Šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Za rozhovor s Prigožinom ma vyhodili, oznámil bloger. Niekto vraj volal zhora, wagnerovcov už neoslavujú

26.05.2023, 15:59
Autor:
dttdtt

Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin veľmi ostro kritizoval ruské ministerstvo obrany, s ktorým vedie dlhé mesiace mocenské spory. Zameral sa aj na ruskú elitu, ktorá sa podľa neho vo vojne málo angažuje.

Kvôli rozhovoru so šéfom wagnerovcov som prišiel o prácu, oznámil vo štvrtok ruský bloger Konstantin Dolgov. Ten začiatkom týždňa natočil s Jevgenijom Prigožinom interview plné emócii, v ktorom vodca žoldnierov kritizoval ruskú elitu a spochybňoval ciele ruskej vojny na Ukrajine. „Volal niekto zhora, aby sa pomstil. Ale ja budem pokračovať,“ odkázal Dolgov.

Dolgov pôsobil v propagandistickom projekte Telega Online, ktorý ponúka prorusky ladené diskusie o aktuálnych udalostiach a politike. Bloger v utorok natočil s Prigožinom hodinové video, v ktorom podnikateľ vyhlásil, že ruská invázia urobila z ukrajinskej armády jednu z najsilnejších na svete.

Video: Jevgenij Prigožin kritizuje ruskú elitu:

Mocenské spory

Šéf wagnerovcov tiež veľmi ostro kritizoval ruské ministerstvo obrany, s ktorým vedie dlhé mesiace mocenské spory. Zameral sa aj na ruskú elitu, ktorá sa podľa neho vo vojne málo angažuje. „Kým sa synovia bežných Rusov vracajú domov v rakvách, zlatá mládež sa ukazuje na internete,“ povedal a varoval pred revolúciou podobnou tej z roku 1917.

Podľa denníka The Washington Post je rozhovor všeobecne vnímaný ako Prigožinov pokus využiť nedávny úspech pri obsadení východoukrajinského mesta Bachmut, kde jeho žoldnieri slúžili ako kľúčová bojová sila, na zvýšenie svojho domáceho postavenia.

image

Expert o nájazde na Belgorod: Je možné, že tam boli Rusi s príklonom k fašizmu. Čo chcel Kyjev dosiahnuť?

Dolgov na svojom blogu napísal, že nemá pochýb o tom, že ho z práce vyhodili práve kvôli tomuto rozhovoru. „Interview vyšlo počas utorkového večera a v stredu ráno mi oznámili, že ma prepúšťajú. Producenti priznali, že rozhodnutie padlo po telefonátoch zhora. Neviem, kto je hore, a ani to nechcem vedieť. Nie je to moja vec,“ zveril sa Dolgov.

„Nech už však volal ktokoľvek, asi ho rozčúlilo, čo Prigožin hovoril. Ale jemu zrejme nemôžu nič urobiť, tak sa rozhodli, že si vybijú zlosť na anketárovi. Že ho pripravia o prácu a o plat,“ dodal. „Mojou prácou je klásť otázky. Nevyslovoval som svoj osobný názor,“ pokračoval ďalej bloger.

„Vďaka Bohu a Putinovi máme slobodu slova“

Podľa Dolgova však v Rusku, „vďaka Bohu a vďaka prezidentovi Vladimírovi Putinovi, existuje sloboda slova“. "Myslím, že Vladimír Vladimirovič nebude mať radosť, keď sa dozvie, že moderátor Telega Online prišiel o prácu za rozhovor s premožiteľom Bachmutu a Hrdinom Ruskej federácie," uviedol. "Som si istý, že prezident je odporcom akéhokoľvek bezprávia," dodal.

Doglov tiež spomenul, že projekt Telega Online financuje ruský regulátor Inštitút pre rozvoj internetu, ktorý vedie prokremeľský novinár Alexej Goreslavkij. Ten v roku 2014 zlikvidoval vplyvný nezávislý web lenta.ru. Krok bol predzvesťou širšieho zásahu Kremľa proti médiám. V krajine postupne nezanechal takmer žiadne nezávislé zdroje, ktoré by boli bežne dostupné.

image

Hlavným cieľom je Putin, priznali „tajní“ z Kyjeva. Spájajú ich s viacerými útokmi vrátane atentátu

Prigožin v reakcii na propagandistovo prepustenie varoval každého, kto by sa ho snažil umlčať. „Samozrejme, že Dolgova podporím. Skúste ma umlčať a uvidíme, ako sa vám to podarí. Ste idioti, ak si myslíte, že niečím takým robíte službu úradom. V skutočnosti im robíte službu, ktorá skôr uškodí“ povedal.

„Prebieha vojna a vy by ste mali premýšľať o tom, ako zachrániť krajinu. Degeneráti, ktorí vlastníte tento projekt, budete sa smažiť v pekle,“ myslí si.

Dolgovov zamestnávateľ odmietol, že by blogera prepustil. Chápeme, že šokujúce vyhlásenia zasiahnu divákov oveľa lepšie ako akékoľvek vyvážené stanovisko, ale prepustenie Dolgova nebolo vôbec také spontánne, ako tvrdí. Už dlho plánoval odísť,“ uviedol Telega Online. Dolgov to však označil za lož.

image

Pyrrhovo víťazstvo? Rusi vydreli pri Bachmute výhru, ktorá sa však môže zmeniť na porážku

Prigožin sa v posledných týždňoch opakovane sťažoval, že štátom kontrolované televízne kanály prestali o ňom a jeho Wagnerovom zoskupení informovať, čo je zásadný odklon od pozitívnych reportáží vysielaných v minulom roku.

Zamestnanec jedného z ruských štátnych médií začiatkom mája portálu Meduza oznámil, že Kremeľ vydal pokyn, aby novinári začali Prigožina líčiť ako zradcu, pokiaľ bude ministerstvo obrany naďalej kritizovať a informovať o zlyhaniach na fronte. WP predtým informoval, že ruské ministerstvo obrany začalo pripravovať materiály pre negatívnu kampaň proti Prigožinovi, ale nakoniec od nej ustúpilo.

01 - Modified: 2023-05-26 14:37:59 - Feat.: 1 - Title: Expert o nájazde na Belgorod: Je možné, že tam boli Rusi s príklonom k fašizmu. Čo chcel Kyjev dosiahnuť? 02 - Modified: 2023-05-26 09:48:57 - Feat.: 1 - Title: Hlavným cieľom je Putin, priznali „tajní“ z Kyjeva. Spájajú ich s viacerými útokmi vrátane atentátu 03 - Modified: 2023-05-25 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Podpora je Kyjevom tvrdo vybojovaná. Dynamika vojny sa zrýchľuje, aké sú možnosti a motivácie oboch strán? 04 - Modified: 2023-05-25 14:47:34 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská protiofenzíva sa začala, ničíme ruskú logistiku, povedal Zelenského poradca
01 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 05 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:10