StoryEditor

Mimoriadny prejav Putina: Vzbura wagnerovcov je zradou Ruska. Za bodnutie do chrbta príde tvrdá odveta

24.06.2023, 09:34
24.06.2023, 10:09
Autor:
ČTKČTK

Rovnako ako ministerstvo obrany aj ruský prezident vyzval účastníkov vzbury, aby sa na "zločineckej" operácii ďalej nepodieľali.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotňajšom mimoriadnom televíznom prejave vyhlásil, že „ozbrojená vzbura“ žoldnierskych jednotiek je vlastizradou a že každý, kto sa postaví so zbraňou v ruke proti ruskej armáde, bude potrestaný.

Vzburu označil za „zradu hrdinov z Donbasu“.

„Obraciam sa na občanov Ruska, na príslušníkov ozbrojených síl, orgánov činných v trestnom konaní a špeciálnych služieb, na vojakov a veliteľov, ktorí teraz bojujú na svojich bojových pozíciách, odrážajú útoky nepriateľa a robia to hrdinsky. Obraciam sa aj na tých, ktorí sa nechali zlákať do tohto zločinného dobrodružstva a ľsťou či vyhrážkami boli dotlačení na cestu najťažšieho zločinu - ozbrojenej vzbury,“ uviedol ruský prezident v prejave. „Je to dýka do chrbta, odpoveď bude tvrdá,“ doplnil.

Vojaci podľa neho postupu wagnerovcov "hrdinsky" vzdorujú, prezident však zároveň pripustil, že situácia v Rostove na Done je veľmi zložitá.

FOTOGALÉRIA: Vzbura wagnerovcov

"Ako prezident Ruska, najvyšší veliteľ ozbrojených síl a ruský občan urobím všetko pre to, aby som ochránil krajinu, ústavný poriadok, život, bezpečnosť a slobodu občanov," povedal v prejave prenášanom televíziou Putin.

Rovnako ako ministerstvo obrany aj prezident vyzval účastníkov vzbury, aby sa na "zločineckej" operácii ďalej nepodieľali.

"Tí, ktorí zorganizovali a vykonali ozbrojenú vzburu a zdvihli zbrane voči svojim druhom, zradili Rusko. Budú sa za to zodpovedať," uviedol Putin.

Putin vo svojom televíznom prejave povedal, že v stávke je budúcnosť Ruska. Konanie vzbúrencov označil za "bodnutie do chrbta" a "zradu". Zároveň pohrozil "nevyhnutným trestom" pre tých, ktorí rozdeľujú ruskú spoločnosť.

Ruský prezident zdôraznil, že "boli vydané všetky potrebné príkazy" na riešenie tejto krízy. Počas svojho prejavu však ani raz priamo nespomenul šéfa Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, všíma si BBC.

Vo svojom prejave tiež obvinil Západ, že proti Rusku namieril všetku svoju vojenskú, ekonomickú a informačnú kapacitu. Rusko podľa neho teraz bojuje o svoju suverenitu, nezávislosť a právo zostať štátom s tisícročnou históriou.

Prigožin v piatok večer obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. V reakcii na to prisľúbil, že "zastaví" najvyššie vedenie ruskej armády a vyzval Rusov, aby nekládli odpor jeho silám.

01 - Modified: 2024-05-13 14:49:47 - Feat.: - Title: Srbský premiér vyjadril podporu Ukrajine, k sankciám voči Rusku sa nezaviazal 02 - Modified: 2024-05-13 14:34:01 - Feat.: - Title: Európske banky znížili svoju expozíciu voči Rusku o polovicu, hlási ECB 03 - Modified: 2024-05-13 13:42:46 - Feat.: - Title: Ropný sklad a rozvodňa v Rusku v plameňoch. Ukrajinská tajná služba využila na útok drony 04 - Modified: 2024-05-13 14:05:43 - Feat.: - Title: Charkovská ofenzíva: Prvá línia tam nebola, Rusi proste vošli. Bol to podvod, zúri ukrajinský vojak 05 - Modified: 2024-05-13 11:54:34 - Feat.: - Title: Čínsky trh ten európsky nenahradí. Gazprom bude čeliť slabým výsledkom pravdepodobne aj ďalšie roky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 18:11