Turecký minister financií Mehmet Simsek sa fotí s delegátom na stretnutí G20. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prehlbovanie rozdielov medzi bohatými a chudobnými štátmi zvyšuje riziko chudoby

18.07.2023, 16:28
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia skupiny G20 rokujú tiež o reforme multilaterálnych rozvojových bánk, regulácii kryptomien, spravodlivejšom rozdelení daňových príjmov od nadnárodných firiem a jednoduchšom prístupe k financiám.

Narastajúce rozdiely medzi bohatými a chudobnými krajinami zvyšujú riziko prehĺbenia chudoby v rozvojovom svete. Vyhlásil to v utorok nový prezident Svetovej banky Ajay Banga na stretnutí ministrov financií a šéfov centrálnych bánk skupiny G20 v Indii. 

Rusko odmietlo predĺžiť obilnú dohodu

Mnohé krajiny sa stále spamätávajú z dvojitého úderu pandémie nového koronavírusu a následkov ruskej vojny na Ukrajine, ktorá zasiahla globálne ceny energií a ďalších komodít. A zároveň, klimatické zmeny najbolestivejšie postihujú práve najchudobnejšie štáty, ktoré sú najmenej schopné sa s nimi vyrovnať.

Rokovania G20 zasiahla v pondelok správa, že Rusko v odmietlo predĺžiť dohodu umožňujúcu kritický vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more. To pobúrilo OSN, ktorá upozornila, že na to doplatia milióny najchudobnejších v celom svete, keďže to pravdepodobne bude mať vplyv na ceny potravín.

image

Pokles životnej úrovne Slovákov už udrel aj na biznis. Niektoré odvetvia hlásia prepady tržieb

Prezident SB Banga má tiež obavy z nedôvery, ktorá "potichu oddeľuje globálny sever a juh v čase, keď sa musíme zjednotiť", povedal na dvojdňovom stretnutí G20.

"Frustrácia globálneho juhu je pochopiteľná. V mnohých ohľadoch platia cenu za našu prosperitu," povedal Banga, ktorý nastúpil do funkcie minulý mesiac. Podľa neho sa rozvojové krajiny obávajú, že sľúbené zdroje budú presmerované na obnovu Ukrajiny a chudoba u nich zasiahne ďalšiu generáciu.

Banga pre agentúru AFP poznamenal, že rozvojové krajiny majú najvyššie percento mladých ľudí, ale je otázne, či budú mať prístup k vzdelaniu a možnosť nájsť si zamestnanie.

Ekonomika nemôže rásť na úkor životného prostredia

Svetová banka pracuje na zvýšení svojej finančnej kapacity vrátane získavania hybridného kapitálu od akcionárov, s cieľom podnietiť hospodársky rast a zamestnanosť, ale varuje, že ekonomika v budúcnosti nemôže rásť na úkor životného prostredia.

Dohoda o reštrukturalizácii dlhu pre krajiny s nízkymi príjmami bola kľúčovým bodom rokovaní G20 (20 najväčších svetových ekonomík) v Indii. Avšak zatiaľ sa nepodarilo dosiahnuť žiadny citeľný pokrok.

Čína, druhá najväčšia svetová ekonomika a hlavný poskytovateľ pôžičiek viacerým krajinám s nízkymi príjmami v Ázii a Afrike, odoláva akémukoľvek univerzálnemu vzorcu na reštrukturalizáciu dlhu.

"Číňania investovali veľa do rozvojových krajín, a tak pravdepodobne stratia viac, preto môže byť výsledkom ich odpor," povedal juhoafrický minister financií Enoch Godongwana.

image

Keď zhasnú svetlá, začína sa chaos. Najbohatšie mesto Afriky prechádza krízou

Šéfka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgievová zase uviedla, že proces reštrukturalizácie dlhu zraniteľných štátov "musí byť rýchlejší a efektívnejší". A dodala, že náklady na odsúvanie dohôd o reštrukturalizácii "znášajú najmä krajiny dlžníkov a ich obyvatelia".

Predstavitelia skupiny G20 rokujú tiež o reforme multilaterálnych rozvojových bánk, regulácii kryptomien, spravodlivejšom rozdelení daňových príjmov od nadnárodných firiem a jednoduchšom prístupe k financiám na zmiernenie a prispôsobenie sa vplyvu klimatických zmien.

01 - Modified: 2023-07-03 08:46:03 - Feat.: 1 - Title: Moldavčania plačú, pretože nemajú ani na mlieko. Ruská propaganda silnie 02 - Modified: 2023-07-02 22:01:11 - Feat.: 1 - Title: Pokles životnej úrovne Slovákov už udrel aj na biznis. Niektoré odvetvia hlásia prepady tržieb 03 - Modified: 2023-06-16 16:29:03 - Feat.: 1 - Title: Chudoba vlani zasiahla viac ľudí ako počas pandémie, vplyv inflačnej krízy sa však odrazí až v budúcom roku 04 - Modified: 2023-06-03 12:50:03 - Feat.: 1 - Title: Energetická chudoba sa v Chorvátsku stáva čoraz väčším problémom, polovica ľudí nečakané výdavky nezvládne
01 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom 02 - Modified: 2024-01-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Rozvojová pomoc viac škodí ako pomáha. Pre miestnych ľudí v Afrike je beloch čosi ako chodiaci bankomat 03 - Modified: 2024-02-06 15:40:45 - Feat.: - Title: Ekvádorské zásahy proti násilnej trestnej činnosti menia krajinu na drogový štát 04 - Modified: 2024-02-06 15:14:52 - Feat.: - Title: Filipíny zaviedli potravinové poukážky na zníženie hladu 05 - Modified: 2024-02-06 15:06:16 - Feat.: - Title: Čínske kapitalistické reformy vraj vymanili 800 miliónov ľudí z extrémnej chudoby - nové údaje naznačujú opak
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:04