StoryEditor

Krymom sa ozývajú výbuchy, muničný sklad exploduje už viac než 24 hodín

20.07.2023, 14:14
Autor:
ČTKČTK

Vypuknutie požiaru na ruskej základni nasledovalo po utorkovom útoku desiatok ukrajinských dronov, ktorý sa protivzdušnej obrane polostrova podľa ruských úradov podarilo odraziť.

Munícia v sklade vojenskej základne na východe Ruskom anektovaného ukrajinského polostrova Krymu, v ktorom v stredu vypukol požiar, ďalej vybuchuje, a to už viac ako 24 hodín. Upozornil na to dnes ruský server Meduza, ktorý pôsobí v lotyšskom exile.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie podľa agentúry Interfax uviedlo, že munícia už nevybuchuje tak často ako predtým a že sa situácia v postihnutom okrese začína stabilizovať. Príčiny požiaru úrady doteraz neoznámili, médiá predpokladajú, že základňu v hlbokom tyle ruských vojsk zasiahli buď riadené strely dodané Ukrajine zo Západu, alebo drony. Kyjev sa tradične zdržal vyjadrenia.

Evakuácia

V niektorých obciach, z ktorých muselo byť v stredu evakuované obyvateľstvo, bolo podľa ministerstva už možné pristúpiť k obhliadke napáchaných škôd a pátraniu po nebezpečných predmetoch, ktoré by mohli explodovať.

Úrady evakuovali obyvateľov piatich dedín z okolia vojenskej základne, spolu viac ako 2200 ľudí. Väčšina z nich odišla k príbuzným a známym. Asi 70 ľudí využilo ubytovanie ponúknuté úradmi.

image

Explózie na Kryme: Muničný sklad dostal tri zásahy, výbuchy trvajú už hodiny a stále pokračujú

Kvôli požiaru muničného skladu úrady tiež uzavreli niekoľko kilometrov hlavného cestného ťahu po polostrove, ktorý vedie od Krymského mosta do Sevastopolu. Doprava bola vedená obchádzkami po cestách nižšej kategórie.

Ukrajinský polostrov Krym Rusko anektovalo v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom. Ruskom dosiahnutý šéf správy Krymu Sergej Aksionov v stredu povedal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že sa situácia nevymkla kontrole a vráti sa k normálu v priebehu 24 hodín. Putin v reakcii vyhlásil, že "bude potrebné ešte vyriešiť príčiny" požiaru, dodala Meduza.

Útok mal obete

Vypuknutie požiaru na ruskej základni nasledovalo po utorkovom útoku desiatok ukrajinských dronov, ktorý sa protivzdušnej obrane polostrova podľa ruských úradov podarilo odraziť, a pondelkovom poškodení cestnej časti Krymského mosta výbuchmi, ktoré ruské úrady pripísali ukrajinským diaľkovo ovládaným hladinovým plavidlám.

Pri útoku prišli o život dvaja ľudia. Aksionov dnes ohlásil ďalší útok ukrajinského dronu, ktorý podľa gubernátora poškodil štyri budovy v obci na severozápade polostrova. Jeden človek prišiel o život.

image

Ruskí jastrabi o ochrane Kerčského mosta: Tisíce hodín kontrolovali opierky v autách, ale bariéry nepostavili

Poškodený most predstavuje dôležitú tepnu pre zásobovanie ruských vojsk bojujúcich na Ukrajine. Vlaky po moste začali opäť jazdiť niekoľko hodín po útoku, ale cestnú premávku sa podľa Interfaxu podarilo obnoviť po takmer 24 hodinách len v jednom pruhu.

Po útoku na most, ktorý otváral osobne prezident Putin ako symbol spojenia Ruska a Krymu, zrušili turisti asi desať percent rezervácií v hoteloch a penziónoch na polostrove.

01 - Modified: 2023-07-19 19:49:39 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj sa poďakoval USA za nový balík vojenskej pomoci, obsahuje aj batérie systému NASAMS 02 - Modified: 2023-07-19 15:14:11 - Feat.: 1 - Title: Rusi majú mnoho oporných bodov, ale my máme jednu zásadnú výhodu, hovorí uznávaný ukrajinský generál 03 - Modified: 2023-07-14 12:16:53 - Feat.: 1 - Title: Scholz obhajoval USA. Upozornil však na zákaz používania kazetovej munície. Nemecko bude do obrany investovať
01 - Modified: 2024-04-30 15:24:16 - Feat.: - Title: Zostrelili sme šesť rakiet ATACMS odpálených z Ukrajiny, tvrdia Rusi. Niektoré z nich aj nad Krymom 02 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 05 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 18:35