Český premiér Petr Fiala (vpravo) víta slovenského premiéra Ľudovíta Ódora v Prahe. FOTO: TASR/Barbora Vizváryová
StoryEditor

S migráciou to teraz nie je také, aby Česko muselo kontrolovať hranice, vyhlásil premiér Ódor

04.07.2023, 15:30
04.07.2023, 17:08
Autor:
TASRTASR

Ľudovít Ódor prvýkrát oficiálne navštívil Prahu vo funkcii slovenského premiéra.

Slovenský premiér Ľudovít Ódor si nemyslí, že problém nelegálnej migrácie je aktuálne taký, aby Česká republika musela opätovne uzatvoriť a kontrolovať hranice so Slovenskom. Uviedol to po rokovaní s predsedom českej vlády Petrom Fialom, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Máme veľmi jasný postoj. Chceme posilniť schengenské hranice, hovoriť o tom, ako realokovať migrantov a ako hľadať obojstranne výhodnú spoluprácu s tretími krajinami," povedal slovenský premiér. "Zatiaľ nevnímam žiaden problém, ktorý by mohol viesť k tomu, že by naše hranice boli opäť kontrolované," dodal.

image

Lídri Únie sa zhodli na podpore Ukrajiny aj na novom smere vzťahov s Čínou, povedal Ódor

Predseda českej vlády Petr Fiala zdôraznil, že so Slovenskom sa spolupráca v oblasti migrácie v poslednom období výrazne zlepšila. "Je to jeden z kľúčov k tomu, aby sme predchádzali takým radikálnym riešeniam, aké sme urobili v minulom roku," uviedol Fiala.

Podľa Ódora v súčasnosti v mnohých otázkach viac funguje spolupráca Česka a Slovenska než krajín Vyšehradskej štvorky. Tá je podľa neho aktuálne menej kľúčová, ale nie zanedbateľná. "Nikto V4 nelikviduje – spolupráca prebieha a bude prebiehať," doplnil k téme Fiala.

"Sme exportná krajina"

Slovenský premiér tiež podotkol, že zo Slovenska odchádza mnoho študentov na české vysoké školy. "Sme exportná krajina. Dosť veľa exportujeme aj študentov do Česka," povedal s úsmevom a dodal, že Slovensko by malo od Česka mnohé odpozorovať – napríklad ako zlepšiť spoluprácu univerzít s firmami.

"Absolútny spoločný záujem" majú podľa Ódora obe krajiny na posilnení východného krídla NATO a spoločné stanoviská budú prezentovať aj na budúcotýždňovom summite Aliancie vo Vilniuse. Ako zdôraznil, vstup Švédska do NATO by výrazne posilnil jeho východné krídlo.

Predseda českej vlády Ódora napoludnie prijal s vojenskými poctami v Kramářovej vile. V reprezentačnom sídle českého premiéra rokovali najmä o energetickej a obrannej spolupráci či situácii na Ukrajine. Témou boli aj európske výzvy – problematika emisnej normy Euro 7 a revízia dlhodobého rozpočtu EÚ.

Masový odchod talentov

Chceme urobiť prvé kroky, aby sme zmiernili masový odchod talentov zo Slovenska už v tomto roku. Po skončení rokovaní s českými predstaviteľmi to v Prahe povedal slovenský premiér Ľudovít Ódor. Cieľom pripravovaných opatrení bude zvyšovať kvalitu slovenského vysokého školstva.

Predseda slovenskej vlády pripomenul, že český premiér Petr Fiala v minulosti viedol Masarykovu univerzitu v Brne. Na tejto škole študuje mnoho Slovákov a podľa slov Ódora sa ich na svoju univerzitu snažil prilákať aj Fiala. Hovorili spolu preto aj o tom, čo by slovenské univerzity mali ponúkať študentom, aby boli pre nich atraktívnejšie. Dodal, že by to malo byť aj niečo hmatateľné.

image

Premiér nevylúčil personálne zmeny vo VšZP, ak nebudú účinné ozdravné opatrenia

"Okrem toho, že priestory možno trochu inak vyzerajú, aj spolupráca s firemným sektorom a trošku väčší dôraz na kvalitu je niečo, v čom musíme aj u nás pokračovať," porovnával rozdiely českého a slovenského školstva Ódor. Pripomenul, že v pláne obnovy je aj reforma, ktorej cieľom je zvýšenie kvality vysokého školstva. "Nepôjde to ľahko, ale chceme urobiť nejaké prvé kroky, aby sme masový odchod talentov zmiernili už aj v tomto roku, ale bude to náročné," uviedol predseda vlády.

Stretol sa aj s Pavlom 

Popoludní sa na Pražskom hrade stretol aj s českým prezidentom Petrom Pavlom a podľa Ódora hovorili napríklad o dezinformáciách. "Aj pán prezident je zástancom toho, aby sme dezinformácie vedeli podchytiť v rannom štádiu, keď sa s tým dá ešte niečo urobiť. Je to samozrejme náročné, ale vidíme, aké následky to môže mať pre spoločnosť," uviedol Ódor.

Pavel vyzdvihol vzájomné vzťahy oboch krajín. "Česko-slovenské vzťahy sú pevné a vzájomná spolupráca je neotrasiteľná bez ohľadu na výmenu politických reprezentácií," napísal po schôdzke na sociálnej sieti Twitter. Z diskutovaných tém vyzdvihol blížiaci sa summit NATO vo Vilniuse.

Na ňom slovenský premiér očakáva "jasný posun". Členské štáty podľa neho musia Ukrajine vyslať pozitívny signál, aby vedela, že sú na jej strane. Dodal však, že to nie je samozrejmé a bude to "balansovanie na hrane".

01 - Modified: 2023-06-28 12:18:24 - Feat.: 1 - Title: Mládež na Slovensku sa radikalizuje, vyhlásil Ódor. Polícia prekazila niekoľko incidentov na školách 02 - Modified: 2023-06-27 14:34:40 - Feat.: 1 - Title: Orbán odmieta návrh rozpočtu Európskej únie, podľa neho podporuje migráciu a byrokraciu 03 - Modified: 2023-06-26 15:36:44 - Feat.: 1 - Title: S Rakúskom rozkladáme prevádzačské siete, vyhlásil minister vnútra Šimko 04 - Modified: 2023-06-19 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nezdá sa to, ale aj Sulík, Fico či Mazurek sa z migrantov tešia 05 - Modified: 2023-06-09 13:07:17 - Feat.: 1 - Title: Kto nechce prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za osobu. Čo mení nová reforma z Bruselu?
01 - Modified: 2024-05-10 06:29:05 - Feat.: - Title: Rád ovplyvňujem veci. Nechcem byť v europarlamente len ako "nejaký youtuber", vraví Ódor 02 - Modified: 2024-05-09 14:00:00 - Feat.: - Title: Google spustil v Česku svoj obchod. Naši susedia si tak kúpia Pixely oficiálnou cestou 03 - Modified: 2024-05-08 17:43:13 - Feat.: - Title: Prinieslo euro Slovákom lacnejšie hypotéky? Naši najbližší susedia riešia úplne iné úroky 04 - Modified: 2024-05-07 10:34:51 - Feat.: - Title: Priemyselná výroba v Česku v marci klesla a obchodný prebytok vzrástol 05 - Modified: 2024-05-06 14:00:00 - Feat.: - Title: Tajná česká misia do Sýrie: delegáciu prezradila fotografia v agentúre. Prečo rokovala s Asadovým režimom?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 11:15