Holandský premiér Mark Ruute. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Premiér čelí tlaku vlastnej strany kvôli nárastu počtu azylantov v Holandsku, vláde hrozí kríza

05.06.2023, 15:02
Autor:
TASRTASR

Vlani v novembri musel holandský premiér odraziť rebéliu poslancov vlastnej strany proti zákonu, ktorý umožňuje vláde prinútiť miestne samosprávy, aby prijali utečencov.

Holandský premiér Mark Rutte sa ocitol pod rastúcim tlakom svojej materskej strany - Ľudovej strany za slobodu a demokraciu -, ktorá žiada, aby podnikol kroky na zníženie počtu žiadateľov o azyl, ktorí tento rok prídu do Holandska, inak sa jeho vláda ocitne v kríze.

Delegáti na víkendovom kongrese VVD v Apeldoorne Rutteho obvinili, že nesplnil svoje sľuby z jesene 2022, podľa ktorých podnikne "podstatné" opatrenia na zastavenie prílivu utečencov do krajiny.

Dochádza trpezlivosť

Líderka skupiny VVD v parlamente Sophie Hermansová v tejto súvislosti vyzvala premiéra, aby sa "ponáhľal" a upozornila, že trpezlivosť členov strany nie je nekonečná. Podľa jej slov VVD ako najväčšia strana štvorčlennej vládnej koalície by mohla z koalície vystúpiť, "ak neuvidí cestu vpred", čo by viedlo k vládnej kríze.

image

V Holandsku sú desiatky Sýrčanov, ktorí sa mohli podieľať na mučení civilistov, útočisko tu našli utečenci

Vlani v novembri musel Rutte odraziť rebéliu poslancov vlastnej strany proti zákonu, ktorý navrhol minister pre azyl Eric van der Burg. Ide o zákon, ktorý umožňuje vláde prinútiť miestne samosprávy, aby prijali utečencov a tí by tak boli rovnomernejšie rozptýlení po krajine. Uvedený zákon bol reakciou na preplnené prijímacie strediská pre utečencov v Groningene. Podmienky v týchto centrách organizácia Lekári bez hraníc označila za "ponižujúce a neľudské".

Rutte čelí aj odporu svojich partnerov v koalícii, liberálnej strane D66 a Kresťanskodemokratickej únii, ktorí chcú, aby Holandsko zaujalo humánnejší prístup k azylantom.

Tisícky utečencov

Podľa šéfky CU Mirjam Bikkerovej by sa Holandsko mohlo vyrovnať s odhadovaným počtom 70-tisíc utečencov, ktorí môžu prísť do krajiny v priebehu tohto roka. Bikkerová minulý týždeň vyzvala Rutteho stranu, aby uznala, že "každý migrant je ľudská bytosť".

image

Nastupujúca šéfka agentúry OSN pre migráciu odsúdila zneužívanie migrantov na politické zisky

DutchNews.nl pripomenul, že snahy VVD znížiť počet azylantov uviazli aj na súdoch. Tie v niekoľkých prípadoch rozhodli, že dočasný zákaz, aby sa utečenci bez štatútu právnej ochrany v Holandsku spojili so svojimi rodinami, porušil holandské a európske právo.

Premiér vkladá svoje nádeje do toho, že Európska únia uzatvorí dohodu s Tuniskom o znížení počtu utečencov prechádzajúcich cez Stredozemné more, čím sa zníži migračný tlak na Európu. Rutte na kongrese pripomenul, že výsledky prinášajú aj opatrenia na zosúladenie vízových pravidiel krajín západného Balkánu s pravidlami Európskej únie.

Delegáti VVD sa na kongrese dohodli na podpore vládneho kabinetu za predpokladu, že sa problém s azylantmi vyrieši do leta. "Naši ministri by nemali ísť na dovolenku, kým neprídu s vážnym balíkom opatrení," odkázala lídrom strany Hermansová.

01 - Modified: 2023-06-03 10:51:33 - Feat.: 1 - Title: Štvordňový pracovný týždeň: Na Slovensku sa objavil prvý odvážnejší hráč, zvažujú to aj ďalší 02 - Modified: 2023-06-02 22:16:30 - Feat.: 1 - Title: V hre je veľké zdraženie plynu od januára. Hrozí nárast cien o polovicu 03 - Modified: 2023-06-01 07:49:17 - Feat.: 1 - Title: Na summit Európskeho politického spoločenstva do Kišiňova prišiel aj Zelenskyj
01 - Modified: 2024-04-25 21:48:43 - Feat.: - Title: V Škótsku bude vládnuť menšinový kabinet, premiér vypovedal koalíciu Zeleným 02 - Modified: 2024-04-25 20:06:55 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporučila zrušenie vyšetrovania premiérovej manželky. Mala sa dopustiť korupcie 03 - Modified: 2024-04-20 14:34:11 - Feat.: - Title: Holandské gangy útočiace výbušninami na bankomaty sa zameriavajú na Nemecko 04 - Modified: 2024-04-19 18:25:20 - Feat.: - Title: V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny 05 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:09