Boris Johnson. FOTO: REUTERS/Peter NichollsSNÍMKA: Peter Nicholls
StoryEditor

Britská opozícia žiada po odchode Johnsona z parlamentu predčasné voľby

11.06.2023, 13:35
Autor:
TASRTASR

Parlamentné voľby sa v Spojenom kráľovstve naposledy konali v decembri 2019, keď Konzervatívnu stranu doviedol k víťazstvu Boris Johnson, ktorý však vo funkcii premiéra skončil už vlani v septembri.

Líder britských opozičných labouristov Keir Starmer v nedeľu žiadal vypísanie predčasných parlamentných volieb po tom, ako sa svojich mandátov tento týždeň vzdali traja konzervatívni poslanci vrátane expremiéra Borisa Johnsona. Informuje o tom agentúra AFP.Podľa Starmera by mal súčasný šéf konzervatívneho kabinetu Rishi Sunak "konečne nájsť odvahu, vypísať voľby a nechať, aby sa k 13 rokov trvajúcemu neúspešnému vládnutiu toryov vyjadrila verejnosť".

"Fraška musí skončiť"

"Táto fraška už musí skončiť. Ľudia už majú dosť chaotickej toryovskej vlády a slabého premiéra, ktorého nikto nevolil," napísal na Twitteri líder najsilnejšej opozičnej Labouristickej strany.

Parlamentné voľby sa v Spojenom kráľovstve naposledy konali v decembri 2019, keď Konzervatívnu stranu doviedol k víťazstvu Boris Johnson, ktorý však vo funkcii premiéra skončil už vlani v septembri.

Johnson 9. júna oznámil, že s okamžitou platnosťou odstupuje z funkcie poslanca Dolnej snemovne v súvislosti s vyšetrovaním aféry "Partygate", teda konania večierkov vo vládnych budovách v čase platnosti pandemických obmedzení.

Expremiér čelí podozreniam, že o týchto večierkoch poskytol poslancom nepravdivé vyjadrenia. To v súčasnosti preveruje výbor britského parlamentu, ktorý by mal svoje zistenia zverejniť už čoskoro. Výbor vedie dlhoročná labouristická poslankyňa Harriet Harmanová, ale sú v ňom zastúpení aj konzervatívci.

Po Johnsonovom piatkovom oznámení sa rozhodli vzdať svojich poslaneckých mandátov aj dvaja jeho blízki spojenci a členovia Konzervatívnej strany Nadine Dorriesová a Nigel Adams. O ich nástupcoch v parlamente by mali rozhodnúť doplňovacie voľby v príslušných volebných obvodoch.

Objavujú sa špekulácie  o návrate

V súvislosti s Johnsonovým odchodom z Dolnej snemovne sa objavili špekulácie, že by sa tam mohol čoskoro vrátiť, ak bude opäť kandidovať v parlamentných voľbách. Medzi konzervatívcami má Boris Johnson stále mnoho stúpencov, ale aj odporcov, takže aktuálne udalosti by mohli prispieť k oživeniu napätia v rámci Konzervatívnej strany.

Všeobecné parlamentné voľby by sa mali v Británii uskutočniť najneskôr 28. januára 2025. Podľa správ britskej tlače premiér Sunak údajne zvažuje vypísanie volieb na jeseň 2024, zrejme v októbri alebo novembri. V prieskumoch verejnej mienky majú labouristi dlhodobo výrazný náskok pred konzervatívcami.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 05 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 02:37