Hasiči odstraňujú polámané konáre stromov, ktoré spadli na zaparkované auto počas búrky v nemeckom meste Frankfurt. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Západ Nemecka zasiahli silné búrky, mestá zrušili verejné akcie

22.06.2023, 22:47
Autor:
ČTKČTK

Kvôli búrkam sa v niektorých častiach Nemecka zastavila verejná doprava. Problémy majú nielen mestské a regionálne spoje, ale aj tie diaľkové.

Zaplavené pivnice a cesty, poničené strechy, popadané stromy a problémy vo verejnej doprave, to sú následky silných búrok na západe Nemecka. Tie popoludní najviac doľahli na Severné Porýnie-Vestfálsko a Hesensko a postupne sa presunuli na stredné Nemecko. V niektorých regiónoch platí najvyšší stupeň varovania, nemecká meteorologická služba (DWD) nevylúčila ani vznik tornád.

O možnom tornáde v Hesensku informoval denník Bild. Niektoré spolkové krajiny zrušili popoludňajšie a večerné akcie. Usporiadatelia v dolnosaskom Lingene odpovedali večerný koncert Stinga. Na silné búrky sa pripravuje tiež Berlín, kde predčasne zatvorili niektoré parky.

Po úmorných horúčavách dorazili na západ Nemecka búrky, ktoré sa podľa DWD počas noci presunú cez centrálne časti krajiny na východ. Problémy zatiaľ ohlásil región Sauerland v Severnom Porýní-Vestfálsku, kde hasiči od popoludnia zasahovali pri zatopených pivniciach a zaplavených uliciach, v ktorých prívaly dažďa nezvládla odviesť kanalizácia. Silná búrka s krupobitím sa prehnala tiež hesenským Kasselom, odkiaľ ľudia na twitteri zverejnili zábery ulíc, ktorými sa valila dažďová voda. Hasiči uviedli, že v tomto regióne živel poničil strechy a vylamoval stromy.

image

Meteorológovia varujú pred búrkami, výstraha platí pre celé Slovensko

V Sindlingene na predmestí Frankfurtu nad Mohanom spadlo niekoľko stromov na trolejové vedenie pri tamojšej stanici a tiež na autá. Podľa hasičov bolo veľkým šťastím, že udalosť sa skončila len materiálnymi škodami. Hasiči vo Frankfurte vyzvali obyvateľov, aby sa na nich obracali len v skutočnej núdzi, keďže sú zahltení záchrannými prácami.

Denník Bild večer informoval o nepotvrdených správach o tornáde v hesenskom Waldeck-Frankenbergu, kde za sebou búrka zanechala značné škody v podobe poničených striech, prevrátených áut a spustošeného okolia. Či v mieste bolo naozaj tornádo, chce DWD určiť neskôr po vyhodnotení videí a fotografií.

image

Na severe štátu Texas evidujú po nových búrkach s tornádami najmenej troch mŕtvych

Kvôli búrkam sa v niektorých častiach Nemecka zastavila verejná doprava. Problémy majú nielen mestské a regionálne spoje, ale aj tie diaľkové. Nemecké dráhy Deutsche Bahn (DB) oznámili, že rýchlovlaky ICE nejazdia na trati medzi Fuldou, Kasselom a Göttingenom, uzavretý je tiež úsek medzi Frankfurtom nad Mohanom, Mohučom a Wiesbadenom. DB tiež varovali pred oneskoreniami a výpadkami spojov v strednom a severnom Nemecku.

V oblastiach, pre ktoré meteorológovia vydali varovanie, úrady varujú pred pobývaním vonku, najmä pod stromami či stĺpmi elektrického vedenia. V Lingene usporiadatelia zrušili koncert britského muzikanta Stinga. Mesto uviedlo, že vzhľadom na riziká bolo nevyhnutné akciu zodpovedať. Nový termín hudobného vystúpenia ešte nebol určený, lístky zostávajú v platnosti.

V Berlíne, kde sa príchod zlého počasia očakáva až neskôr večer, z bezpečnostných dôvodov predčasne uzavreli niektoré parky a záhrady. Svoje brány o 18.00 h zatvorili okrem iného hojne navštevované parky Gärten der Welt, Britzer Garten alebo plocha na bývalom letisku Tempelhof.

01 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 02 - Modified: 2024-04-28 08:40:00 - Feat.: - Title: V Nemecku začne proces so skupinou, ktorá čelí obvineniam z prípravy puču 03 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 04 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 05 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 11:18