Zakladateľ milície Oath Keepers Stewart Rhodes drží v ruke vysielačku, keď odchádza s dobrovoľníkmi zo zhromaždenia, ktoré usporiadal americký prezident Donald Trump v Minneapolise 10. októbra 2019. FOTO: Reuters
StoryEditor

Za prípravu útoku na Kapitol a rozvratné sprisahanie dostal 18 rokov. Súd poslal do väzenia šéfa extrémistov

27.05.2023, 00:00
  • 58-ročný Stewart Rhodes pred súdom neprejavil ľútosť a tvrdil, že je politickým väzňom.
  • Niekdajšieho vodcu krajne pravicovej milície Rhodesa uznala porota federálneho súdu vinným už vlani v novembri, vo štvrtok sudca oznámil výšku trestu.
  • Na Kapitol pri spoločnej schôdzi oboch komôr amerického Kongresu, ktorá sa chystala formálne potvrdiť víťazstvo súčasného amerického prezidenta Joea Bidena vo voľbách, zaútočili priaznivci vtedajšieho šéfa Bieleho domu Trumpa. 

Americký federálny súd poslal vo štvrtok na 18 rokov do väzenia Stewarta Rhodesa, zakladateľa extrémistickej skupiny Oath Keepers (Strážcovia prísahy) za rozvratné sprisahanie a ďalšie trestné činy v súvislosti s útokom priaznivcov exprezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu 6. januára 2021.

58-ročný Rhodes pred súdom neprejavil ľútosť a tvrdil, že je politickým väzňom. „Pán Rhodes, po celé desaťročia je jasné, že ste chceli, aby sa demokracia v tejto krajine zvrhla násilným spôsobom,“ vyhlásil sudca Amit Mehta. „Nie ste politický väzeň,“ povedal s poznámkou, že Rhodes predstavuje trvalú hrozbu pre krajinu. 

Útok by sa mohol zopakovať

Vyjadril tiež obavy, že by sa situácia zo 6. januára 2021 mohla opakovať. „V okamihu, keď budete prepustený, nech už to bude kedykoľvek, budete pripravený zdvihnúť zbrane proti svojej vláde,“ povedal Rhodesovi.

Niekdajšieho vodcu krajne pravicovej milície Rhodesa uznala porota federálneho súdu vinným už vlani v novembri, vo štvrtok sudca oznámil výšku trestu. Obžaloba pre neho žiadala 25 rokov za mrežami.

Dĺžka väzenia pre Rhodesa je najdlhším trestom vyneseným v súvislosti s niekdajšími nepokojmi vo Washingtone, kvôli ktorým bolo obvinených viac ako tisíc ľudí, poznamenal Reuters. Podľa neho doteraz najdlhším trestom bolo 14 rokov za mrežami pre muža z Pensylvánie, ktorý vtedy zaútočil na policajtov.

image

Guvernér Floridy DeSantis oficiálne oznámil svoju prezidentskú kandidatúru

Na Kapitol pri spoločnej schôdzi oboch komôr amerického Kongresu, ktorá sa chystala formálne potvrdiť víťazstvo súčasného amerického prezidenta Joea Bidena vo voľbách, zaútočili priaznivci vtedajšieho šéfa Bieleho domu Trumpa. Ten po predchádzajúcich voľbách začal bez dôkazov tvrdiť, že hlasovanie sprevádzali rozsiahle volebné podvody a že mu demokrati víťazstvo „ukradli“.

Narušenie odovzdania moci

Rhodes vtedy do budovy Kapitolu nevstúpil, ale podľa žalobcov bol strojcom sprisahania, ktorého cieľom bolo násilne narušiť odovzdanie prezidentskej moci.

Vyštudovaný právnik je zakladateľom Oath Keepers, ktorá bola jednou z niekoľkých extrémistických skupín, ktorých členovia vtedy dorazili k budove Kongresu. Jej názov odkazuje na prísahu, ktorú v Spojených štátoch skladajú verejní činitelia, predovšetkým na pasáž o ochrane ústavy pred „vonkajšími i domácimi“ nepriateľmi. Skupina vznikla v roku 2009.

image

Porota uznala "Trumpovu armádu" vinnnou z prípravy sprisahania v Kapitole

Štvrtkové vynesenie výšky trestu nad Rhodesom je prvým zo série verdiktov, ktoré by si mali vypočuť v nasledujúcich dňoch ďalší členovia Oath Keepers, poznamenala agentúra AP. Americké súdy podľa nej zatiaľ odsúdili vyše 500 ľudí v súvislosti s násilnosťami z predminulého januára vo Washingtone, pričom viac ako polovica z nich dostala trest odňatia slobody, ďalší zo súdnych siení odišli s podmienkami alebo domácim väzením.

Rhodes je prvým človekom obvineným v súvislosti s útokom na Kapitol, ktorý bol odsúdený za trestný čin rozvratného sprisahania, napísala AP, ktorá verdikt označila za ďalší míľnik v rozsiahlom vyšetrovaní vtedajšieho násilia.

01 - Modified: 2023-05-25 05:12:59 - Feat.: 1 - Title: Guvernér Floridy DeSantis oficiálne oznámil svoju prezidentskú kandidatúru 02 - Modified: 2023-05-22 17:00:25 - Feat.: 1 - Title: Biden a McCarthy budú rokovať o zvýšení dlhového stropu, desať dní pred možnou platobnou neschopnosťou USA 03 - Modified: 2023-05-17 21:56:17 - Feat.: 1 - Title: V USA vydražili najstaršiu, takmer kompletnú, hebrejskú bibliu za 38 miliónov dolárov 04 - Modified: 2023-05-11 09:51:53 - Feat.: 1 - Title: Trump v televíznej debate opakovane klamal, odmietol podporiť víťazstvo Ukrajiny
01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 03 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem 04 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 05 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:31