V Nanterre na predmestí Paríža sa stretli protestujúci s políciou kvôli smrti sedemnásťročného mladíka. FOTO: Reuters
StoryEditor

„Zabiť Araba sa oplatí?“ Časť Francúzov rozhorčila miliónová zbierka na policajta

04.07.2023, 16:58
Autor:
dttdtt
  • Francúzski politici majú nezhody kvôli zbierke, v rámci ktorej sa pre rodinu strážnika, ktorý v minulom týždni pri dopravnej kontrole zastrelil Nahela Merzouka, vybral viac ako jeden milión eur. 
  • Pre rodinu zabitého tínedžera sa doteraz vybrala menej ako štvrtina tejto sumy. 
  • Niektorí politici sa dožadujú ukončenia zbierky na policajta, spoločnosť GoFundMe to odmietla.

„Pomoc pre rodinu strážnika Floriana M., ktorý robil svoju prácu a teraz za to platí vysokú cenu. Poriadne ho podporte a tým aj naše policajné zložky,“ píše sa v popise zbierky, ktorú v piatok založil Jean Messiha, niekdajší hovorca krajne pravicového prezidentského kandidáta Érica Zemmoura.

Video: Vandalizmus a rabovanie vo Francúzsku pokračujú počas protestov po zastrelení tínedžera policajtom:

Pomoc pre policajta a jeho rodinu

Pôvodným cieľom bolo vybrať 50-tisíc eur k utorkovému ránu, ale ľudia na účet prispeli už 1,4 milióna eur.

Florian M. je niekdajší vojak, ktorý v radoch polície slúži už desať rokov. Za svoju službu opakovane získal vyznamenanie a jeho kolegovia ho opisujú ako profesionála. Strážnik Merzouka, ktorý má severoafrické korene, zastrelil minulý utorok po tom, čo neuposlúchol jeho príkazy pri cestnej kontrole.

Merzoukova babička Nadia stanici BFM TV v reakcii na zbierku pre policajta uviedla, že jej táto podpora „zlomila srdce“. „Vzal život môjmu vnukovi. Tento muž musí zaplatiť, rovnako ako všetci ostatní. Mám dôveru v justičný systém. Verím v spravodlivosť,“ vyhlásila. Zbierka vznikla aj na pomoc mladíkovým príbuzným, doteraz sa v nej vybralo 190-tisíc eur.

image

Macron navrhuje pokutovať rodičov detí, ktoré sa dopúšťajú vandalizmu

Zbierku zatvorte, žiadajú politici

Niektorí francúzski politici, najmä z radov ľavice, zbierku pre strážnika vehementne kritizujú. „Je neslušná a hrozná,“ povedala opozičná poslankyňa z ľavicového Nepodrobeného Francúzska Clémence Guettéová.

Jej stranícka kolegyňa, europoslankyňa Manon Aubryová, vyzvala na ukončenie zbierky. „Na podporu policajta, ktorý zabil tínedžera, sa z iniciatívy krajne pravicového polemistu vybralo viac ako milión eur. Posolstvo? Zabiť mladého Araba sa oplatí,“ zúrila Guettéová na Twitteri.

Éric Bothorel z vládnucej strany Obnova obvinil Messihu z „hry s ohňom“ a zbierku označil za „neslušnú a škandalóznu“. Na zastavenie výberu peňazí vyzval aj šéf Socialistickej strany Olivier Faure. „Tým, že sa podieľate na podpore policajta vyšetrovaného pre úmyselné zabitie, prehlbujete rozkol, ktorý je už tak doširoka otvorený. Ukončite ju,“ napísal na Twitteri.

Éric Ciotti zo stredopravicovej strany Republikáni uviedol, že iniciatívu svojim spôsobom chápe. „Nepripadá mi šokujúce, že by sme mali podporiť rodinu policajta, ktorý dnes prežíva ťažké chvíle,“ odkázal.

image

Čierne diery Paríža: Miestam, kde kariérnym poradcom konkurujú drogoví díleri, vládne márnosť a zúfalstvo

Kritici zbierky sa podľa denníka The Guardian dožadujú jej ukončenia na základe francúzskeho zákona zakazujúceho „verejné vyhlásenie príspevkov, ktorých účelom je kompenzácia pokút, nákladov a škôd priznaných súdnymi rozsudkami v trestných a nápravných veciach“.

Hovorca spoločnosti GoFundMe, na ktorej webe zbierka prebieha, ale uviedol, že k porušeniu pravidiel nedošlo, pretože peniaze nepôjdu na právne poplatky alebo obhajobu strážnika. "Peniaze budú odovzdané priamo rodine, ktorá bola uvedená ako príjemca darov," vyhlásil.

01 - Modified: 2023-07-03 05:57:50 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko zažilo pokojnejšiu noc, Macron sa stretne so starostami miest postihnutých nepokojmi 02 - Modified: 2023-06-29 14:02:01 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko zachvátil strach z chaosu. Mobilizuje desaťtisíce policajtov 03 - Modified: 2023-06-29 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Čierne diery Paríža: Miestam, kde kariérnym poradcom konkurujú drogoví díleri, vládne márnosť a zúfalstvo 04 - Modified: 2023-06-29 21:57:00 - Feat.: 1 - Title: Požiare, výtržnosti a strety s políciou. Francúzsko sa potýka s ďalšou nepokojnou nocou po úmrtí tínedžera 05 - Modified: 2023-06-28 12:11:59 - Feat.: 1 - Title: Smrť francúzskeho tínedžera počas dopravnej kontroly vyvolala násilné protesty
01 - Modified: 2024-05-01 14:12:19 - Feat.: - Title: Gruzínska polícia počas protivládnych protestov proti zadržala aj lídra opozície 02 - Modified: 2024-05-01 08:07:41 - Feat.: - Title: Francúzsky šéf diplomacie navštívi Káhiru, aby posilnil šance na prímerie 03 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku 04 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 05 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 19:12