Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Polovica Ruska pri vzbure podporovala Putina, polovica Prigožina. Prezident moc nepustí, tvrdí Zelenskyj

05.07.2023, 16:11
Autor:
ČTKČTK

Podľa niektorých analytikov sa teraz ruský prezident snaží pracovať najmä v zákulisí, aby upokojil rozbúrené vody v Kremli a poistil si svoju pozíciu.

Polovica Ruska pri júnovej vzbure podporovala šéfa Wagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenija Prigožina a polovica ruského prezidenta Vladimira Putina. V rozhovore so CNN to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruský prezident teraz podľa neho urobí "všetko pre to, aby si upevnil moc".

"Urobí všetko pre to, aby zastavil a anuloval slávu wagnerovcov a všetko, čo robili. Bude sa od toho všetkého dištancovať a bude sa snažiť intenzívne komunikovať, aby zjednotil spoločnosť, "povedal na adresu ruského vodcu Zelenskyj.

Putin sa po vzbure príliš na verejnosti neukazuje. "Po všetkých týchto udalostiach, kam sa podel Putin? "pýtal sa Zelenskyj. "Len zriedka chodia von. Vidíme ho len v jeho kanceláriách a podobne," dodal.

image

Rusko je krajinou prevratov. Čoho sme ale boli svedkami teraz a akú úlohu hrá Prigožin v systéme?

Podľa niektorých analytikov sa teraz ruský prezident snaží pracovať najmä v zákulisí, aby upokojil rozbúrené vody v Kremli a poistil si svoju pozíciu. "Urobí všetko pre to, aby si upevnil moc. Vykoná nevyhnutné čistky alebo ľudí rôzne preskupí. Nenechá to len tak byť, "myslí si napríklad odborník na medzinárodné vzťahy Alexander Korolov z austrálskej univerzity v Novom Južnom Walese. Ako dodal, Putinove kroky "nemusia byť príliš viditeľné pre vonkajších pozorovateľov, ale (ruský prezident) urobí všetko, rovnako ako by urobil akýkoľvek iný autoritatívny vodca, aby sa uistil, že jeho pozícia je silná, obzvlášť teraz v čase vojny".

"Polovica Ruska podporovala Prigožina. Polovica Ruska podporovala Putina, "povedal reportérke CNN ukrajinský prezident. Niektoré ruské regióny si podľa neho neboli vôbec isté, koho majú podporiť. "Ukázalo sa, že polovica ruskej spoločnosti má vážne pochybnosti," dodal Zelenskyj.

image

Poľsko posilňuje obranu hraníc: Wagnerovci sa určite nejdú do Bieloruska len zotaviť

Šéf Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin 23. júna obvinil ruské ministerstvo obrany, ktoré dlhodobo kritizoval za neschopnosť pri vedení vojny proti Ukrajine, z útoku na svoje sily. Tie nasledujúci deň ovládli Rostov na Done a vyrazili na Moskvu. Potom ale vodca wagnerovcov akciu odvolal. Putin najprv obvinil Prigožina a jeho muža zo zrady, neskôr ale pristúpil na dohodu sprostredkovanú bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, ktorá umožnila Prigožinov odchod do bieloruského exilu.

01 - Modified: 2023-07-04 20:48:03 - Feat.: 1 - Title: Rusko je krajinou prevratov. Čoho sme ale boli svedkami teraz a akú úlohu hrá Prigožin v systéme? 02 - Modified: 2023-07-04 14:22:40 - Feat.: 1 - Title: Prigožinovi na pokyn vyššej moci vrátili zhabané miliardy rubľov a zlaté tehly 03 - Modified: 2023-07-04 11:45:06 - Feat.: 1 - Title: Poľsko posilňuje obranu hraníc: Wagnerovci sa určite nejdú do Bieloruska len zotaviť
01 - Modified: 2024-05-11 11:28:54 - Feat.: - Title: Obsadili sme päť dedín pri hraniciach v Charkovskej oblasti, hlásia Rusi 02 - Modified: 2024-05-10 14:46:09 - Feat.: - Title: Štátna duma schválila Michaila Mišustina za premiéra Ruska. Teraz si musí vybrať kabinet 03 - Modified: 2024-05-10 12:34:45 - Feat.: - Title: Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia 04 - Modified: 2024-05-10 16:00:00 - Feat.: - Title: Rusi sa chvália korisťou z ukrajinského bojiska. Putin opakuje Stalinovu taktiku 05 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Akú veľkú prevahu má skutočne Rusko nad Ukrajinou? Spočítali sme, koľko vojakov môže bojovať na oboch stranách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 04:09