Útok v Odese. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruská armáda opäť útočila. Zasiahla juhoukrajinské prístavy Odesa a Mykolajiv

20.07.2023, 07:05
Autor:
TASRTASR

Letecký poplach bol v noci na štvrtok vyhlásený aj na severe Ukrajiny - v Černihivskej, Sumskej a Charkovskej oblasti - i na juhu: v Odeskej, Chersonskej a Mykolajivskej oblasti.

Ruské ozbrojené sily podnikli v noci na štvrtok ďalšie raketové útoky na juhoukrajinské prístavné mestá Odesa a Mykolajiv. Informovala o tom britská stanica BBC.

Letecký poplach bol v noci na štvrtok vyhlásený aj na severe Ukrajiny - v Černihivskej, Sumskej a Charkovskej oblasti - i na juhu: v Odeskej, Chersonskej a Mykolajivskej oblasti.

Podľa prispievateľov na sociálnych sieťach ukrajinská protivzdušná obrana paľbou likvidovala okrem rakiet aj útočné drony.

Ukrajinské letectvo neskôr podľa BBC špecifikovalo, že ruská armáda z bombardérov odpaľovala rakety Ch-22. Útočila aj nadzvukovými protilodnými raketami Onyx, ako aj okrídlenými raketami Kalibr a do útokov nasadila aj drony Šáhid.

Vo štvrtok nadránom sa objavili prvé správy o následkoch nočného úderu raketami a dronmi, ktorému boli vystavené prístavné mestá Odesa a Mykolajiv.

Zásah dostalo centrum Odesy, kde okrem iného vypukol požiar na ploche asi 300 metrov štvorcových. Záchranné služby informovali o o dvoch hospitalizovaných zranených.

Materiálne škody v dôsledku ruských útokov vznikli aj na viacerých miestach v Odeskej oblasti, kde sa ruská armáda zameriavala najmä na objekty infraštruktúry.

Primátor Mykolajiva Olexandr Senkevyč informoval o veľkom krátere v centre mesta, rozsiahlom požiari v trojposchodovom dome a siedmich zranených.

Podľa prednostu oblastnej správy Mykolajivskej oblasti Vitalija Kima bolo počas nočných útokov zranených deväť ľudí vrátane piatich detí. Vo svojom predchádzajúcom statuse Kim napísal, že zranené bolo aj dojča, trojročné dieťa a 16-ročný tínedžer. Všetci zranení sú podľa Kima hospitalizovaní. V ďalšom statuse na sociálnych sieťach Kim napísal, že došlo aj k obetiam na životoch, ich počet neuviedol.

Mykolajiv sa nachádza na pobreží Čierneho mora, vo vzdialenosti približne 170 kilometrov od Ruskom anektovaného Krymského polostrova. Odkedy Rusko vo februári 2022 začalo inváziu na Ukrajinu, je Mykolajiv pomerne často terčom útokov ruskej armády.

01 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 02 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:25