StoryEditor

Biden spadol pred námorníkmi, Trump s DeSantisom reagovali uštipačne

02.06.2023, 11:28
Autor:
kpukpujoljol
  • Americký prezident Joe Biden pri štvrtkovom odovzdávaní diplomov na americkej námornej akadémii v štáte Colorado zakopol a spadol.
  • Chvíľu ležal na zemi, potom sa za pomoci ochranky zdvihol a ukazoval na miesto, o ktoré zavadil.
  • Bidenov tlačový hovorca Ben LaBolt uviedol, že prezident je v poriadku.

Joe Biden spadol po tom, čo na pódiu v Colorado Springs predniesol otvárací prejav. Na nohy mu pomohol dôstojník letectva a dvaja členovia jeho tajnej služby. Potom sa vrátil na svoje miesto, kde sledoval záver ceremoniálu.

Šéf tlačového oddelenia Bieleho domu Ben LaBolt na Twitteri uviedol, že osemdesiatročný prezident je v poriadku. „Na pódiu bolo vrece s pieskom,“ vysvetlil, o čo Biden zakopol.

„Aj got sandbagged,“ reagoval potom pred novinármi sám Biden vo štvrtok večer po návrate do Bieleho domu. Anglický výraz sandbagged možno v slovenčine preložiť ako tvrdé a nespravodlivé zaobchádzanie.

Dve malé čierne vrecia s pieskom, ktoré ležali na pódiu, podopierali čítacie zariadenie, ktoré Biden a ďalší rečníci na promócii používali.

Nie je to prvýkrát, čo kamery zachytili pád amerického prezidenta. V marci 2021 Biden trikrát spadol na schodoch pri nástupe do lietadla. Minulý rok v júni pri cyklovýlete s manželkou Jill zase spadol z bicykla.

Bývalý prezident Spojených štátov Donald Trump na Bidenovu zdravotnú kondíciu pri svojej prezidentskej kampani niekoľkokrát útočil. Trump dokonca zaviedol pojem „ospalý Joe“, ktorý hojne využíval.

O Bidenovom páde sa teraz dozvedel od diváka, a to počas volebnej kampane, ktorú práve viedol v Iowe. „On skutočne spadol? No, dúfam, že sa mu nič nestalo,“ reagoval. „Celá tá vec je šialená. Musíte si na to dávať pozor... pretože to nechcete, aj keby ste mali ísť po špičkách dole po rampe,“ narážal na vlastnú príhodu „opatrnej chôdze“ po „klzkej“ rampe pri nástupe vo West Pointe v roku 2020.

„Ak spadol, tak je to zlé. Musíme veci vrátiť späť do normálu. Bolo to nevhodné miesto na pád, myslím, že to bola akadémia letectva, že? To nie je inšpirujúce,“ povedal Trump.

Aj ďalší politický súper, floridský guvernér Ron DeSantis využil príležitosť, aby si počas predvolebnej akcie v New Hampshire z Bidena vystrelil.

"Dúfame a prajeme Bidenovi rýchle zotavenie zo všetkých zranení, ktoré mohol utrpieť, ale tiež prajeme Spojeným štátom americkým rýchle zotavenie zo zranení, ktoré utrpeli kvôli nemu a jeho politike," uviedol.

Joe Biden je najstarším prezidentom Spojených štátov amerických v histórii, mandát chce znova obhájiť vo voľbách v budúcom roku.

Bidenov osobný lekár po poslednej lekárskej prehliadke vo februári povedal, že prezident "zostáva zdravým, energickým osemdesiatročným mužom, ktorý je schopný úspešne vykonávať prezidentské povinnosti". Doktor Kevin O‘Connor tiež zdokumentoval prezidentovu stuhnutú chôdzu, ktorá je podľa O‘Connora dôsledkom artritídy chrbtice, predtým zlomeného chodidla a neuropatie Bidenových nôh.

Biden sa v súčasnej dobe musí stretávať nielen s obavami spolustraníkov a voličov ohľadom svojej spôsobilosti na ďalší výkon funkcie, ale napríklad aj so škandálom kvôli držbe tajných dokumentov.

01 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-04-15 20:07:28 - Feat.: - Title: Americký prezident Biden prijal v Oválnej pracovni českého premiéra Fialu 03 - Modified: 2024-04-12 20:31:57 - Feat.: - Title: Biden očakáva, že Irán zaútočí na Izrael, ale "nebude úspešný" 04 - Modified: 2024-04-12 11:05:48 - Feat.: - Title: Čína odmieta výstupy z Bidenovho samitu s Japonskom a Filipínami 05 - Modified: 2024-04-12 05:07:00 - Feat.: - Title: Biden sa chce zasadiť za právo žien na vykonanie interrupcie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 12:03