že tento rok v januári tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov vyhlásil, že Rusko by mohlo navrhnúť "kórejský scenár" ukončenia vojny, teda rozdelenie Ukrajiny a právne zakotvenie straty ukrajinských území na východe krajiny analogicky s rozdelením Kórejského polostrova na 38. rovnobežku. V Kremli toto vyjadrenie označili za "ďalšiu kačicu".

O jadrových zbraniach hovorí len Rusko

Kommersant tiež pripomenul, že USA vystupovali proti dodaniu stíhačiek F-16 Ukrajine, avšak tento mesiac bezpečnostný poradca amerického prezidenta ohlásil, že stíhačky budú dodané, ale USA sa ešte nerozhodli, či F-16 dodajú samy, alebo to len umožní svojim európskym spojencom. Ukrajinskí vojaci očakávajú, že ako prví dodá tieto stíhačky Holandsko.

Naopak o dodaní jadrových zbraní Ukrajine sa doteraz žiadny západný činiteľ nezmienil. O jadrových zbraniach však od začiatku krízy hovoria ruskí predstavitelia, ktorí si tak podľa komentátorov zrejme kompenzujú frustráciu z neúspechov na ukrajinskom bojisku.

Od Kyjeva sa ruské vojská museli stiahnuť ešte vlani na jar a západných oblastí Ukrajiny nikdy nedosiahla. Ukrajinskí predstavitelia oficiálne označujú za svoj vojnový cieľ oslobodenie všetkého okupovaného územia, vrátane Krymu, ktorý Rusko anektovalo v rozpore s medzinárodným právom ešte na jar 2014. Vojna Ruska proti Ukrajine dnes pokračuje 457. dňom.

01 - Modified: 2023-05-26 06:50:38 - Feat.: 1 - Title: Scholz chce opäť hovoriť s Putinom, keď nastane "pravý čas" 02 - Modified: 2023-05-26 07:27:23 - Feat.: 1 - Title: Holandské úrady zabavili pozemok bývalého zaťa Vladimira Putina 03 - Modified: 2023-05-26 04:49:00 - Feat.: 1 - Title: Kvôli ruským aktivitám stúpa voda v okupovanej Kachovskej priehrade, varuje Kyjev 04 - Modified: 2023-05-25 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Podpora je Kyjevom tvrdo vybojovaná. Dynamika vojny sa zrýchľuje, aké sú možnosti a motivácie oboch strán? 05 - Modified: 2023-05-25 18:37:29 - Feat.: 1 - Title: Ruský plyn je pasca, tvrdia Poliaci. Slovensko je v hre o veľký plynový kontrakt práve od severného suseda
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:19