Priehrada Nová Kachovka v Chersonskej oblasti. FOTO: Reuters/Maxar technologies
StoryEditor

Zničenie nádrže je najväčší zásah do ekosystémov na Ukrajine od invázie, tvrdia ekológovia

07.06.2023, 21:43
Autor:
ČTKČTK

Negatívne dopady na prírodu sa vzhľadom na veľkosť vodného diela - rozprestiera sa na ploche 2155 kilometrov štvorcových - prejavia na území najmenej 5000 kilometrov štvorcových, uvádzajú ekológovia.

Zničenie Kachovskej priehrady je najrozsiahlejším zásahom do prírodných ekosystémov na Ukrajine od začiatku ruskej invázie do krajiny. Vo svojej správe, na ktorú upozornil list Ukrajinska pravda, to napísali ekológovia z mimovládnej organizácie Ukrajinská skupina na ochranu prírody. Z katastrofy obvinili ruské invázne sily. Väčšina živých organizmov z rezervoáru uhyne, predpovedali. Ukrajinská prokuratúra podľa stanice CNN vyšetruje zničenie nádrže ako možnú "ekocídu".

Negatívne dopady na prírodu sa vzhľadom na veľkosť vodného diela - rozprestiera sa na ploche 2155 kilometrov štvorcových - prejavia na území najmenej 5000 kilometrov štvorcových, uvádzajú ekológovia. Spomínajú pri tom dve príčiny: vyprázdnenie samotnej vodnej nádrže a zaplavenie iných oblastí.

image

Stoltenberg zvolal na štvrtok mimoriadne zasadnutie Komisie NATO-Ukrajina, témou bude Kachovská priehrada

Prejaví sa to podľa nich napríklad na rybej populácii, vtákoch, faune i flóre. Deštrukcia nádrže sa dotkne tiež prírodných rezervácií a rôznych vzácnych biotopov.

"Ukrajina stráca obrovské zásoby rýb," uvádza sa v správe s poznámkou, že Kachovská priehrada podobne ako dolná časť Dnepra majú jedny z najväčších koncentrácií sladkovodných komerčných druhov rýb na Ukrajine. "Obnovenie týchto populácií bude trvať najmenej sedem až desať rokov," píšu ekológovia.

O masívnom úhyne rýb informovali tiež ukrajinskí predstavitelia, ktorí zdieľali video natočené v Dnepropetrovskej oblasti. V niekoľkých centimetroch vody na mieste, kam predtým zasahovali vody rozľahlé priehrady, ležia mŕtve či liečiace ryby. "Ruskom spôsobená ekocída," napísal k záberom šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

image

Zničenie Kachovskej priehrady nemalo žiadny vojenský zmysel. Aj keď Rusko hovorí o ofenzíve, tvrdí analytik

Z oblasti podľa ekológov zmizne rad druhov vtákov, ktoré tam hniezdia. Napríklad čajok. Vedci ďalej predpokladajú, že väčšina živých organizmov z rezervoáru už uhynula alebo v najbližších dňoch uhyne. Sú medzi nimi bezstavovce, ktoré slúžia ako základňa potravy pre ryby, vtáky či obojživelníkov, uvádza ekológovia. Zmiznú podľa nich aj vodné a pobrežné rastliny, ktoré nahradia invázne cudzokrajné rastliny.

CNN medzitým na svojom webe informovala, že ukrajinská prokuratúra vyšetruje zničenie Kachovskej priehrady ako vojnový zločin a možnú "ekocídu", čiže úmyselné poškodenie životného prostredia. "Právna klasifikácia je ekocida a porušenie zákonov a zvyklostí vojny," uviedla vo vyhlásení prokuratúra. Následky deštrukcie priehrady na obyvateľov aj životné prostredie označila ako katastrofálne.

image

Poškodené priehrady sa dajú opraviť. Útok musel byť dobre vypočítaný a pripravený, tvrdí expert

Zranených bolo vyše 40-tisíc ľudí. Domy a infraštruktúra boli zničené, pôda sa stala nevhodnou pre poľnohospodárstvo a v mnohých regiónoch bolo narušené zásobovanie vodou, a to ako vo vládou kontrolovaných oblastiach, tak na územiach dočasne okupovaných Ruskom, "uviedla prokuratúra podľa CNN.

Zo zničenia vodného diela, ktoré spôsobilo rozsiahle záplavy na dolnom toku Dnepra, sa Moskva a Kyjev obviňujú navzájom. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

01 - Modified: 2023-06-07 19:36:07 - Feat.: 1 - Title: Stoltenberg zvolal na štvrtok mimoriadne zasadnutie Komisie NATO-Ukrajina, témou bude Kachovská priehrada 02 - Modified: 2023-06-08 08:51:02 - Feat.: 1 - Title: Expert o zničení Kachovskej priehrady: Rusi sa správajú presne tak, ako vtedy, keď chcú niečo zakryť 03 - Modified: 2023-06-07 18:41:15 - Feat.: 1 - Title: Ruské vyhrážky neodradia Britániu od dodávok zbraní na Ukrajinu, tvrdí Cleverly
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:05