Bývalý prezident USA Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Americká prokuratúra viní Trumpa zo zločinu v 37 bodoch. Exprezident zdieľal vojenské informácie

09.06.2023, 21:09
Autor:
ČTKČTK

Donaldovi Trumpovi po konci jeho prezidentstva v januári 2021 vznikla povinnosť odovzdať všetky utajované dokumenty a takzvané prezidentské záznamy Národnému archívu USA.

Americká prokuratúra viní Trumpa zo zločinu v 37 bodoch, súd zverejnil obvinenie. Exprezident zdieľal vojenské informácie

Americká prokuratúra viní bývalého prezidenta Donalda Trumpa zo zločinu v 37 bodoch, floridský súd dnes zverejnil päťdesiatstranový dokument s obvinením veľkej poroty. Trump, v niektorých bodoch spoločne so svojím osobným asistentom Waltom Nautom, je obvinený okrem iného z marenia spravodlivosti a držania utajovaných skutočností, z ktorých niektoré sa týkali vojenských operácií a vojenských kapacít iných štátov. Niektoré z týchto informácií, konkrétne mapu vojenskej operácie, Trump podľa prokuratúry vedome zdieľal s neoprávnenou osobou.

image

Toto urobila armáda a dala mi to. Trump na nahrávke z roku 2021 priznal držanie tajných dokumentov

Trumpovi po konci jeho prezidentstva v januári 2021 vznikla povinnosť odovzdať všetky utajované dokumenty a takzvané prezidentské záznamy Národnému archívu USA. Trump však niektoré dokumenty odovzdal so značným oneskorením a niektoré neodovzdal vôbec, v jeho floridskom sídle v Mar-a-Lago ich agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie našli až v auguste 2022. Medzi tisíckami nájdených dokumentov bola zhruba stovka označených ako "tajné" alebo "prísne tajné".

Podľa dnes zverejneného obvinenia boli v škatuliach v Trumpovej kancelárii, kúpeľni, sklade alebo sále niektoré z najcitlivejších amerických vojenských tajomstiev, vrátane informácií o americkom jadrovom programe, vojenských operáciách a kapacitách iných štátov, vrátane ich jadrových programov, a amerických plánov akcie v prípade napadnutie krajiny. Dokumenty pochádzali od ministerstva obrany, Ústrednej spravodajskej služby, Národnej agentúry pre bezpečnosť a ďalších agentúr.

"V júli 2021, keď už nebol prezidentom, poskytol Trump rozhovor vo svojej kancelárii v golfovom klube The Bedminster Club," stojí v obvinení. Trump sa vtedy stretol s dvoma ľuďmi, s ktorými rokoval o písaní knihy. Z prepisu nahrávky rokovania je zrejmé, že Trump dotyčným, ktorí nedisponovali bezpečnostnými previerkami, ukazuje dokument, ktorý nazýva "prísne tajným" a "plánom útoku". "Ako prezident som to mohol odtajniť...teraz už nemôžem, ale stále je to tajné," povedal Trump podľa prepisu zvukového záznamu.

image

Trump tvrdí, že bol obvinený kvôli tajným dokumentom. Bidenovu administratívu označil ako "skorumpovanú"

Stretnutie sa datuje do doby krátko po tom, ako list The New Yorker napísal, že šéf amerického zboru náčelníkov štábov Mark Milley nariadil svojim podriadeným americkým generálom, aby zabezpečili, že Trump v závere svojho prezidentského mandátu nevydá žiadne rozkazy, ktoré by boli v rozpore so zákonom. Milley sa podľa listu vtedy obával, že by Trump trval na vojenskom útoku na Irán, informovala dnes stanica CNN, ktorá prepisom nahrávky disponovala už skôr.

Obvinenia bývalého amerického prezidenta z federálnych zločinov nemajú v americkej histórii obdobu a teraz prichádzajú v čase, keď je Trump podľa predvolebných prieskumov vedúcim kandidátom na ceste k republikánskej nominácii do volebného boja o Biely dom v roku 2024.

Trump sa pred súdom v tejto kauze prvýkrát objaví v utorok v Miami. Jeho prípad bol pridelený sudkyni Aileen Cannonovej, čo americké médiá hodnotia ako "malé víťazstvo" pre bývalého prezidenta a jeho právny tím; Cannonová už v kauze Trumpových utajovaných dokumentov vydávala čiastkové rozhodnutie v minulom roku, a to skôr v prospech Trumpa. Ako sudkyňu Cannonovú vymenoval na Floride samotný Trump v roku 2020, pripomína agentúra AP.

01 - Modified: 2023-06-09 13:49:32 - Feat.: 1 - Title: Toto urobila armáda a dala mi to. Trump na nahrávke z roku 2021 priznal držanie tajných dokumentov 02 - Modified: 2023-06-09 05:13:07 - Feat.: 1 - Title: Trump tvrdí, že bol obvinený kvôli tajným dokumentom. Bidenovu administratívu označil ako "skorumpovanú" 03 - Modified: 2023-06-08 07:27:40 - Feat.: 1 - Title: Prokuratúra upovedomila právnikov Trumpa o vyšetrovaní v kauze dokumentov
01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:18