Francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: Reuters
StoryEditor

Macron na veľtrhu v Paríži žiadal vyššiu podporu umelej inteligencie v Európe a opatrnú reguláciu

14.06.2023, 23:15
Autor:
ČTKČTK

Vystúpenie Emmanuela Macrona prišlo v deň, keď Európsky parlament priblížil Európsku úniu o ďalší krok k prijatiu prvej komplexnej sady pravidiel pre fungovanie umelej inteligencie.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes pri návšteve najväčšieho technologického veľtrhu v Európe vyzval na silnejšiu podporu rozvoja umelej inteligencie vo Francúzsku a v celej Európskej únii. Na podujatí VivaTech zároveň varoval pred prílišnou reguláciou týchto systémov, ktorá by bránila inováciám, informujú francúzske aj zahraničné médiá. Podľa Macrona Európska únia zaostáva za Britániou, Spojenými štátmi alebo Čínou.

"Najhorším scenárom by bola Európa, ktorá investuje výrazne menej ako Američania a Číňania a ktorá by začínala vytváraním regulácií," citoval ho denník Le Monde.

Pol miliardy na AI

Macron na parížskom veľtrhu oznámil vyčlenenie dodatočných 500 miliónov eur na podporu vývoja AI vo Francúzsku. Le Monde uvádza, že sa na VivaTech stretol s podnikateľmi a odpovedal na ich otázky ohľadom umelej inteligencie a inovácií v technologickej sfére.

Macronovo vystúpenie prišlo v deň, keď Európsky parlament priblížil Európsku úniu o ďalší krok k prijatiu prvej komplexnej sady pravidiel pre fungovanie umelej inteligencie. Návrh okrem iného určuje takzvané vysoko rizikové odvetvia, v ktorých budú pre používanie AI platiť prísnejšie pravidlá. Krátko po tom, ako europarlament prijal svoje stanovisko, sa rozbehli rokovania so zástupcami členských krajín a Európskej komisie o finálnej podobe "Aktu o AI".

image

Macron tvorí hranicu proti krajnej pravici. Taliansko a Španielsko však idú iným smerom

Macron dnes vývoj v únijných inštitúciách opísal ako "dobrú debatu", dodal však, že kým prerokúvané opatrenia nadobudnú účinnosť, mohli by byť "predpoklady a vedomosti", z ktorých návrh vychádza, už prežité. Francúzsky prezident povedal, že sa obáva zavádzania "príliš striktných" regulácií.

Regulácia

Sofistikované systémy založené na spracovávaní obrovských množstiev dát, ktoré sú súhrnne označované ako umelá inteligencia, sa vo svete používajú už roky, debaty o ich regulácii však v posledných mesiacoch rozvíril rozmach takzvanej generatívnej umelej inteligencie. Týmto pojmom sa označujú programy schopné produkovať originálne texty ťažko rozlíšiteľné od ľudskej reči alebo zvukové stopy kopírujúce hlasy skutočných ľudí. Tieto systémy na čele s chatovacím programom ChatGPT vyvolávajú špekulácie o obrovskom potenciáli AI, ale tiež o vážnych rizikách pre spoločnosť.

Podľa Macrona sa umelá inteligencia "nemusí stať zbraňou hromadného ničenia". "Je potrebné spolupracovať s významnými hráčmi, vytvoriť dobrý rámec," uviedol. Vyzval na širokú diskusiu, ktorá by zahŕňala nielen štáty Európskej únie, ale aj Britániu, USA či medzinárodné organizácie.

image

Zelenskyj hovoril s Macronom o dôsledkoch zničenia Kachovskej priehrady, pokračujú v spolupráci

Macron sa minulý mesiac stretol so Samom Altmanom, šéfom spoločnosti stojacej za programom ChatGPT, a v piatok sa mieni stretnúť s miliardárom Elonom Muskom, ktorý sa vo sfére AI rovnako angažuje. Chce s ním vraj rokovať o pravidlách na poli moderných technológií a o "propagácii atraktivity Francúzska a Európy".

01 - Modified: 2023-06-12 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Macron tvorí hranicu proti krajnej pravici. Taliansko a Španielsko však idú iným smerom 02 - Modified: 2023-06-12 20:24:05 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská protiofenzíva sa začala, bude trvať možno mesiace, vyhlásil Macron 03 - Modified: 2023-06-11 05:36:16 - Feat.: 1 - Title: Macron vyzýva Irán, aby prestal podporovať Rusko v jeho vojne proti Ukrajine 04 - Modified: 2023-06-10 21:49:19 - Feat.: 1 - Title: Francúzsky prezident Macron vyzval Irán, aby prestal dodávať Rusku drony
01 - Modified: 2024-05-08 09:49:21 - Feat.: - Title: Francúzsko dostalo varovanie z Kremľa: Ak pošlete vojakov na Ukrajinu, budeme na nich cieliť 02 - Modified: 2024-05-07 11:11:02 - Feat.: - Title: Prečo je čínsky prezident o krok vpred? Dobre pozná umenie vojny 03 - Modified: 2024-05-06 12:52:34 - Feat.: - Title: Sme použiť nástroje na ochranu ekonomiky pred praktikami Číny, vyhlásila von der Leyenová v Paríži 04 - Modified: 2024-05-06 12:44:44 - Feat.: - Title: Európa je priorita, povedal Si Ťin-pching v Paríži. Macron ho usadil k holému stolu 05 - Modified: 2024-05-06 13:36:03 - Feat.: - Title: Majú spolupráce so svetovými značkami a milióny followerov. Infuencerov, ktorých vytvorila umelá inteligencia, pribúda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 05:02