Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Po vzbure žoldnierov dostane ruská národná garda tanky a ďalšie ťažké zbrane. Putin to odobril

27.06.2023, 18:34
Autor:
ČTKČTK

Toto polovojenské zoskupenie nahradilo niekdajšie vojská ministerstva vnútra. Hlavnou úlohou gardy je potláčať prípadné nepokoje v krajine.

Ruská národná garda dostane tanky a ďalšie ťažké zbrane, uviedol dnes pred novinármi jej veliteľ Viktor Zolotov. Dodal, že túto otázku už posudzoval s prezidentom Vladimirom Putinom.

Hlave štátu je garda priamo podriadená. Toto polovojenské zoskupenie nahradilo niekdajšie vojská ministerstva vnútra. Hlavnou úlohou gardy je potláčať prípadné nepokoje v krajine.

Zolotov označil prácu silových zložiek v čase víkendovej vzbury žoldnierov z Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina za "veľkolepú, koordinovanú a inteligentnú".

Rýchly postup wagnerovcov počas ich ťaženia Ruskom objasnil tým, že všetky sily na potlačenie vzbury boli sústredené pred Moskvou.

"Vedeli sme, že zvíťazíme. Moskvu by vzbúrenci nedobyli," vyhlásil tento Putinov blízky spolupracovník. Tvrdil tiež, že vzburu pripravili západné tajné služby, ktoré tak o nej vedeli niekoľko týždňov vopred.

"Rozviedka USA vedela o vzbure, teda ju zorganizovala. Velitelia ruských bezpečnostných zložiek o vzbure tiež vedeli (ale nič neurobili), teda pracovali výborne. Oceňme neuveriteľnú logiku Viktora Zolotova," ironicky k veci poznamenal ruský spravodajský portál Meduza, pôsobiaci v lotyšskom exile.

Zolotov prvýkrát verejne okomentoval Prigožinovu vzburu tri dni po jej ukončení. Samotný Putin ani pri dnešnom vystúpení pred vojakmi v Kremli nepovedal, kto vzburu pripravil, upozornila Meduza.

Nepovedené povstanie Wagnerovej žoldnierskej spoločnosti môže viesť k zmenám v obrannom systéme Ruska, okomentoval server Zolotove výroky, že garda dostane tanky a ťažké zbrane.

Tým mal Zolotov na mysli zrejme samohybné delá či raketomety. Garda podľa dostupných údajov už disponuje dvoma desiatkami ťahaných húfníc D-30, mínomety a tiež 1650 obrnenými vozidlami, vrátane bojových vozidiel pechoty BMP-2 a obrnených transportérov.

Na severnom Kaukaze má garda tiež niekoľko vojenských vrtuľníkov Mi-8, ktoré sú schopné ostreľovať aj pozemné ciele. V garde slúži približne 340-tisíc ľudí, ale v zásade nie je schopný bojovať proti lepšie vycvičenej a vyzbrojenej pozemnej armáde. Garda vznikala na boj proti zoskupeniam vyzbrojeným najvyššie ručnými zbraňami.

"Keby počas vzbury došlo k boju, garda by mala do činenia s bojovým zoskupením vyzbrojeným tankmi a protilietadlovými zbraňami, schopným bojovať v meste. Žoldnieri dokázali ľahko ovládnuť Rostov na Done. Ak by ich bolo nutné odtiaľ vyhnať násilím, garda by to jednoducho nedokázala," odhadol portál BBC.

Odovzdať garde tanky a samohybné delá podľa BBC názoru nestačí, bude nutné vycvičiť gardistov na boj s touto technikou, a to už bude reforma vyžadujúca veľké úsilie a novú logistiku.

Fakticky bude musieť garda vytvoriť vlastnú malú armádu vycvičenú na boj v mestskom prostredí.

"Pre Rusko, ktoré je vo vojne, sa to stane dodatočným ťažkým bremenom. Systém prípravy a výcviku mobilizovaných sa zjavne zadrhol od samého začiatku mobilizácie. Vo výcvikových strediskách chýbali skúsení inštruktori a nevyhnutné zdroje. Obrnenca, ktoré chce Zolotov, by bolo možné poslať do vojny, kde ruská armáda ďalej trpí stratami, "poznamenala BBC

01 - Modified: 2024-05-10 14:46:09 - Feat.: - Title: Štátna duma schválila Michaila Mišustina za premiéra Ruska. Teraz si musí vybrať kabinet 02 - Modified: 2024-05-10 12:34:45 - Feat.: - Title: Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia 03 - Modified: 2024-05-10 16:00:00 - Feat.: - Title: Rusi sa chvália korisťou z ukrajinského bojiska. Putin opakuje Stalinovu taktiku 04 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Akú veľkú prevahu má skutočne Rusko nad Ukrajinou? Spočítali sme, koľko vojakov môže bojovať na oboch stranách 05 - Modified: 2024-05-10 13:09:17 - Feat.: - Title: Rusko začalo nový vpád na Ukrajinu. Na obranu Charkova mieria posily
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 06:52