Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Summit NATO priblíži Ukrajinu k aliancii, pozvánku však nedostane, povedal Stoltenberg

16.06.2023, 15:45
Autor:
ČTKČTK

Aliancia pracuje na vytvorení Rady NATO-Ukrajina, v rámci ktorej sa postavenie štátu napadnutého Ruskom priblíži pozíciám členských krajín.

Krajiny Severoatlantickej aliancie by sa na nadchádzajúcom summite mali zhodnúť na spôsobe, ako priblížiť Ukrajinu NATO. Priamu pozvánku síce Kyjev nedostane, jeho pozícia sa však posunie smerom k postaveniu členských štátov. Po dnešnom rokovaní aliančných ministrov obrany to v Bruseli novinárom povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Zástupcovia vlád dnes podľa neho tiež schválili zvýšenie národných cieľov pre zásoby munície. Šéf aliancie však tiež pripustil, že ministri nedokázali zhodnúť na nových regionálnych obranných plánoch, ktoré mali byť prvými od konca studenej vojny.

"Som presvedčený, že nájdeme dobré riešenie, ako posunúť Ukrajinu bližšie k NATO," povedal po dvojdňových rokovaniach s ministrami Stoltenberg. Aliancia podľa neho pracuje na vytvorení Rady NATO-Ukrajina, v rámci ktorej sa postavenie štátu napadnutého Ruskom priblíži pozíciám členských krajín.

image

Štvorica krajín NATO sľúbila rýchlu dodávku protivzdušných striel a systémov na Ukrajinu

Ukrajina má záujem o plnoprávne členstvo v aliancii, o ktoré požiadala vlani v septembri, a opakovane to zdôrazňuje. Riešenie, ktoré Kyjevu za necelý mesiac krajiny NATO na summite v Litve ponúknu miesto plného členstva, má pritom precedens.

V roku 2002 na summite v Ríme aliancia rozhodla o zriadení Rady NATO-Rusko, na ktorej rokovaniach o otázkach spoločného záujmu mala Moskva postavenie rovnaké ako každá aliančná krajina. Spolupráca po nelegálnej ruskej anexii ukrajinského Krymu zamrzla, rada sa ale od apríla 2014 zišla ešte jedenásťkrát, naposledy v januári 2022, uvádza aliancia. Po ruskej invázii do susednej krajiny vlani vo februári rozhodol v júni summit aliancie v Madride, že Rusko už nemôže byť chápané ako partner.

Zástupcovia aliančných krajín dnes v Bruseli prisľúbili nové dodávky zbraní a munície pre ukrajinskú protiofenzívu. Podľa nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa sa však dá hovoriť aj o pokroku v otázke budúceho členstva Ukrajiny, ku ktorého načasovaniu zatiaľ štáty nemajú jednotný prístup.

image

NATO podporuje protiofenzívu na Ukrajine, podľa Stoltenberga prináša výsledky. Je nutné pokračovať, vyhlásil

Ministri sa podľa Stoltenberga po rokovaní so zástupcami zbrojárskeho priemyslu zhodli na tom, že navýšia ciele pre zásoby bojovo využiteľnej munície v jednotlivých štátoch. Tie významne klesli v súvislosti s už viac ako rok trvajúcim zásobovaním Ukrajiny. Stoltenberg v súvislosti s tým plánuje na júlovom summite vo Vilniuse navrhnúť, aby súčasný záväzok dvoch percent hrubého domáceho produktu na obranu nebol stropom, ale minimálnym prahom obranných výdavkov členských krajín.

01 - Modified: 2023-06-15 14:07:09 - Feat.: 1 - Title: Štvorica krajín NATO sľúbila rýchlu dodávku protivzdušných striel a systémov na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-06-15 09:11:36 - Feat.: 1 - Title: NATO podporuje protiofenzívu na Ukrajine, podľa Stoltenberga prináša výsledky. Je nutné pokračovať, vyhlásil 03 - Modified: 2023-06-14 17:59:34 - Feat.: 1 - Title: Je to politický bluf, tvrdia maďarské vládne zdroje k zablokovaniu predaja zbraní z USA. HIMARS nekúpia
01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:09