StoryEditor

Ukrajina nás má za Amazon, povedal britský minister obrany. Zelenskyj výrok nechápe

13.07.2023, 14:13
Autor:
ČTKČTKredred
  • Volodymyr Zelenskyj po utorkovej kritike privítal oznámenie aliančných krajín o nových balíkoch vojenskej podpory či dohodu o zrýchlení budúceho prístupového procesu do aliancie.
  • Povedal však, že ako ideálny výsledok by si predstavoval pozvánku do NATO.
  • Britský minister obrany Ben Wallace vzbudil rozruch, keď žiadal, aby Ukrajina bola vďačnejšia za vojenskú podporu Západu.
  • Upozornil, aby sa nesprávala k spojencom ako k internetovému predajcovi Amazon.

Britský minister obrany Ben Wallace vzbudil rozruch, keď žiadal, aby Ukrajina bola vďačnejšia za vojenskú podporu Západu a nesprávala sa k spojencom ako k internetovému predajcovi Amazon. Wallace to predniesol v litovskom Vilniuse, kde sa skončil summit NATO. Pokiaľ ide o Wallaceove výroky, prezident Zelenskyj uviedol, že im nerozumie. Ako dodal, Ukrajina dávala Británii vždy najavo svoju vďaku.

„Nie sme Amazon“

„Či sa nám to páči alebo nie, ľudia chcú vidieť vďačnosť,“ povedal Wallace novinárom na summite. Dodal, že Ukrajina presviedča ostatné krajiny, aby sa vzdali vlastných zásob zbraní.

V komentároch citovaných niekoľkými britskými médiami, vrátane denníka The Times či denníka The Guardian, Wallace uviedol, že od zákonodarcov vo washingtonskom Kapitole počul sťažnosti, že „nie sme Amazon“.

„Chcem povedať, že je to pravda,“ uviedol Wallace . "Povedal som to vlani v júni: Potom, čo som išiel jedenásť hodín, aby som dostal zoznam, som Ukrajincom povedal: Ja nie som Amazon," uviedol podľa britských médií.

image

Namiesto svadby s NATO zostávame priateľmi. Sklamaní Ukrajinci prišli o posledné ilúzie

Hovorca britského premiéra Rishiho Sunaka Max Blain tieto výroky bagatelizoval. „Myslím, že ste od prezidenta Zelenského opakovane počuli, napokon aj dnes, o jeho vďačnosti ľudu Spojeného kráľovstva za jeho podporu a veľkorysosť,“ uviedol. Dodal, že „britská vláda a ľud budú Ukrajinu vytrvalo podporovať“.

Zelenskyj po utorkovej kritike privítal oznámenie aliančných krajín o nových balíkoch vojenskej podpory či dohodu o zrýchlení budúceho prístupového procesu do NATO. Povedal však, že ako ideálny výsledok by si predstavoval pozvánku do NATO.

Nedostatok vďačnosti?

V utorok však ako absurdnú kritizoval absenciu časového plánu dosiahnutia ukrajinského členstva v NATO. Od kritiky však upustil a uviedol, že výsledky summitu sú dobré, aj keď nie ideálne.

Na popoludňajšej tlačovej konferencii sa novinári ukrajinského prezidenta pýtali práve aj na vyhlásenie britského ministra obrany týkajúce sa vďačnosti. „Domnievam sa, že sme Británii vždy vyjadrovali svoju vďaku, rovnako tak aj premiérovi a ministrovi obrany,“ uviedol Zelenskyj. „Ľudia v Spojenom kráľovstve vždy podporovali Ukrajinu a my sme im za to vďační. Neviem, čo myslel. Nech mi napíše a povie, ako by si prial, aby sme boli vďační,“ dodal ukrajinský vodca.

image

Wagnerovci odovzdali ruskej armáde dvetisíc kusov techniky a 2500 ton munície. Získala aj tanky

Zelenskyj sa pritom obrátil na ukrajinského ministra obrany, ktorý sedel medzi účastníkmi tlačovej konferencie. „Máte nejaké problémy s britským ministrom obrany? Povedali ste mu, že ste vďační?“ pýtal sa Olexija Reznikova. „Tak mu dnes zavolajte. Prosím!“ dodal Zelenskyj.

Od Wallaceovho vyhlásenia sa dištancoval aj britský premiér Rishi Sunak , ktorý uviedol, že Zelenskyj "opakovane vyjadroval svoju vďačnosť". „Vyjadroval svoju vďačnosť mne aj britskému ľudu a samozrejme aj ďalším spojencom. Urobil to aj veľmi dojemným spôsobom počas vystúpenia v parlamente, keď bol začiatkom tohto roku v Spojenom kráľovstve,“ uviedol Sunak.

01 - Modified: 2023-07-11 14:26:59 - Feat.: 1 - Title: Uspokojiť Ukrajinu a nezopakovať hriech. Summit NATO hrá aj o izraelský model 02 - Modified: 2023-07-11 11:16:31 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina má šancu na územné zisky len do konca roka, povedal český prezident na summite NATO 03 - Modified: 2023-07-11 06:42:02 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina bude v Aliancii. Zelenskyj žiada signál pre Ukrajinu na vstup do NATO 04 - Modified: 2023-07-10 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vojak nechcel ísť späť na front a radšej sa obesil. Rusko sa vôbec nestará o psychické zdravie vojakov 05 - Modified: 2023-07-09 17:24:04 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina nie je podľa Bidena pripravená na vstup do NATO, Zelenskyj žiada záruky
01 - Modified: 2024-04-30 10:43:04 - Feat.: - Title: V strednom Rusku ľudia doviezli do výkupu železa prieskumný dron 02 - Modified: 2024-04-30 08:10:13 - Feat.: - Title: Takmer storočná starenka pešo utiekla pred Rusmi 03 - Modified: 2024-04-30 07:46:15 - Feat.: - Title: Smutný koniec amerických tankov na Ukrajine. Prečo abramsy nepomohli a čo by mohlo rozhýbať zákopovú vojnu? 04 - Modified: 2024-04-30 05:51:45 - Feat.: - Title: Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie ako prvá členka britskej kráľovskej rodiny navštívila Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-29 21:12:41 - Feat.: - Title: Útok ruskej armády na Odesu si vyžiadal štyri obete, poškodená je aj budova právnickej akadémie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 15:06