StoryEditor

Najväčšia operácia za posledné roky. Izrael nasadil na Západnom brehu vyše tisíc vojakov

03.07.2023, 07:06
03.07.2023, 14:23
Autor:
ČTKČTK

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že o život prišlo osem Palestínčanov a ďalších 50 ich bolo zranených, z toho desať vážne.

Pri rozsiahlej operácii izraelskej armády v Džaníne na severe okupovaného Západného brehu Jordánu zahynulo osem Palestínčanov a ďalších asi 50 ich bolo zranených, uviedlo dnes palestínske ministerstvo zdravotníctva. Ďalší človek prišiel o život na kontrolnom stanovišti v Ramalláhu.

Agentúra AP píše, že akcia, pri ktorej armáda použila na zasiahnutie militantných cieľov drony a nasadila stovky vojakov, pripomínala izraelské vojenské operácie počas druhej intifády, palestínskeho povstania z rokov 2000 až 2005.

Akcia sa začala v noci na dnes a pokračovala aj dnes popoludní. Podľa bezpečnostných zdrojov denníka Haarec by operácia mohla "dosiahnuť svoje ciele v priebehu 24 až 48 hodín". Izraelská armáda uviedla, že udrela proti "teroristickej infraštruktúre" v Džaníne. Zamerala sa ako na mesto, tak na tunajší utečenecký tábor a zasiahla vraj veliteľstvo militantných bojovníkov. Podľa miestnych obyvateľov raketa vypálená zo vzduchu jeden z domov zničila.

Tak dlho, ako bude treba

Izraelský minister obrany Joav Galant poznamenal, že izraelská armáda cieli na "centrá terorizmu v Džaníne", a dodal, že každý, kto zaútočí na Izraelčanov, zaplatí vysokú cenu. Vysokopostavený nemenovaný predstaviteľ izraelskej vlády podľa denníka The Times of Israel (TOI) uviedol, že "cieľom tejto rozsiahlej operácie je ukončiť úlohu Džanínu ako útočiska terorizmu", a dodal, že akcia "bude trvať tak dlho, ako bude treba. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes popoludní o priebehu operácie rokuje s vrchnými bezpečnostnými predstaviteľmi.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že o život prišlo osem Palestínčanov a ďalších 50 ich bolo zranených, z toho desať vážne. Vojaci podľa ministerstva do mesta vstúpili z niekoľkých smerov. Denník Haarec s odvolaním sa na armádu píše o jednom ľahko zranenom izraelskom vojakovi, ktorého zasiahla črepina.

Hovorca predsedu palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása operáciu izraelskej armády označil za "ďalší vojnový zločin na Západnom brehu".

Líder politického krídla militantného islamistického hnutia Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy, Ismáíl Haníja, uviedol, že "krv preliata v Džaníne určí ďalšiu fázu". "Náš ľud a jeho odpor sú schopní na túto barbarskú agresiu odpovedať," dodal.

Vysokopostavený bezpečnostný zdroj oznámil spravodajskému webu Ynet, že Hamas a palestínsky Islamský džihád v Gaze boli informované, že izraelská operácia je obmedzená na Džanín a že by nemali zasahovať, inak bude armáda tvrdo reagovať.

Izraelský minister zahraničia Eli Kohen neskôr dnes podľa Reuters naznačil, že Izrael nemá v úmysle v tejto operácii pokračovať mimo Džanín. "Naším cieľom je sústrediť sa na Džanín, sústrediť sa iba na teroristov a ich bunky," povedal šéf izraelskej diplomacie novinárom v Jeruzaleme.

"Skutočná vojna"

Agentúra Reuters informovala o tom, že ešte niekoľko hodín po údere sa utečeneckým táborom rozlievala streľba a výbuchy a bolo počuť bezpilotné lietadlá. Tunajší ozbrojenci tvrdia, že sa zapojili do stretov s izraelskými vojakmi. "Čo sa deje v utečeneckom tábore, je skutočná vojna," povedal jeden z vodičov sanitiek, ktoré sa podľa neho z tábora vracajú plné zranených.

Izraelská armáda oznámila, že vykonala vzdušný úder na spoločné bojové stredisko slúžiace rôznym ozbrojeným skupinám v meste, vrátane Džanínskych brigád, odnože teroristickej skupiny Islamský džihád. Neskôr doplnila, že 20 podozrivých zatkla a zabavila v meste množstvo výbušnín a zbraní. Po ďalších skrýšach zbraní pátra.

Podľa TOI je do operácie zapojených vyše tisíc izraelských vojakov a bolo vykonaných vyše desať úderov z dronov. Po rozvidnení sa ulicami valil hustý čierny dym z horiacich pneumatík, ktoré zapálili obyvatelia, a z reproduktorov v mešitách sa ozývali výzvy na podporu bojovníkov, píše Reuters. 

Na videách z miesta je vidieť tiež zničená vozovka v utečeneckom tábore v Džaníne. Podľa spravodajského webu Al-Džazíra sa kvôli tomu nemohli sanitky dostať k zraneným. TOI píše, že armáda použila buldozéry, aby sa ubezpečila, že v ceste nie sú ukryté výbušniny.

Izrael obsadil Západný breh Jordánu pri vojne v roku 1967. Palestínčania chcú, aby toto územie tvorilo hlavnú časť ich budúceho štátu.

V uplynulom roku Izrael na Západnom brehu Jordánu znásobil razie, a to najmä v Džaníne, v reakcii na množstvo palestínskych útokov vo vnútri Izraela. Podľa TOI bolo tento rok na Západnom brehu Jordánu zabitých 138 Palestínčanov. Podľa Izraela išlo vo väčšine prípadov o ozbrojených radikálov. Medzi mŕtvymi sú ale aj mladíci hádžuci kamene a ľudia, ktorí sa do násilností nezapojili. Palestínske útoky namierené proti Izraelčanom si tento rok podľa rovnakého zdroja vyžiadali životy 24 ľudí.

01 - Modified: 2023-06-30 05:19:35 - Feat.: 1 - Title: Izrael nedodá Ukrajine obranný systém Železná kupola, vyhlásil Netanjahu 02 - Modified: 2023-06-29 14:46:51 - Feat.: 1 - Title: Netanjahu vylúčil dodanie systému Iron Dome pre Ukrajinu 03 - Modified: 2023-06-29 10:51:33 - Feat.: 1 - Title: Netanjahu po politickej kríze a kritike odstránil kontroverzné ustanovenie z izraelskej justičnej reformy 04 - Modified: 2023-06-28 08:00:22 - Feat.: 1 - Title: Ozbrojené konflikty si vlani vo svete vyžiadali 238-tisíc obetí. Ide o najvyššie číslo od roku 1994 05 - Modified: 2023-06-26 14:52:44 - Feat.: 1 - Title: Izraelská vláda schválila Židom výstavbu 5000 domov v Predjordánsku
01 - Modified: 2024-05-03 18:47:11 - Feat.: - Title: Erdogan: Zastavenie obchodu s Izraelom má pomôcť k prímeriu v Gaze. Antisemitský diktátor, reaguje Izrael 02 - Modified: 2024-05-03 09:49:19 - Feat.: - Title: Turecko tvrdí, že obchod s Izraelom obnoví až v prípade trvalého prímeria v Gaze 03 - Modified: 2024-05-03 09:39:37 - Feat.: - Title: Izrael hlási úmrtie ďalšieho rukojemníka zadržiavaného v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku 05 - Modified: 2024-05-02 17:47:41 - Feat.: - Title: Parížska univerzita odmietla požiadavky študentov o Izraeli, tí chystajú hladovku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 21:22