Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Lukašenko: Tábory pre wagnerovcov v Bielorusku nestavajú, ale Minsk im pomôže

27.06.2023, 17:54
Autor:
TASRTASR

Alexandr Lukašenko v utorok potvrdil, že vodca vzbury wagnerovcov - Jevgenij Prigožin - sa nachádza v Bielorusku.

Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok poprel medializované správy, že sa v Bielorusku začala výstavba poľných táborov pre príslušníkov ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny, ktorá sa počas uplynulého víkendu v Rusku pokúsila o ozbrojenú vzburu proti Kremľu.

Ako v utorok uviedla britská stanica BBC, podľa Lukašenka sa v Bielorusku nestavajú žiadne tábory pre vagnerovcov a ich oddiely zatiaľ zostávajú v Luhanskej oblasti.

image

Prigožin je v Bielorusku, potvrdil Lukašenko. Budeme profitovať z bojových skúseností wagnerovcov, vyhlásil

"Zatiaľ žiadne tábory nebudujeme. Ale ak budú chcieť - údajne si už prezerali nejaké pozemky -, tak ich tam umiestnime. Nech sa páči, stavajte si stany," vyzýval Lukašenko citovaný štátnou agentúrou BelTA.

Podľa Lukašenka vagnerovcom už v Bielorusku ponúkli areál nevyužívaných kasární. Prisľúbil tiež pomôcť im "všetkými možnými spôsobmi"...kým sa rozhodnú, čím sa budú zaoberať".

O výstavbe tábora pre príslušníkov jednotiek Wagnerovej skupiny informoval v pondelok jeden z ruských exilových spravodajských webov. Tábor sa údajne stavia neďaleko mesta Asipovičy v Mahiľovskej oblasti a bude pre 8000 mužov. Asipovičy sa nachádzajú 200 kilometrov od hraníc s Ukrajinou.

image

Holohlavý naničhodník, kritizujú Prigožina wagnerovci. Boja sa Putinovej odvety

Lukašenko v utorok súčasne potvrdil, že vodca vzbury wagnerovcov - Jevgenij Prigožin - sa nachádza v Bielorusku.

O lietadle spájanom s Prigožinom, ktoré odletelo z Moskvy a pristálo v Bielorusku, informovali médiá od utorka rána.

Prigožin v piatok obvinil ruskú armádu z raketového útoku na tábory jeho bojovníkov. Následne chcel za pomoci svojich jednotiek zvrhnúť ruské vojenské velenie v Moskve. Počas pochodu na Moskvu sa wagnerovci zmocnili mesta Rostov nad Donom i vojenských objektov vo Voroneži.

Situácia sa upokojila v sobotu večer, keď Prigožin oznámil, že vydal rozkaz, aby sa jeho jednotky vrátili do táborov na Ukrajine. Samotný šéf vagnerovcov sa odvtedy na verejnosti neobjavil, čo vyvolalo špekulácie o jeho ďalšom osude.

Ukončenie krízy sprostredkoval práve Lukašenko. V súlade s dohodou sa mal Prigožin presunúť do Bieloruska, zatiaľ čo jeho muži dostali na výber, či sa k nemu pridajú, alebo budú začlenení do regulárnych ruských ozbrojených síl.

01 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 02 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 03 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 04 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 12:01