Izraelský prezident Isaac Herzog. FOTO: Reuters
StoryEditor

Iránsky jadrový program je najväčšou spoločnou hrozbou pre USA a Izrael, tvrdí prezident židovského štátu

19.07.2023, 21:19
Autor:
ČTKČTK

Irán izraelského prezidenta nehodlá využiť svoj jadrový výskum na mierové účely a Izrael a Spojené štáty by mali s podporou slobodného sveta rozhodne konať.

Izraelský prezident Jicchak Herzog dnes označil iránsky jadrový program za najväčšiu spoločnú hrozbu pre Spojené štáty a Izrael. Urobil tak v takmer 40 minút trvajúcom prejave k obom komorám amerického Kongresu. Oslavoval v ňom tiež demokratické hodnoty a priateľstvá oboch krajín. Prítomní kongresmani a senátori izraelského prezidenta mnohokrát prerušili hlasným potleskom.

Herzog zdôraznil, že Irán podľa neho nehodlá využiť svoj jadrový výskum na mierové účely a Izrael a Spojené štáty by mali "s podporou slobodného sveta rozhodne konať, aby predišli iránskemu narušeniu medzinárodnej bezpečnosti".

Vojenská spolupráca

Úvodom svojho prejavu spomínal Herzog na detstvo, ktoré prežil v New Yorku, keď jeho otec, bývalý izraelský prezident Chaim Herzog, pracoval ako veľvyslanec Izraela pri OSN. Zhromaždeným kongresmanom a senátorom tiež poďakoval za plnenie dohôd o vojenskej spolupráci, ktoré pomáhajú jeho krajine budovať prostriedky na vlastnú obranu.

image

Milícia Katáib Hizballáh podľa Izraela uniesla jeho občianku a bádateľku, keď bola v Iraku

Izraelom už niekoľko mesiacov hýbu protesty proti justičnej reforme presadzovanej vládou premiéra Benjamina Netanjahua, ktorá zahŕňa aj krajne pravicové a ultraortodoxné strany. Proti reforme, ktorá by zvýšila kontrolu vlády nad súdnym systémom a oslabila izraelský najvyšší súd, na jar vystúpil aj americký prezident Joe Biden. Jeho kabinet okrem toho čoraz otvorenejšie kritizuje izraelskú politiku výstavby osád na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Hlboká túžba

"Nie som netečný voči kritike od priateľov, medzi ktorými sú aj rešpektovaní členovia tejto komory. Ale človek nemusí kritiku vždy prijať, "poznamenal s úsmevom Herzog. Vyzval však na "pozdvihnutie izraelsko-amerických vzťahov na novú úroveň" a neskôr povedal, že jeho "duša preteká pýchou a radosťou", keď môže oslavovať 75 rokov izraelskej samostatnosti s jeho "najväčšími partnermi a priateľmi, Spojenými štátmi". V súvislosti so stavom izraelskej demokracie povedal, že v nej má vieru a že Izrael na svojich problémoch pracuje, rovnako ako USA.

image

Izrael nedodá Ukrajine obranný systém Železná kupola, vyhlásil Netanjahu

Izraelský prezident sa dotkol tiež témy izraelsko-palestínskeho konfliktu. Povedal, že je jeho "hlbokou túžbou", aby Izrael a jeho "palestínski susedia" uzavreli mier. Dodal, že palestínske útoky na izraelských občanov to teraz znemožňujú.

Na štátnu návštevu do Bieleho domu zatiaľ od svojho vlaňajšieho volebného víťazstva nevyrazil izraelský premiér Netanjahu. Biden s ním však v pondelok prvýkrát po niekoľkých mesiacoch telefonoval, pričom Netanjahua do Washingtonu pozval. O konkrétnom termíne návštevy ide.

01 - Modified: 2023-07-02 05:59:58 - Feat.: 1 - Title: Izraelské vzdušné sily útočili v Sýrii po výbuchu jej rakety nad severom Izraela 02 - Modified: 2023-07-05 20:36:24 - Feat.: 1 - Title: Milícia Katáib Hizballáh podľa Izraela uniesla jeho občianku a bádateľku, keď bola v Iraku 03 - Modified: 2023-06-30 05:19:35 - Feat.: 1 - Title: Izrael nedodá Ukrajine obranný systém Železná kupola, vyhlásil Netanjahu
01 - Modified: 2024-05-13 05:36:54 - Feat.: - Title: Egypt sa chystá podporiť žalobu Juhoafrickej republiky voči Izraelu 02 - Modified: 2024-05-13 05:30:31 - Feat.: - Title: Americký vojak zadržaný vo Vladivostoku podal odvolanie proti väzbe 03 - Modified: 2024-05-13 05:16:57 - Feat.: - Title: Blinken kritizoval taktiku Izraela. Riskuje strašné škody bez toho, aby sa vyriešil hlavný problém, vyhlásil 04 - Modified: 2024-05-12 17:56:43 - Feat.: - Title: Izrael otvoril nový hraničný priechod do Pásma Gazy určený pre prísun humanitárnej pomoci 05 - Modified: 2024-05-12 15:46:40 - Feat.: - Title: Všade sú len samé sutiny. V Gaze nie je nikde bezpečne, ani v zónach na evakuáciu civilistov, uvádza UNRWA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 10:08