Ukrajinskí vojaci strieľajú z dela neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Dilema v Kremli. Rusko podľa Londýna rieši, či posilniť svoju obranu alebo pozície na Ukrajine

02.06.2023, 09:30
Autor:
ČTKČTK

Vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na bojisku rozviedka pripomína, že diverzné skupiny sa o prelomenie ruskej hranice z Ukrajiny pokúsili dvakrát za posledných desať dní.

Ruské vedenie musí naliehavo riešiť dilemu, či posilniť vlastnú obranu v regiónoch susediacich s Ukrajinou alebo upevniť pozície na fronte. Dnes to v súvislosti s útokmi partizánskych skupín v Rusku v miestach pri hraniciach s Ukrajinou uvádza britská vojenská rozviedka.

Expert o nájazde na Belgorod: Je možné, že tam boli Rusi s príklonom k fašizmu. Čo chcel Kyjev dosiahnuť?

Vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na bojisku rozviedka pripomína, že diverzné skupiny sa o prelomenie hranice z Ukrajiny pokúsili dvakrát za posledných desať dní. Vo štvrtok sa ich podľa všetkého ruskej armáde a silám ministerstva vnútra podarilo zastaviť rýchlejšie ako minulý týždeň v pondelok. Britskí vojenskí spravodajcovia však podotýkajú, že sám rezort obrany v Moskve informoval, že na ruskom území nasadil rôznu vojenskú techniku, vrátane útočných vrtuľníkov a raketometu TOS-1A, ktorý je vyzbrojený termobarickými raketovými hlavicami.

image

Výroba ruských zbraní sa fantasticky zvýšila, len tankov je šesťsto, tvrdí Medvedev

"Ruské velenie teraz čelí naliehavej dileme, či posilniť obranu v regiónoch pri hraniciach s Ukrajinou alebo upevniť bojové línie na okupovanej Ukrajine," uvádza britská vojenská rozviedka.

Minulý týždeň v pondelok sa Belgorodská oblasť stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolal vpád ukrajinských "sabotážnych skupín". Podľa Kyjeva aj médií do oblasti prenikli Rusi z oddielov Legie Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru bojujúcich na strane Ukrajiny. Neskôr sa stiahli.

image

Drony útočili na Kyjev aj na ruský Kursk. Ukrajina zostrelila 30 cieľov

Vo štvrtok sa podľa analytikov z amerického Inštitútu pre výskum vojny podarilo členov LSR lokalizovať neďaleko ruskej Novej Tavolžanky asi 3,5 kilometra od hranice medzi oboma štátmi. ISW uvádza, že na ruské územie prenikajú len malé skupiny a hovorí v tejto súvislosti o výbojoch. Ide o útočné operácie malého rozsahu, pri ktorých vojaci rýchlo preniknú na územie nepriateľa s cieľom získať informácie, narušiť sily protivníka alebo zničiť jeho infraštruktúru. Takéto výboje končia plánovaným stiahnutím z úzko definovanej oblasti a ich cieľom nie je dané územie dlhodobo ovládnuť.

Ruské ministerstvo obrany však tieto výboje označuje za pokusy o "inváziu" do Ruska a úrady z prihraničných oblastí evakuovali stovky detí. Hovorca prezidenta Vladimira Putina povedal, že jeho šéf je o dianí v Belgorodskej oblasti neustále informovaný. Kremeľ sa podľa ISW tieto obmedzené výpady snaží využiť vo svojej propagande s cieľom presvedčiť Rusov o tom, že vojna na Ukrajine je pre ich krajinu existenčnou otázkou. Ruské vedenie tiež chce získať podporu verejnosti pre zdĺhavý konflikt.

01 - Modified: 2023-06-02 11:40:38 - Feat.: 1 - Title: Výroba ruských zbraní sa fantasticky zvýšila, len tankov je šesťsto, tvrdí Medvedev 02 - Modified: 2023-06-02 05:50:25 - Feat.: 1 - Title: Drony útočili na Kyjev aj na ruský Kursk. Ukrajina zostrelila 30 cieľov 03 - Modified: 2023-06-02 05:01:16 - Feat.: 1 - Title: Švajčiarski poslanci odmietli povoliť transfer zbraní na Ukrajinu
01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 03 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 04 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 05 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:24