Vojaci kráčajú v blízkosti miesta nahláseného bezpečnostného incidentu pri južnej hranici Izraela s Egyptom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pri prestrelke blízko hraníc s Egyptom zahynuli traja izraelskí vojaci, útočníka zabili

03.06.2023, 13:20
03.06.2023, 21:18
Autor:
TASRTASR

Pri strete s teroristom na izraelskom území došlo k prestrelke. Vojaci ho zabili, oznámili izraelské ozbrojené sily. Bližšie podrobnosti k udalosti nezverejnili.

Traja izraelskí vojaci zomreli dnes na juhu krajiny pri hraniciach s Egyptom. Prvé dva - ženu a muža - našla ráno hliadka, tretí zomrel v prestrelke, keď na miesto dorazili posily. Izraelská armáda zabila aj jedného útočníka a neskôr uviedla, že išlo o egyptského policajta. Na vyšetrovaní udalosti spolupracujú izraelské aj egyptské bezpečnostné zložky. Detaily incidentu zostávajú nejasné, poznamenala agentúra Reuters.

Izraelská armáda podľa nej uviedla, že egyptský policajt zastrelil dvoch jej vojakov, ktorí dnes ráno zabezpečovali vojenské stanovište na hranici s Egyptom po tom, ako izraelské sily v noci zmarili pokus o pašovanie. Neskôr zomrel pri strete na izraelskom území tretí vojak tejto krajiny aj podozrivý útočník, píše Reuters.

Pašerák drog

Podľa Káhiry egyptský policajt prekročil hranicu do Izraela preto, že prenasledoval pašerákov drog. To podľa egyptskej strany, ktorú citoval denník Haarec, viedlo k prestrelke s izraelskými vojakmi.

image

Izrael spolupracuje s Ukrajinou na nasadení systému včasného varovania pred raketovými útokmi

Portál The Times of Israel a denník Haarec v tejto súvislosti už dopoludnia napísali, že incident môže súvisieť s pašovaním drog. V noci na dnes totiž na hranici zadržala izraelská armáda pašerákov drog, ktorí sa snažili cez plot na hranici dostať sa rebríkmi. Našla u nich aj veľké množstvo hotovosti, v prepočte asi 400-tisíc dolárov.

Kvôli incidentu spolu telefonicky hovorili ministri obrany oboch krajín, pričom ten egyptský vyjadril svojmu izraelskému náprotivku sústrasť, napísala večer agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptskú armádu. Šéf egyptského rezortu obrany Muhammad Zaki so svojím izraelským náprotivkom Joavom Galantom hovorili tiež o možných opatreniach, ktoré by podobným situáciám na hraniciach zabránili.

image

Ukrajina by potrebovala 50 systémov Patriot, ale má len dva, povedal Zelenskyj. Má prisľúbené tri ďalšie

Streľba na radikálov

Incident sa odohral v horách na juhu Izraela Negevskej púšti v mieste, kde sa izraelská armáda bojuje proti pašerákom drog. Rovnako egyptská armáda na hranici občas strieľa na pašerákov, či na ozbrojencov z radikálnych džihádistických skupín.

Izraelsko-egyptská hranica je podľa miestnych médií zvyčajne pokojná odvtedy, čo obe krajiny podpísali v roku 1979 mierovú dohodu. V predchádzajúcej dekáde Izrael postavil pozdĺž hranice vysoký plot, ktorý má brániť pašerákom, ale tiež vstupu migrantov z Afriky. Chrániť má bariéra Izrael aj pred islamistickými radikálmi, ktorí pôsobia na egyptskom Sinajskom polostrove.

Portál The Times of Israel pripomenul početné útoky teroristov zo Sinaje na Izrael z rokov 2011 a 2012. V polovici augusta 2011 si strety vyvolané útokmi islamistických radikálov vyžiadali na izraelskej strane smrť šiestich civilistov, vojaka a policajta, zomrelo pri nich tiež päť egyptských vojakov.

image

Izrael spolupracuje s Ukrajinou na nasadení systému včasného varovania pred raketovými útokmi

"Vojaci, ktorí sa nachádzali v jeho blízkosti, útočníka zastrelili," uvádza sa vo vyhlásení. Zastrelenie útočníka potvrdil aj hovorca armády. Armáda podľa agentúry AP dodala, že útočníkom bol egyptský policajt.

Hovorca armády uviedol, že streľba zrejme súvisí so zmareným pokusom o pašovanie drog. Vojaci pátrajú po ďalších možných Izrael a Egypt podpísali v roku 1978 Dohody z Camp Davidu, ktoré bezprostredne viedli k mierovej dohode medzi židovským štátom a najväčšou arabskou krajinou. Hoci občas dochádzalo k prestrelkám medzi pašerákmi drog a izraelskými vojakmi, situácia na spoločných hraniciach je prevažne pokojná, píše AFP.

01 - Modified: 2023-06-03 19:18:50 - Feat.: 1 - Title: Pri prestrelke blízko hraníc s Egyptom zahynuli traja izraelskí vojaci, útočníka zabili 02 - Modified: 2023-06-03 11:43:05 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina by potrebovala 50 systémov Patriot, ale má len dva, povedal Zelenskyj. Má prisľúbené tri ďalšie 03 - Modified: 2023-06-03 10:18:34 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda zabila na hranici s Egyptom jedného ozbrojenca
01 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 02 - Modified: 2024-04-25 17:29:41 - Feat.: - Title: Do Egypta od októbra utieklo z Pásma Gazy asi 100-tisíc Palestínčanov. Väčší počet Káhira odmietla 03 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 04 - Modified: 2024-04-19 13:40:05 - Feat.: - Title: Iránsky prezident Raísí nekomentoval výbuch v centrálnej časti krajiny 05 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:58