Vojaci proruských milícií. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusi v Bielorusku vypratali tri tábory, zrejme potrebujú mužov na fronte

07.07.2023, 20:25
Autor:
dttdtt

V obave z možného nového útoku z bieloruského územia Ukrajinci teraz starostlivo strážia a posilňujú svoju severnú hranicu.

V uplynulých dňoch ruská armáda v Bielorusku vypratala trojicu stanových táborov, ktoré využívala na výcvik svojich vojakov pred ich nasadením na Ukrajinu. Na týchto miestach cvičilo niekoľko z 300-tisíc mužov povolaných na jeseň v rámci čiastočnej mobilizácie. Experti tvrdia, že Rusko možno tábory vyčistilo, pretože potrebuje rýchlo nahradiť straty spôsobené ukrajinskou protiofenzívou.

VIDEO: Prvý mesiac ukrajinskej protiofenzívy proti Rusku

Podľa Rádia Slobodná Európa (RFE) je medzi lokalitami, ktoré ruská armáda vyčistila, aj základňa Abuz-Liasnouski asi 160 kilometrov severne od hraníc s Ukrajinou, kde Moskva cvičila svoje pozemné sily. Tábor bol schopný zastrešiť tritisíc vojakov. Kým koncom júna tam bolo 150 stanov, na pondelkových satelitných snímkach Planet Labs ich zostalo pätnásť.

To isté sa stalo aj na výcvikovom priestore Lapel na severe Bieloruska. Ešte pred týždňom tam stálo 75 stanov pre 1500 vojakov, no v pondelok ich zostalo len niekoľko. V treťom výcvikovom tábore, Repišti v strednom Bielorusku, kde cvičili delostrelci, v pondelok nezostalo nič. Deň predtým tam stálo 30 stanov.

Pri Minsku vzniká nový tábor

Medzitým sa v dedine Tsel, asi 90 kilometrov od Minska, stavia nový obrovský tábor, väčší ako všetky tri. Podľa RFE je v ňom zatiaľ 303 stanov, v ktorých sa môže ubytovať až 15-tisíc vojakov. Podľa zahraničných médií sa tento tábor zrejme buduje pre žoldnierov z ruskej Wagnerovej skupiny.

Tí sa majú presťahovať do Bieloruska po tom, ako koncom júna na príkaz svojho šéfa Jevgenija Prigožina začali protestnú kampaň proti Moskve. Prigožin neskôr odvolal svojich mužov a uchýlil sa do Bieloruska na základe dohody sprostredkovanej bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom.

image

Nie som diktátor a ak áno, určite nie posledný v Európe, vyhlásil Lukašenko

Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že wagnerovci nebudú stíhaní za účasť na odboji proti armáde a že môžu nasledovať svojho vodcu do Bieloruska, vstúpiť do ruskej armády alebo odísť do civilu.

Lukašenko však vo štvrtok uviedol, že Prigožin je v súčasnosti späť v Petrohrade, kde vybavuje záležitosti wagnerovcov. Tí sa zrejme zdráhajú odísť do bieloruského exilu. "Ponúkli sme im, aby sa usadili v bývalých vojenských osadách, ale oni to odmietli," povedal Lukašenko.

Vojská môžu smerovať do Ruska alebo na Ukrajinu

Podľa Michaila Samusa, vedúceho platformy New Geopolitics Research Network, je ešte priskoro hovoriť o tom, čo znamená zatvorenie troch výcvikových táborov v Bielorusku.

Moskva podľa neho môže rozšíriť svoje výcvikové strediská v Rusku a komplexy v Bielorusku už nebude potrebovať alebo presunie svojich mužov na iné miesta v rámci Bieloruska. "Nemožno však vylúčiť, že Rusko jednoducho potrebuje týchto mužov na fronte, aby zastavilo ukrajinskú protiofenzívu," povedal pre RFE.

"Všetko teraz závisí od situácie na fronte. Ak bude ukrajinská armáda pokračovať v úspešných akciách, môže sa stať, že Rusko vrhne na bojisko všetky svoje rezervy, aby zabránilo prelomeniu frontu," povedal Samus a dodal, že ak ukrajinská armáda nebude postupovať, Moskva môže presunúť svojich mužov späť do Bieloruska a začať inváziu na Ukrajinu zo severu.

image

Bieloruský expert: Z koho má Putin naozaj strach? Ak sa zjednotia a ozbroja, Rusko čakajú zaujímavé časy

Americký Inštitút pre štúdium vojny uvádza, že ukrajinskí predstavitelia odhadujú, že počet ruských vojakov cvičiacich v Bielorusku sa od začiatku júna do začiatku júla zvýšil. Generál Oleksij Chromov uviedol, že k 5. júlu bolo na bieloruskom území tri až päťtisíc ruských mobilizovaných vojakov, pričom začiatkom júna ich bolo tisíc.

Práve z Bieloruska pochodovali ruské jednotky na Kyjev na začiatku vojny, než sa museli na jar minulého roka stiahnuť. Po ústupe nasledovalo v oslobodených mestách a dedinách odhalenie vojnových zločinov, z ktorých sú ruskí vojaci podozriví.

V obave z možného nového útoku z bieloruského územia Ukrajinci teraz starostlivo strážia a posilňujú svoju severnú hranicu. Okrem iného má Ukrajina na hranici kamerové systémy, zákopové línie a ženijné zátarasy.

01 - Modified: 2023-07-07 16:52:37 - Feat.: 1 - Title: Kazetová munícia by mala značný vplyv na psychiku ruských síl, myslí si Kyjev 02 - Modified: 2023-07-08 06:58:01 - Feat.: 1 - Title: Otrasené Rusko. Udalosti uplynulých 14 dní zasiahli Putinov režim viac ako vojna na Ukrajine 03 - Modified: 2023-07-07 12:50:51 - Feat.: 1 - Title: Ruský rozpočet sa za polrok prepadol do deficitu. Prognózy však predpovedajú rast ekonomiky 04 - Modified: 2023-07-07 12:37:44 - Feat.: 1 - Title: Protiofenzíva naberá na sile. Front sa posunul o kilometer, hlásia z východu krajiny 05 - Modified: 2023-07-07 08:37:47 - Feat.: 1 - Title: Zbytočné amputácie, ľahostajní darcovia. Ruské nemocnice nezvládajú príval vojakov
01 - Modified: 2024-05-09 14:58:07 - Feat.: - Title: Poľsko zadržalo na hraniciach ruského dezertéra, Moskva o ňom chce informácie 02 - Modified: 2024-05-09 14:31:19 - Feat.: - Title: Metsolová navštívila Kyjev na Deň Európy, vyzvala na zvýšenie podpory pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-05-09 14:51:42 - Feat.: - Title: Dve filmové spoločnosti v Rusku obvinili za porušenie zákona o propagácii LGBT 04 - Modified: 2024-05-09 13:29:46 - Feat.: - Title: Poľsko posilňuje obranu hraníc s Ruskom a Bieloruskom, pripravuje bunkre a zákopy 05 - Modified: 2024-05-09 13:07:26 - Feat.: - Title: Nový ukrajinský rekord: Aby zasiahol rafinériu, urazil dron 1500 kilometrov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 18:31