StoryEditor

Choďte a zachráňte sa, povedala deťom umierajúca matka po páde lietadla v džungli. Samé blúdili 40 dní

12.06.2023, 12:01

Mladší súrodenci bez ujmy prežili hlavne vďaka starostlivosti 13-ročnej Lesly, ktorá sa umenie prežiť v džungli naučila od svojej babičky.

Štvorica domorodých detí, ktorá zostala po páde lietadla 40 dní v kolumbijskej džungli, sa teraz zotavuje v nemocnici. Podľa slov najstaršej Lesly sa deti vydali hľadať pomoc potom, čo im to prikázala ich matka. Tá bola podľa Lesly po páde stroja ešte nažive.

Na palube lietadla bola okrem súrodencov aj ich matka Magdalena Mucutuy, ktorá bola podľa slov dcéry Lesly nažive ešte štyri dni po páde stroja. Naliehala však na svoje deti, aby od nej odišli a našli pomoc.

„Než zomrela, ich mama im povedala niečo ako: ‚Odíďte odtiaľto. Uvidíte, aký je váš otec človek, a on vám bude prejavovať rovnako veľkú lásku, akú som vám prejavovala ja,“ povedal podľa BBC News novinárom otec detí Manuel Ranoque.

Umenie prežitia v džungli

Mladší súrodenci bez ujmy prežili hlavne vďaka starostlivosti 13-ročnej Lesly, ktorá sa umenie prežiť v džungli naučila od svojej babičky, napísala v nedeľu agentúra AFP.

Očakáva sa, že hospitalizácia detí v Bogote bude trvať dva až tri týždne. Súrodenci podľa ich starého otca prežívali najskôr tak, že jedli trochu múky, ktorá bola na palube havarovaného lietadla, a potom semienka. Na púti džungľou ich chvíľu sprevádzal pes.

image

Dovolenka 2023: kedy potrebujete pas či občiansky? Do tejto krajiny nezabudnite na povinné očkovanie

Deti vo veku 13, deväť, päť a jeden rok našiel v piatok vojenský pátrací tím. Záchranár Nicolas Ordonez Gomes si spomína na okamih, keď deti objavili. „Najstaršia dcéra Lesly so súrodencom v náručí bežala ku mne a povedala: ‚Som hladná‘,“ povedal verejnoprávnej stanici RTVC.

Dve najmladšie deti mali v pralese narodeniny. Na prianie svojho otca bude mať najmenšie dievčatko Cristin za krstného otca muža, ktorý viedol pátracie operácie, generála Pedra Sáncheza. „Je to pre mňa česť,“ komentoval otcovu voľbu zjavne dojatý vojak.

Pri páde lietadla zahynul okrem matky aj ďalší príbuzný a pilot stroja. Vývoj misie nazvanej operácia Nádej sledovala s napätím široká verejnosť. Počas pátrania boli nájdené rôzne stopy detí, vrátane provizórnych prístreškov či zvyškov zjedeného ovocia.

„Moje vnúčatá sú plné života. Aj keď sú veľmi vyčerpané, viem, že sú v dobrých rukách,“ povedal novinárom ich starý otec Fidencio Valencia, 47-ročný indián z kmeňa Witótov. „Sú šťastní, že vidia rodinu. Sú úplne pri zmysloch,“ dodal.

image

Odlesňovanie Amazonského pralesa sa v apríli medziročne znížilo o viac než polovicu

„Boli dehydrovaní. Ale celkovo je ich stav prijateľný. Sú mimo nebezpečenstva,“ konštatoval minister obrany Iván Velásquez. „Sú trochu nepokojné z toho, že okolo seba vidia toľko ľudí, ale zotavujú sa, trochu hovoria. Je to veľká radosť vidieť,“ dodal minister na záver návštevy pri ich lôžku v spoločnosti prezidenta Gustava Petra a jeho rodiny.

Zvláštny hold vzdal Velásquez Lesly. „Vďaka nej sa ostatným trom podarilo prežiť, a to vďaka jej starostlivosti a znalosti džungle,“ konštatoval.

Okrem niekoľkých "kožných poranení a štípancov" sa zdravotný stav detí nezhoršil, uviedol vojenský lekár. Ich stav je stabilizovaný a liečba sa sústredí na obnovenie výživy, pretože sú súrodenci po týždňoch v divočine veľmi chudý.

Pomohlo puto k prírode

Súrodencov po nejaký čas na ceste sprevádzal pes. Zatiaľ nie je jasné, či išlo o armádneho psa Wilsona, ktorý sa stratil v džungli a po ktorom vojaci stále pátrajú.

Podľa organizácie indiánskych národov Kolumbie (Opiac) k prežitiu detí v pralese prispel ich domorodý pôvod. „Prežitie detí je dôkazom toho, že domorodí obyvatelia prírodu poznajú a majú k nej vzťah. Je to puto, ktorému sa naučili už v lone matky,“ uviedla organizácia vo vyhlásení.

image

Kolumbijský prezident Petro žiada mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou

Po deťoch od pádu lietadla pátralo viac ako 100 vojakov v sprievode psov a desiatok domorodých dobrovoľníkov. „Bez domorodého obyvateľstva, jeho skúseností a znalostí džungle by nebolo možné tento nečakaný výsledok dosiahnuť, čo uznávajú všetci vojaci,“ zdôraznil Velásquez. „Boli sprievodcami našich kománd v džungli,“ dodal.

01 - Modified: 2023-06-09 13:30:30 - Feat.: 1 - Title: Španielsko zdvojnásobilo nákupy ropy z Latinskej Ameriky 02 - Modified: 2023-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dovolenka 2023: kedy potrebujete pas či občiansky? Do tejto krajiny nezabudnite na povinné očkovanie 03 - Modified: 2023-05-13 21:38:49 - Feat.: 1 - Title: Na západe Kanady očakávajú cez víkend až 30 stupňov, panujú obavy z požiarov 04 - Modified: 2023-05-12 21:18:23 - Feat.: 1 - Title: Odlesňovanie Amazonského pralesa sa v apríli medziročne znížilo o viac než polovicu 05 - Modified: 2023-05-08 05:43:00 - Feat.: 1 - Title: V Kanade pre požiare vyhlásili núdzový stav. Evakuovali takmer 30-tisíc ludí
01 - Modified: 2024-04-22 18:38:36 - Feat.: - Title: Nová správa otvorene hovorí o mučení. Komisár zistil závažné pochybenia nielen v reedukačných centrách 02 - Modified: 2024-04-20 20:47:24 - Feat.: - Title: Rely Šumava poznamenala tragická nehoda, zomrela pri nej navigátorka 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 04 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 05 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:58