StoryEditor

Desaťsíce ľudí sa v poľskom hlavnom meste zúčastnili pochodu za práva LGBT+, vláda komunitu nepodporuje

17.06.2023, 19:30
Autor:
ČTKČTK

Podľa správy Európskej únie je Poľsko na poslednom mieste v únii, pokiaľ ide o rovnosť manželstva a adopcie homosexuálnymi pármi, rodovú identitu či opatrenia proti zločinom z nenávisti.

Desaťtisíce ľudí sa dnes vo Varšave zúčastnili na každoročnom pochode rovnosti sexuálnych menšín LGBT +. Poľská vládnuca pravicová strana často používa rétoriku zameranú proti tejto komunite, aby oslovila konzervatívnych voličov, a očakáva sa, že tak urobí aj pred jesennými voľbami. Pochod v poľskej metropole dnes podporili okrem iného starosta Varšavy, americký veľvyslanec či zástupcovia Kanady, Rakúska a ďalších západných krajín.

Podľa správy Európskej únie je Poľsko na poslednom mieste v únii, pokiaľ ide o rovnosť manželstva a adopcie homosexuálnymi pármi, rodovú identitu či opatrenia proti zločinom z nenávisti.

image

Ruská Duma schválila v prvom čítaní zákon o zákaze zmien pohlavia, má zabrániť "západnej ideológií"

Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť sa v predchádzajúcich kampaniach pred voľbami zameriavala na boj proti tomu, čo nazýva ". Ideológiou LGBT", a keďže voľby vyzerajú napäto, aktivisti očakávajú, že sa opäť bude snažiť využiť témy, ako sobáše homosexuálov alebo výučba o otázkach LGBT+ v školách, na mobilizáciu sociálne konzervatívnych voličov, upozornila agentúra Reuters. PiS tvrdí, že rozšírenie manželstva a adopcie homosexuálnymi pármi ohrozuje tradičné rodinné štruktúry a škodí deťom. Výučba o LGBT+ otázkach v školách potom podľa strany vedie k sexualizácii detí.

K účastníkom pochodu prehovoril starosta Varšavy Rafal Trzaskowski, ktorý zdôraznil význam tolerancie. Sľúbil, že LGBT+ komunita sa bude vo Varšave vždy cítiť bezpečne a dúfa, že sa bude cítiť bezpečne aj v Poľsku.

Na akciu dorazila tiež skupina aktivistov z Nadácie pre život a rodinu. Tá pálila dúhové vlajky, ktoré sú symbolom LGBT+ komunity.

image

Ak by Maďarsku odobrali predsedníctvo Európskej únie, nahralo by to Orbánovi

Keď poľský prezident Andrzej Duda viedol v roku 2020 kampaň za svoje znovuzvolenie, označil presadzovanie práv LGBT+ za ideológiu ničivejšiu ako komunizmus. Minister školstva bol do funkcie menovaný po tom, ako vyhlásil, že príslušníci LGBT+ nie sú rovní "normálnym ľuďom". Vlani v lete sa predseda vládnucej strany vysmieval transsexuálom a povedal, že "sa musíme chrániť pred šialenstvom", upozornila agentúra AP.

V posledných rokoch tiež desiatky poľských miest a obcí prijali uznesenie, ktorým sa vyhlásili za "zónu bez LGBT". Zastupitelia tak chceli dať najavo svoj odpor voči údajnému ohrozeniu tradičnej rodiny. To vyvolalo v zahraničí rozsiahlu kritiku krajiny a Európska komisia v tejto súvislosti začala s Poľskom konanie pre obavy o porušovanie práv sexuálnych menšín. Niektoré vojvodstvá sa v reakcii na to týchto zón vzdali. Poľský najvyšší správny súd potom vlani rozhodol, že uznesenie, ktorým sa obec Serniki na východe krajiny vyhlásila za "zónu bez LGBT", je neplatné.

01 - Modified: 2023-06-17 05:16:59 - Feat.: 1 - Title: Najvyšší súd štátu Eswatini zvrátil rozhodnutie o registrácii združenia LGBTQ+ 02 - Modified: 2023-06-17 04:39:00 - Feat.: 1 - Title: Turecké úrady zakázali akcie spojené s mesiacom hrdosti LGBT+ komunity 03 - Modified: 2023-06-14 19:54:25 - Feat.: 1 - Title: Ruská Duma schválila v prvom čítaní zákon o zákaze zmien pohlavia, má zabrániť "západnej ideológií"
01 - Modified: 2024-05-03 12:36:02 - Feat.: - Title: Polícia vyviedla desiatky protestujúcich študentov z parížskej univerzity 02 - Modified: 2024-05-02 18:03:26 - Feat.: - Title: "Fico nám berie slobodu." Tisíce ľudí protestovalo proti zmenám v RTVS 03 - Modified: 2024-05-02 16:22:33 - Feat.: - Title: Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, tvrdí poľský expremiér Morawiecki 04 - Modified: 2024-05-02 16:11:05 - Feat.: - Title: Protesty nesmú byť násilné, pre antisemitizmus nie je miesto, povedal Biden o podporovateľoch Palestíny 05 - Modified: 2024-05-02 14:45:45 - Feat.: - Title: Poľská polícia zatkla v súvislosti s útokom na synagógu 16-ročného mladíka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 22:19