StoryEditor

Dôkazy naznačujú, že zrútenie Kachovskej priehrady nebola nehoda. Bola pripravená na hrozby

17.06.2023, 20:18
Autor:
ČTKČTK

Tisícky ľudí boli vysídlené kvôli vyliatiu vody z jednej z najväčších nádrží na svete, ktorá mala zásadný význam pre zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy v oblasti považovanej za obilnicu Európy.

Kachovská priehrada na rieke Dneper bola navrhnutá tak, aby odolala takmer akémukoľvek mysliteľnému útoku zvonka. Mesiace pred pretrhnutím bola priehrada viditeľne poznačená bojom a minulý mesiac satelitné snímky ukázali, že cez niektoré brány nekontrolovateľne preteká voda. To vyvolalo domnienky, že priehrada mohla padnúť za obeť nahromadeným škodám. Denník The New York Times však preveril viacero dôkazov, ktoré podporujú iné vysvetlenie, podľa ktorého zrútenie priehrady nehodou nebolo.

Tisícky ľudí boli vysídlené kvôli vyliatiu vody z jednej z najväčších nádrží na svete, ktorá mala zásadný význam pre zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy v oblasti považovanej za obilnicu Európy. Katastrofa ohrozuje celosvetové dodávky potravín pre milióny ľudí a môže ohroziť krehké ekosystémy po celé desaťročia. Zo zničenia priehrady sa navzájom obviňujú Ukrajina a Rusko, ktoré na susednú krajinu vlani vo februári vojensky zaútočilo a oblasť okolo priehrady už po niekoľko mesiacov okupuje.

Nejde o prirodzenú udalosť

NYT preveril množstvo dôkazov, od pôvodných technických plánov až po rozhovory s inžiniermi, ktorí sa zaoberajú štúdiom porúch priehrad. Všetko ukazuje, že katastrofálne zlyhanie betónového základu priehrady sa neudialo samo o sebe. Vzhľadom na satelitné a seizmické detekcie výbuchov v oblasti je najpravdepodobnejší priečny kolaps explózie nálože umiestnené v údržbovej chodbe, čiže galérii, ktorá prechádza betónovým srdcom stavby, domnievajú sa dvaja americkí inžinieri, odborník na výbušniny a ukrajinský inžinier, ktorý má rozsiahle skúsenosti s prevádzkou priehrady.

image

ANALÝZA: Keď voda z Kachovskej priehrady opadne, ukrajinskí mariňáci napadnú Rusov od chrbta

Inžinieri upozornili, že presný sled udalostí, ktoré spôsobili zničenie priehrady, môže určiť až preskúmanie hrádze po vypustení vody z nádrže. Erózia spôsobená vodou prechádzajúcou otvorom mohla spôsobiť poškodenie, ak by bola hrádza zle navrhnutá alebo bol betón nekvalitný. To ale označili za nepravdepodobné. Expert na bezpečnosť priehrad sa domnieva, že na zničenie priehrady je potrebná veľká explózia a na to je ideálne umiestniť výbušnú nálož v galérii. K podobnému záveru dospel aj ukrajinský inžinier.

Vizuálne dôkazy NYT ukazujú jasné poškodenie vozovky a niekoľko stôp videl na jednej strane kanála mesiaca pred pretrhnutím hrádze. Napriek týmto škodám ale inžinieri uvádzajú, že zničenie celej časti priehrady súvisí skôr s výbuchmi zachytenými seizmickými senzormi a infračerveným signálom zachyteným družicou, ktorý naznačuje teplo výbuchu. Seizmické signály zachytili dva senzory, v Rumunsku a na Ukrajine, a podľa odborníkov zodpovedajú výbuchu, a nie napríklad samovoľnému zrúteniu priehrady.

Nálože na priehrade

Vysokopostavený americký vojenský predstaviteľ uviedol, že USA vylúčili vonkajší útok na priehradu a teraz odhadujú, že výbuch pochádza z jednej alebo viacerých náloží nastražených vo vnútri priehrady, pravdepodobne ruskou stranou. Aj podľa odborníkov rozsah porušenia naznačuje, že zlyhala základná betónová bariéra, čo naznačuje, že nálože boli hlboko v jej konštrukcii.

image

Explózia o tretej ráno. Nórski seizmológovia zaznamenali výbuch v čase zničenia Kachovskej priehrady

Navyše žeriavy kontrolujúce vypúšťanie vody cez priehradu neboli podľa NYT premiestnené od polovice novembra, čo umožnilo aby voda nekontrolovateľne vytekala z rovnakých vrat niekoľko mesiacov a regulácia tak nebola dostatočná. Podľa odborníkov by však ani predchádzajúce poškodenie ani tlak spôsobený vysokou hladinou vody alebo statickou polohou žeriavov pravdepodobne nespôsobili zrútenie betónového základu hrádze, ak by betón nebol nekvalitný a už náchylný na poškodenie. Veľké prietoky by tiež nestačili na podmytie základov hrádze, ak by z nejakého dôvodu časť konštrukcie priehrady, ktorá slúži na ochranu spodnej časti hrádze, nemala vady alebo pôda nebola mäkšia, ako sa predpokladalo v projekte.

01 - Modified: 2023-06-14 17:39:05 - Feat.: 1 - Title: Šéf expertov z OSN musel kvôli ťažkým bojom odložiť cestu do Záporožskej jadrovej elektrárne 02 - Modified: 2023-06-12 20:03:55 - Feat.: 1 - Title: Záplavy po pretrhnutí Kachovskej priehrady si vyžiadali už desať obetí 03 - Modified: 2023-06-09 12:24:40 - Feat.: 1 - Title: Explózia o tretej ráno. Nórski seizmológovia zaznamenali výbuch v čase zničenia Kachovskej priehrady 04 - Modified: 2023-06-09 08:35:18 - Feat.: 1 - Title: Počet obetí zničenia Kachovskej priehrady rastie, voda na zaplavených územiach klesá
01 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 05 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:19