Aktivistka Greta Thunbergová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Thunbergová: V boji proti globálnemu otepľovaniu je potrebný radikálny obrat

13.06.2023, 20:53
Autor:
TASRTASR

V Bonne sa aktuálne až do budúceho víkendu konajú prípravné rokovania pred klimatickým summitom OSN, ktorý sa začne v Dubaji koncom novembra.

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová vyzvala v utorok svetových politických lídrov a podnikateľov na radikálny obrat v boji proti globálnemu otepľovaniu.

"Je to otázka života a smrti," povedala 20-ročná Thunbergová. na klimatických rokovaniach OSN, ktoré aktuálne prebiehajú v západonemeckom meste Bonn. Zmienený obrat si podľa jej slov vyžaduje urýchlené ukončenie ťažby uhlia, ropy a zemného plynu, keďže emisie skleníkových plynov momentálne stále dosahujú svoje historické maximá.

V Bonne sa aktuálne až do budúceho víkendu konajú prípravné rokovania pred klimatickým summitom OSN, ktorý sa začne v Dubaji koncom novembra. Thunbergová označila nadchádzajúce mesiace a roky za rozhodujúce pre budúcnosť ľudstva s tým, že ak sa klimatická politika nezmení, bude to "rozsudok smrti pre nespočetne veľa ľudí".

Už teraz sú podľa jej slov vo veľkom ohrození životy ľudí v najzasiahnutejších oblastiach - ležiacich v tzv. prvej línii klimatickej krízy. Thunbergová dodala, že rozsah klimatickej krízy je vedecky dokázaný a nástroje na boj s ňou sú dostatočne známe, "no politická vôľa je v nedohľadne."

Vedci pritom podľa nej už desaťročia varujú pred hroziacou klimatickou katastrofou, ich varovania sú však utápané v tzv. greenwashingu a lžiach mocných, ktorí hľadajú len pohodlné riešenia na to, aby mohli pokračovať v "bežnom podnikaní".

Greenwashing je termín označujúci stratégie, akými niektoré spoločnosti alebo aj krajiny sami seba lživo prezentujú ako mimoriadne šetrných k životnému prostrediu.

01 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: El Niño skončil skôr, rekordné teploty však pokračujú. Čo bude teraz nasledovať a prečo to pre planétu nie je dobrá správa? 02 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde 03 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 04 - Modified: 2024-04-07 10:41:26 - Feat.: - Title: Vedci v USA testujú novú metódu boja s otepľovaním. Snažia sa odrážať slnečné svetlo v atmosfére 05 - Modified: 2024-04-06 13:44:10 - Feat.: - Title: Polícia zadržala na demonštrácii v Haagu klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 06:35