FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ukrajina mení taktiku ofenzívy. Výsledkom je menej strát, píše New York Times

15.07.2023, 19:30
Autor:
ČTKČTK

V prvých dvoch týždňoch protiofenzívy bolo poškodených alebo zničených až 20 percent zbraní vyslaných na bojisko, odvoláva sa denník na amerických aj európskych predstaviteľov.

Ukrajinská armáda zmenila taktiku vedenia protiofenzívy, čo jej pomohlo znížiť straty vojenskej techniky. Zároveň to ale viedlo k tomu, že sa spomalilo oslobodzovanie okupovaných území, napísal americký denník The New York Times.

V prvých dvoch týždňoch ukrajinskej protiofenzívy bolo poškodených alebo zničených až 20 percent zbraní vyslaných na bojisko, napísal denník s odvolaním sa na amerických aj európskych predstaviteľov. Týkalo sa to aj niektorých "impozantných bojových vozidiel zo Západu" - tankov a obrnených transportérov, s ktorými Ukrajinci počítali, že porazia Rusov.

image

Ukrajinci ukazujú vysoké majstrovstvo. Čelia jednej z najťažších úloh, aké vo vojenstve vôbec sú (rozhovor)

Miera strát v nasledujúcich týždňoch klesla asi na desať percent, takže zostalo k dispozícii viac vojakov a strojov potrebných pre hlavný ofenzívny nátlak, ktorý podľa Kyjeva ešte príde, uviedol americký denník s odvolaním sa na svoje zdroje. K zlepšeniu situácie došlo aj vďaka tomu, že Ukrajina zmenila taktiku. Viac sa sústredí na zničenie ruských síl pomocou delostrelectva a rakiet dlhého doletu, než na útoky na nepriateľské mínové polia.

"Tieto dobré správy so sebou ale priniesli aj niektoré neradostné skutočnosti. Straty sa znížili aj preto, že samotná protiofenzíva sa spomalila. A miestami sa dokonca zastavila, zatiaľ čo ukrajinskí vojaci bojujú proti naozaj veľkej a hrozivej ruskej obrane," napísal The New York Times. Ukrajinci tak doteraz znovu obsadili iba päť zo 60 míľ (osem kilometrov z 96 kilometrov), ktoré chcú uraziť, aby sa dostali k moru na juhu a rozdelili ruské sily na dve časti.

Jeden z ukrajinských vojakov popísal, že dron ich jednotky zachytil zábery šiestich obrnených západných vozidiel, ktoré sa dostali pod delostreleckú paľbu južne od mesta Velika Novosilka na západe Doneckej oblasti. "Všetky zhoreli," uviedol vojak, ktorý sa predstavil iba ako seržant Ihor. "Všetci dúfajú vo veľký prielom," dodal a zdôraznil dôležitosť pomalého, ale stabilného postupu.

image

Ukrajina tvrdí, že jej jednotky postúpili o takmer dva kilometre smerom na juh. Kyjev pokračuje v ofenzíve

Moskva mala mnoho mesiacov na prípravu, front je plný mín, protitankových pascí a zakopaných jednotiek. Ruské prieskumné lietadlá a útočné vrtuľníky pritom lietajú nad hlavami stále častejšie. Práve vzhľadom na toto "opevnenie", ako hovoria odborníci, nie je prekvapujúce, že Ukrajina utrpela v raných fázach protiofenzívy pomerne vážne straty.

Vojenskí experti už skôr upozorňovali, že prvých 25 kilometrov protiofenzívy bude najťažších, pretože útočiace jednotky všeobecne potrebujú trikrát viac sily, či už ide o zbrane, vojakov alebo oboje, než sily, ktoré sa bránia.

Náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj nedávno vyjadril sklamanie na tom, že Ukrajina bojuje bez západných bojových lietadiel F-16. Spojené štáty len nedávno súhlasili, že povolia výcvik ukrajinských pilotov. Samotné dodanie lietadiel do zeme ale bude trvať najmenej niekoľko mesiacov. To spôsobilo, že ukrajinské jednotky sú zraniteľné pri nasadení ruských vrtuľníkov a delostrelectva.

Podľa vojenských odborníkov je na konečné závery o protiofenzíve čoskoro. "Neznamená to, že je odsúdená na neúspech," uviedol expert na obranu Camille Grand. Ako však dodal, absencia vzdušnej prevahy, ktorú by západné lietadlá mohli ukrajinskému útoku poskytnúť, znamená, že "počet obetí bude pravdepodobne vyšší, než v iných konvenčných konfliktoch".

01 - Modified: 2023-07-15 11:17:45 - Feat.: 1 - Title: Obchodný deficit Ukrajiny za päť mesiacov narástol na takmer 9 milárd dolárov 02 - Modified: 2023-07-15 05:37:18 - Feat.: 1 - Title: Nový dátum vianoc. Ukrajinské pravoslávne sviatky budú už v decembri, nechcú ich sláviť spolu s Rusmi 03 - Modified: 2023-07-14 15:43:26 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina nebude s Ruskom rokovať, kým nestiahne vojakov z jej územia, hovorí šéf Zelenského kancelárie 04 - Modified: 2023-07-14 12:02:20 - Feat.: 1 - Title: Rusi opäť útočili dronmi, Ukrajinci medzitým pokračujú v ofenzíve 05 - Modified: 2023-07-14 08:27:21 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty by mohli ukončiť vojnu na Ukrajine, tvrdí Orbán. Chápe však Zelenského
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:01