FOTO: ČHMÚ
StoryEditor

Na západe Česka hrozia extrémne silné búrky. Nie je vylúčené ani tornádo

22.06.2023, 13:01
Autor:
TASRTASR

Meteorológovia najprv očakávajú osamotenejšie supercely s krúpami veľkými aj päť centimetrov a následne búrkové systémy s vetrom presahujúcim rýchlosť 100 km/h, ktoré môžu spôsobiť veľkoplošné škody.

V západnej časti Česka hrozia vo štvrtok večer a v noci extrémne silné búrky, pri ktorých sa očakáva prívalový dážď, krúpy a silný vietor. Podľa meteorológov sa nedá vylúčiť ani tornádo.

Búrková udalosť roka

"Zvyšujeme stupeň nebezpečenstva na búrky v časti Čiech na extrémny, na väčšine územia Moravy a v Sliezsku na vysoký," uviedol Český hydrometeorologický ústav na Twitteri s tým, že možno pôjde o "búrkovú udalosť roka".

Meteorológovia najprv očakávajú osamotenejšie supercely s krúpami veľkými aj päť centimetrov a následne búrkové systémy s vetrom presahujúcim rýchlosť 100 km/h, ktoré môžu spôsobiť veľkoplošné škody.

"Nemôžeme vylúčiť ani vznik tornáda, najmä navečer na izolovanejších supercelách na západe a severozápade Čiech. Panuje určitá neistota, či to hlavné nezostane v Nemecku, ale potenciál je veľký," varoval ČHMÚ. Neskôr dodal, že pravdepodobnosť samotného vzniku tornáda je napriek tomu nízka.

Možné výpadky elektriny a problémová doprava

Očakáva sa, že nárazy vetra môžu vyvracať stromy, prívalový dážď môže zatopiť podchody, podjazdy a pivnice či podomlieť cesty. Pravdepodobné sú aj výpadky elektriny a problémy v doprave. Meteorológovia odporúčajú zabezpečiť okná, dvere, skleníky a voľne položené predmety. "Nevstupovať a nevchádzať do prúdiacej vody a zatopených miest. Pri šoférovaní vozidla v búrke znížiť rýchlosť jazdy a ísť veľmi opatrne," radí ČHMÚ.

České dráhy v súvislosti s výstrahou aktivovali preventívne opatrenia a posilnili pohotovostnú službu. "Vo vybraných staniciach budú pripravené zásoby vody a občerstvenia pre cestujúcich, ktorí by boli v dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok nútení na dlhšiu dobu prerušiť svoju cestu," informoval hovorca ČD Emanuel Vittek. Zároveň prosia cestujúcich, aby sa na možné komplikácie pripravili a okrem dostatku tekutín a potravín mysleli aj na lieky, ktoré pravidelne užívajú.

01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:19