Kapucínska opica. FOTO: Reuters
StoryEditor

Globálna sieť sadistov sa zabávala týraním mláďat opíc. Predbiehali sa v brutalite, videá sa dali objednať

20.06.2023, 16:07
Autor:
ČTKČTK

Sieť sadistov odhalila spravodajská stanica BBC. Novinári sa v utajení dostali do jednej z hlavných skupín tyranov, kde sa stretávali stovky ľudí.

Spravodajská stanica BBC odhalila globálnu sieť sadistov, ktorí týrali opice alebo za to platili. Novinári sieť tyranov siahajúcu od Indonézie po Spojené štáty rozkrývali rok. Objavili pritom stovky zákazníkov z USA, Británie a ďalších krajín, ktorí platili Indonézanom za to, aby týrali a zabíjali mláďatá makaka jávskeho.

V komunikácii sa pritom predháňalo, kto bude mať brutálnejšie video, v jednom z mnohých prípadov bolo napríklad mláďa usmrtené v mixéri.

Filmy na zákazku

Skupina začala na youtube, no neskôr sa presunula do súkromných skupín a na šifrovanú komunikačnú sieť Telegram. Polícia teraz členov siete stíha a niekoľkých ich zatkla.

Novinári BBC sa v utajení dostali do jednej z hlavných skupín tyranov na Telegrame, kde sa stretávali stovky ľudí, ktorí vymýšľali extrémne spôsoby mučenia a poverovali ľudí v Indonézii a ďalších ázijských krajinách ich vykonávaním. Cieľom sadistov bolo vytvoriť na zákazku filmy, v ktorých sú mláďatá makakov mučené a často aj usmrtené.

image

Pes na reťazi je ako falošná kamera, ak má možnosť prirodzeného správania, dobre sa správa aj k ľuďom

BBC vypátrala mučiteľov v Indonézii aj distribútorov a kupcov v USA a získala prístup k vyšetrovaniu, ktorého cieľom je tieto osoby dostať pred súd. Na celom svete je teraz vyšetrovaných najmenej 20 ľudí, vrátane troch žien žijúcich vo Británii, ktorých polícia vlani zatkla a neskôr v rámci vyšetrovania prepustila, a jedného muža v americkom štáte Oregon, ktorý bol minulý týždeň obvinený.

Kráľ mučenia

Mike McCartney, kľúčový distribútor videí v Spojených štátoch, známy pod prezývkou "Kráľ mučenia", poskytol BBC rozhovor, v ktorom opísal, ako sa prvýkrát pripojil ku skupine na Telegrame, ktorá bola zameraná na mučenie opíc.

"Mali pripravenú anketu," povedal ČTK McCartney. "Chcete, aby sme použili kladivo? Chcete kliešte? Chcete skrutkovač?" uviedol. Dodal, že výsledné video bolo najobludnejšou vecou, akú kedy videl.

Osemdesiatštyriročný McCartney je bývalý trestanec, ktorý bol kedysi členom motorkárskeho gangu, má podľa BBC vytetovaný hákový kríž, doma má "zašíváreň" s konfederačnou vlajkou a nacistickými symbolmi, a v dôsledku letitého užívania heroínu mu vyzerali zuby. Nakoniec začal na Telegrame prevádzkovať kanály, kde sadisti šírili videá mučenia opíc. "Nijako sa to nelíši od peňazí za drogy," tvrdí. "Peniaze z drog pochádzajú zo špinavých rúk, tieto peniaze pochádzajú z rúk krvavých," poznamenal.

image

Týranie zvierat je spojené aj s domácim násilím, hovorí Klimeková zo združenia Pes v núdzi

BBC tiež identifikovala ďalších dvoch kľúčových podozrivých, ktorých teraz vyšetruje americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti (DHS) - Stacey Storeyovú, štyridsiatničku a babku z Alabamy, ktorá bola v komunite známa ako "Sadistka", a vodcu prezývaného Mr. Ape, čiže pán op. Ten sa v rozhovore s BBC zveril, že má na svedomí smrť najmenej štyroch opíc a mučenie mnoho ďalších. Uviedol, že si extrémne brutálne videá objednal.

Mesiace za mrežami

DHS v zhabanom mobile Storeyovej našla skoro 100 videí mučenia a dôkazy o tom, že za niektoré z najextrémnejších videí zaplatila. Podľa policajných zdrojov bola Storeyová aktívnym členom mučiacej skupiny ešte začiatkom tohto mesiaca. Keď sa s ňou v januári spojili novinári BBC, tvrdila, že sa stala obeťou hackerského útoku, a nechcela vec komentovať.

Okrem spomínaných troch sa vyšetrovanie DHS teraz zameriava na ďalšie dve kľúčové osoby. Zatiaľ neboli obvinené, ale v prípade odsúdenia im hrozí až sedem rokov väzenia.

image

Obyvatelia japonského ostrova našli desiatky ubodaných korytnačiek

Indonézska polícia zatkla dvoch podozrivých z mučenia. Asep Yadi Nurul Hikmah bol obvinený z týrania zvierat a predaja chráneného druhu a odsúdený na tri roky väzenia. M Ajis Rasjana bol odsúdený na osem mesiacov za mrežami, teda maximálnemu možnému za týranie zvieraťa v Indonézii.

Kým Facebook aj YouTube BBC oznámili, že závadný obsah aktívne odstraňujú, Telegram uviedol, že sa "zaviazal chrániť súkromie užívateľov a ľudské práva, ako je sloboda prejavu", a dodal, že jeho moderátori "nemôžu aktívne strážiť súkromné skupiny".

01 - Modified: 2024-04-30 06:54:40 - Feat.: - Title: V Indonézii opäť vybuchla sopka Ruang, úrady uzavreli letisko v Manade 02 - Modified: 2024-04-27 20:55:55 - Feat.: - Title: Indonézsky ostrov Jáva zasiahlo zemetrasenie, škody však zrejme nespôsobilo 03 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 07:00:29 - Feat.: - Title: Indonézia po erupcii sopky Ruang vydala varovanie pred cunami a uzavrela letisko 05 - Modified: 2024-04-17 19:08:43 - Feat.: - Title: Indonézia vyhlásila výstrahu pred cunami po erupcii sopky Ruang
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 19:05