Zatopená obytná štvrť po zrútení priehrady Nova Kakhovka v meste Hola Prystan v Chersonskej oblasti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pre ruské štátne médiá nie je katastrofa po zničení Kachovskej priehrady hlavnou témou

09.06.2023, 13:17
Autor:
ČTKČTK

Všetky štátne televízne kanály a tiež internetové spravodajské portály kladú dôraz na to, že ruská správa údajne úspešne evakuuje obyvateľov zo zasiahnutých oblastí, ale tento naratív nezodpovedá skutočnosti.

V ruských prokremeľských médiách nie je situácia po pretrhnutí Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny hlavnou témou, všimol si spravodajský portál Meduza. Záplavy po zničení priehrady pritom z väčšej časti postihli územie okupované ruskými silami, o ktorom Moskva hovorí ako o súčasti Ruska. Okupačná správa okrem toho nezvládala evakuáciu obyvateľov, a vojaci podľa informácií Meduzy v niektorých prípadoch dokonca bránili v odchode z postihnutej oblasti ľuďom bez ruských pasov.

FOTOGALÉRIA: Predtým a potom. Satelitné snímky ukazujú skazu, ktorú spôsobilo zničenie Kachovskej priehrady:

Nie je potrebné do toho šliapať, ale ani zahmlievať

Jasné inštrukcie, ako informovať o situácii po zničení priehrady, provládne médiá od prezidentskej administratívy tentoraz nedostali, aj keď zvyčajne sú po podobných udalostiach rozosielané takzvané metodické príručky. Prokremeľské médiá nemajú podľa nemenovaných zdrojov portálu informácie ani o tom, ako hovoriť o príčinách pretrhnutia priehrady. Drží sa teda údajne stratégie, že "nie je potrebné do toho šliapať, ale ani zahmlievať". Zo zničenia priehrady sa vzájomne obvinili Kyjev aj Moskva, priehrada bola ale mnoho mesiacov pod kontrolou ruských síl, ktoré ju podľa Kyjeva zaminovali.

image

Dron preletel nad zničenou Kachovskou priehradou, zábery nepodporujú ruské tvrdenie o útoku zhora

V spravodajstve ruských televízií nie je Chersonská oblasť v posledných dňoch vždy hlavnou témou. Napríklad vo štvrtkovej relácii na ruskom Prvom kanáli moderátorka najprv hovorila o údajnom úspešnom odraze ukrajinského útoku ruskými silami. K situácii v Chersonskej oblasti potom uviedla, že pri evakuáciách zomreli dvaja civilisti pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Hola Prystaň, ktorá je pod kontrolou ruských síl. Následne hovorila o povodniach, ktoré vznikli "po ukrajinskom ostreľovaní" priehrady.

V iných správach na Prvom kanáli bola situácia v Chersonskej oblasti podľa Meduzu až štvrtou témou, a to za správou o medzinárodnom fóre ministrov školstva, správe o západných zbraniach, ktoré Rusko údajne na fronte úspešne likviduje, a za príbehom o zadržaní "kyjevského agenta" v Donecku.

Dôraz na údajne úspešnú evakuáciu obyvateľov

Všetky štátne televízne kanály a tiež internetové spravodajské portály kladú dôraz na to, že ruská správa údajne úspešne evakuuje obyvateľov zo zasiahnutých oblastí, všimla si Meduza, podľa ktorej ale tento naratív nezodpovedá skutočnosti. "Ruskí činitelia v skutočnosti evakuáciu úplne spackali," hodnotí web.

Kým ukrajinské úrady začali bezprostredne po pretrhnutí priehrady organizovať evakuáciu na zaplavených územiach, ktoré majú pod kontrolou, predstavitelia proruskej správy spočiatku odmietali, že by bola potrebná. O pretrhnutí priehrady prišli správy v noci na utorok, ale šéf ruskej okupačnej správy Chersonskej oblasti Vladimir Saldo ešte dopoludnia tvrdil, že rozsiahla evakuácia nie je potrebná. Podľa zdrojov Meduzy dokonca ruské úrady bránili ľuďom, aby z oblasti odišli vlastnými silami, keď vojaci nedovoľovali ľuďom bez ruského občianstva opustiť zatopené dediny.

image

ANALÝZA: Nočná mora efektná len vo filme. Prečo zničenie priehrady Ukrajine vojensky neuškodilo

Až neskôr počas dňa okupačná správa začala hovoriť o plánoch zorganizovať presuny ľudí z postihnutých oblastí do bezpečia. Počas štvrtka a dneška sa v médiách objavili správy o troch obetiach v okupovaných Oleškách a piatich v Novej Kachovci, ktorá je tiež pod ruskou okupačnou správou. V Oleškách týmito obeťami podľa miestneho starostu lojálneho ku Kyjevu Jevhena Ryščuka mohli byť ľudia upútaní na lôžko, ktorí sa nedokázali prepraviť do bezpečia vlastnými silami.

Ukrajinské médiá si tiež všimli televízne vystúpenie penzionovaného ruského generála a vyučujúceho na moskovskej Vysokej škole ekonomickej Jevgenija Bužinského, ktorý v navrhol v odplate za údajné ukrajinské zničenie Kachovskej priehrady zničiť tiež priehradu nad Kyjevom a zatopiť teda ukrajinské hlavné mesto.

01 - Modified: 2023-06-09 08:35:18 - Feat.: 1 - Title: Počet obetí zničenia Kachovskej priehrady rastie, voda na zaplavených územiach klesá 02 - Modified: 2023-06-09 04:56:23 - Feat.: 1 - Title: Voda v Kachovskej nádrži stále chladí ukrajinskú jadrovú elektráreň, hladina je pod kritickou hranicou 03 - Modified: 2023-06-08 14:44:54 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina môže prísť o niekoľko miliónov ton úrody po zničení Kachovskej priehrady. Nie je možné pestovať 04 - Modified: 2023-06-08 11:50:47 - Feat.: 1 - Title: Rusko na pôde Medzinárodného trestného súdu obvinilo Ukrajinu zo zničenia kachovskej priehrady 05 - Modified: 2023-06-08 09:43:53 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj navštívil zaplavenú Chersonskú oblasť, rokoval aj o obnovení tamojšieho ekosystému
01 - Modified: 2024-05-02 08:50:04 - Feat.: - Title: Švajčiarsko potvrdilo, že zatiaľ nepozvalo Rusko na mierový samit o Ukrajine 02 - Modified: 2024-05-02 07:49:55 - Feat.: - Title: USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia 03 - Modified: 2024-05-02 06:42:50 - Feat.: - Title: Zamedziť hrozbe, a to navždy. Rusko navrhlo rezolúciu o zákaze zbraní vo vesmíre 04 - Modified: 2024-05-02 05:55:35 - Feat.: - Title: Ruské oblasti hlásia nálety ukrajinských dronov na energetickú infraštruktúru 05 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 12:07