ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Lídri Srbska a Kosova mieria do Bruselu na krízové rokovanie. Dôvodom je napätá situácia pri hraniciach

22.06.2023, 11:37
Autor:
ČTKČTK

Napätie na severe Kosova opäť vzrástlo koncom mája po tom, čo sa kosovskoalbánski starostovia ujali vedenia radníc v obciach, kde majú väčšinu Srbi.

Srbský prezident Aleksandar Vučić a kosovský premiér Albin Kurti budú dnes rokovať v Bruseli o spôsobe, ako zmierniť súčasné napätie na severe Kosova. S odvolaním sa na oznámenie šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella o tom informovala agentúra AP. Podľa nej nie je doteraz jasné, či sa lídri oboch balkánskych krajín stretnú tvárou v tvár.

Napätie na severe Kosova opäť vzrástlo koncom mája po tom, čo sa kosovskoalbánski starostovia ujali vedenia radníc v obciach, kde majú väčšinu Srbi. Tí predtým na protest proti počínaniu Prištiny bojkotovali komunálne voľby. Pri následných demonštráciách kosovských Srbov boli zranené desiatky príslušníkov medzinárodnej misie KFOR.

image

Kosovo ruší zákaz vstupu srbských vozidiel a tovaru na svoje územie, podrobia ich však kontrolám

"Zvolal som vedúcich predstaviteľov Srbska a Kosova k naliehavému rokovaniu s cieľom nájsť východisko zo súčasnej krízy," napísal na twitteri Borrell, ktorý sa schôdzku s oboma lídrami pokúšal dohovoriť niekoľko dní. "Potrebujeme okamžité zníženie napätia a nové voľby na severe za účasti kosovských Srbov. To je pre región a EÚ nanajvýš dôležité," dodal.

V pozadí napätia stojí konflikt o kontrolou nad oblasťou severného Kosova, ktorú obýva z väčšiny srbské obyvateľstvo. Priština tu od konca vojny z rokov 1998 až 1999 má len obmedzený vplyv, čo sa vláda premiéra Kurtiho mnohokrát v rozpore s prianím svojich západných spojencov snaží zmeniť.

Kosovská vláda s opakovaním volieb v štyroch okresoch na severe krajiny súhlasí a vyzýva tamojších Srbov, aby sa ich zúčastnili. Ich politickí predstavitelia však rovnako ako Belehrad ukončenie bojkotu odmietajú s tým, že Priština najprv musí udeliť kosovským okresom so srbskou väčšinou skôr prisľúbenú autonómiu. To Kurtiho kabinet nechce pripustiť.

image

Vláda v Kosove zakázala vstup srbského tovaru do krajiny. Podľa Belehradu porušujú všetky európske zásady

Vučić dnes srbskému štátnemu rozhlasu a televízii RTS povedal, že do Bruselu nejde hovoriť s Kurtim. "Nemám s ním o čom hovoriť," povedal na adresu kosovského premiéra s tým, že odmieta akékoľvek rozhovory, kým nebudú prepustení na slobodu všetci Srbi zatknutí za organizáciu demonštrácií na severe Kosova.

Kosovskí predstavitelia naopak požadujú, aby boli bezodkladne prepustení traja kosovskí policajti, ktorých minulý týždeň zadržala srbská protiteroristická jednotka kvôli nelegálnemu prechodu hraníc do Srbska. Podľa Prištiny sa trojica nachádzala na kosovskom území a do Srbska bola unesená.

Kosovo nezávislosť na Srbsku vyhlásilo v roku 2008. Vláda v Belehrade to rovnako ako zhruba polovica štátov OSN neuznáva. Nejednota panuje v tomto ohľade aj v Európskej únii, pretože päť jej členov - Španielsko, Grécko, Cyprus, Rumunsko a Slovensko - nezávislosť neuznalo.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 03 - Modified: 2024-04-20 12:31:24 - Feat.: - Title: V Kosove kvitne kult britského expremiéra Tonyho Blaira, odhalia mu sochu 04 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 05 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:11