Hasiči pracujú na mieste skladovacích zariadení zasiahnutých počas zásahov ruských rakiet v Odese. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko druhú noc za sebou útočilo na Odesu, Kyjev to označil za terorizmus proti potravinovému programu

19.07.2023, 07:02
19.07.2023, 13:27
Autor:
ČTKČTK

K opakovaným útokom na Odesu došlo po tom, ako Rusko v pondelok odstúpilo od dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov, čo vyvolalo kritiku medzinárodného spoločenstva.

Rusko v noci na dnes zaútočilo dronmi a raketami na južnú a východnú časť Ukrajiny, takmer celou krajinou znel protiletecký poplach. Protivzdušná obrana odrážala útok na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa. V čase pretrvávajúcej globálnej neistoty vyvolanej krachom takzvaných obilných dohôd tu utrpeli zásah objekty kritickej infraštruktúry vrátane prístavu.

Ukrajinské spravodajské kanály na telegrame hlásili výbuchy tiež v Dnepropetrovskej a Záporožskej oblasti. Informovala o tom ruská verzia stanice BBC. Spravodajca Reuters hlásil výbuchy blízko Kyjeva.

Krátko po polnoci miestneho času bol vyhlásený letecký poplach v Kyjeve a celom rade oblastí. Letectvo varovalo pred pravdepodobným odpálením riadených striel z bombardérov Tu-22M3 aj pred možnými útokmi bezpilotných lietadiel. Zhruba po hodine bol poplach v Kyjeve zrušený, neskôr bol zase obnovený, uviedol portál Ukrajinska pravda. Informácie o následkoch náletu zatiaľ nie sú k dispozícii.

Zostrelených 37 zo 63 cieľov

Vzápätí po prvej vlne útoku Ukrajinci oznámili, že zaznamenali odpálenie riadených striel Kalibr z Čierneho mora. Letecký poplach bol vyhlásený v Chersonskej, Mykolajivskej a Odeskej oblasti, dodáva ruskojazyčná verzia BBC.

"V Kyjeve sú počuť zvuky výbuchov. Protivzdušná obrana funguje. Zasahuje tiež inde v oblasti," uviedol na Telegrame kyjevský starosta Vitalij Kličko.

image

Ukrajina má stále dostatok rezerv pre protiofenzívu, tvrdí americký generál

Ukrajinské letectvo neskôr oznámilo, že protivzdušná obrana zostrelila 37 z celkovo 63 cieľov. V 13 prípadoch išlo o riadené strely Kalibr, v jednom o raketu vzduch-zem Ch-59 a zostrelených bolo tiež 23 dronov iránskej výroby Šáhed. Oznámilo tiež, že hlavným ohniskom ruských útokov bola Odeská oblasť.

Južné operačné veliteľstvo ukrajinskej armády uviedlo, že pri nočnom útoku na Odese boli zranení traja civilisti, keď do obývacej štvrti dopadla zostrelená raketa Ch-59, vytvorila mohutný kráter a poškodila budovy v okolí. Zásah podľa veliteľstva utrpela kritická infraštruktúra vrátane obilných a ropných terminálov v prístave.

Poškodené boli skladiská aj nakladacie zariadenia, hasiči tu likvidujú požiar. V Odeskej oblasti bol zasiahnutý tiež priemyselný objekt, kde bol zranený civilný zamestnanec, a dve skladiská na rôznych miestach - s tabakom a zábavnou pyrotechnikou, dodalo veliteľstvo.

image

Držia nás v pasci, aby sme zmenili názor, sťažujú sa Rusi odmietajúci bojovať

Obilné dohody 

Ruské vzdušné útoky na juhu Ukrajiny prichádzajú po tom, ako Moskva v pondelok definitívne potvrdila, že po bezmála roku pozastavuje svoju účasť na čiernomorských obilných dohodách, ktoré od minulého leta umožňovali aj napriek pokračujúcim bojom na Ukrajine vyvážať ukrajinské poľnohospodárske produkty.

Súčasťou dohody sprostredkovanej Tureckom a OSN bola okrem iného aj ochrana nákladných lodí priplávajúcich a vyplávajúcich z troch ukrajinských prístavov - Odesy, Čornomorsku a Južného. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je potrebné urobiť všetko pre to, aby čiernomorský koridor pre export obilia mohol byť naďalej využívaný, a to aj bez Ruska.

image

Explózie na Kryme: Muničný sklad dostal tri zásahy, výbuchy trvajú už hodiny a stále pokračujú

Poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak označil "úmyselný a úmyselný" útok Ruska na civilné prístavné zariadenie za snahu "zničiť možnosť exportu ukrajinského obilia". Masívny vzdušný úder podľa neho tiež predstavuje "teroristický čin spáchaný Ruskom proti globálnemu potravinovému programu". Vyzval tiež Bezpečnostnú radu OSN, aby sa zišla v tejto záležitosti.

Nad ránom sa spustil poplach aj na severozápade Ukrajiny v Čerkaskej, Žytomyrskej, Chmelnyckej a Rivnenskej oblasti. Ukrajinská protivzdušná obrana tam "loví" drony iránskej výroby, ktoré mali po kontakte so zemou vybuchnúť. V Odese vzplál tiež sklad ohňostrojov, píše ruskojazyčná BBC. Spojitosť s bombardovaním prístavného mesta ale stanica nepotvrdila. Na Telegrame spravodajského portálu z Odesy sa objavilo aj krátke video s ohňostrojom uprostred čierneho dymu.

01 - Modified: 2023-07-18 20:15:44 - Feat.: 1 - Title: Kontaktná skupina pre podporu Ukrajiny rokovala o potrebách ukrajinskej armády 02 - Modified: 2023-07-18 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Držia nás v pasci, aby sme zmenili názor, sťažujú sa Rusi odmietajúci bojovať 03 - Modified: 2023-07-18 15:03:46 - Feat.: 1 - Title: Starosta Kyjeva v Bratislave: Vallo posiela na Ukrajinu 20 autobusov, Kličko ocenil pokrok na Slovensku 04 - Modified: 2023-07-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ruská tieňová flotila ropných tankerov zmizla rovnako rýchlo, ako vznikla 05 - Modified: 2023-07-17 18:36:05 - Feat.: 1 - Title: Putin sľubuje odpoveď na útok na Krymský most. Označil ho za teroristický čin
01 - Modified: 2024-05-06 12:26:06 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny 02 - Modified: 2024-05-06 11:08:59 - Feat.: - Title: Kľúčový ruský priemysel, ktorý financuje vojnu, naráža na problém. Nestačia už ani štedré platy 03 - Modified: 2024-05-06 09:30:59 - Feat.: - Title: Pri útoku dronov v ruskej Belgorodskej oblasti zomrelo sedem ľudí 04 - Modified: 2024-05-06 08:22:01 - Feat.: - Title: Taliansky minister vyzval Západ, aby viac rokoval s Putinom o ukončení vojny 05 - Modified: 2024-05-06 08:52:38 - Feat.: - Title: Fiktívne firmy, utajené dodávky. Ruský zbrojný priemysel dramaticky rastie, stopy vedú do jedinej krajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 15:24