Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin hovorí o poľskom útoku. Budeme brániť Bielorusko všetkými prostriedkami, povedal

21.07.2023, 14:29
21.07.2023, 15:55
Autor:
ČTKČTKrvrv
  • Rozpútanie agresie proti Bielorusku bude znamenať agresiu proti Ruskej federácii, vyhlásil Vladimir Putin.
  • Varšava začala presúvať svoje jednotky zo západu na východ Poľska v reakcii na príchod tisícov ruských žoldnierov do Bieloruska, kde cvičia pri hraniciach s Poľskom.
  • Obáva sa možných provokácií a jednotky na východe krajiny majú tiež "odstrašiť agresora" a dať Rusku najavo, že sa napadnúť Poľsko neoplatí.

Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že prípadné napadnutie Bieloruska bude Rusko pokladať za útok proti sebe samému a na agresiu odpovie všetkými prostriedkami. V súvislosti s presunom žoldnierov z ruskej Wagnerovej súkromnej skupiny do Bieloruska Poľsko vo štvrtok oznámilo, že presunie časť svojich vojenských jednotiek zo západu na východ krajiny, teda k bieloruskej hranici.

Kritika Poliakov a Ukrajincov

„Pokiaľ ide o Bielorusko, je súčasťou zväzového štátu. Rozpútanie agresie proti Bielorusku bude znamenať agresiu proti Ruskej federácii. Budeme na to reagovať všetkými prostriedkami, ktoré máme k dispozícii,“ vyhlásil Putin podľa videa zverejneného tlačovou službou Kremľa.

Ešte predtým zaútočil na Poliakov a Ukrajincov. „Dnes vidíme, že režim v Kyjeve je pripravený urobiť čokoľvek, aby si zachránil svoju jedovatú „kožu" a predĺžil svoju existenciu. Nezaujíma ho ľud Ukrajiny, jej suverenita a národné záujmy,“ tvrdil.

„Budú obchodovať so všetkým – ako s ľuďmi, tak s pôdou. Aj dnes sú takíto zradcovia pripravení „otvoriť brány" zahraničným vlastníkom a Ukrajinu znovu predať,“ dodal s odkazom na rok 1920, keď vo vojne, ktorú Rusko s Poľskom prehralo, sa vraj Ukrajinci Poliakom tiež zapredali.

image

Putin hovorí o poľskom útoku. Budeme brániť Bielorusko všetkými prostriedkami, povedal

„Čo sa týka poľských vodcov, tí asi počítajú s tým, že vytvoria nejakú koalíciu pod dáždnikom NATO a priamo zasiahnu do konfliktu na Ukrajine, aby si potom odtrhli väčší kus, aby znovu získali, ako sa domnievajú, svoje historické územia – dnešnú západnú Ukrajinu. Je dobre známe, že tiež snívajú o bieloruských krajinách,“ povedal Putin.

„Čo sa týka politiky ukrajinského režimu, to je jeho vec. Chcú, ako to zradcovia obvykle robia, niečo odovzdať, niečo predať, niečo s majiteľmi vyplatiť - to je, opakujem, nakoniec ich vec. Do toho sa nebudeme miešať,“ podotkol.

Vedieme si dobre, myslí si Putin

„Dnes je jasné, že západní kurátori kyjevského režimu sú zjavne sklamaní výsledkami tzv. protiofenzívy, ktorú súčasné ukrajinské úrady v predchádzajúcich mesiacoch silno hlásali. Nie sú žiadne výsledky, aspoň zatiaľ nie. Nepomáhajú ani kolosálne zdroje, ktoré boli napumpované do kyjevského režimu, ani dodávky západných zbraní – tanky, delostrelectvo, obrnené vozidlá, rakety, ani vysielanie tisícov zahraničných žoldnierov a poradcov, ktorí boli najaktívnejšie využívaní pri pokusoch preraziť front našej armády,“ vyhlásil ruský prezident.

„Velenie špeciálnej vojenskej operácie pritom koná profesionálne. Naši vojaci a dôstojníci, jednotky a formácie plnia svoju povinnosť voči vlasti odvážne, vytrvalo, hrdinsky. Celý svet pritom vidí, že vychvaľovaná západná, údajne nezraniteľná technika je v plameňoch a svojimi taktickými a technickými údajmi je často dokonca horšia ako niektoré zbrane sovietskej výroby,“ pokračoval.

„Áno, samozrejme, západné zbrane je možné dodatočne dodať a vrhnúť do bitky. To nám samozrejme spôsobuje určité škody a predlžuje konflikt. Ale po prvé, arzenály NATO a zásoby starých sovietskych zbraní v niektorých štátoch sú už z veľkej časti vyčerpané. A po druhé, existujúce výrobné kapacity na Západe neumožňujú rýchlo dopĺňať spotrebu zásob techniky a munície. Navyše sú potrebné veľké zdroje a čas. A čo je najdôležitejšie, v dôsledku samovražedných útokov utrpeli formácie Ozbrojených síl Ukrajiny obrovské straty. To sú desaťtisíce ľudí,“ zdôraznil Putin.

image

Rusko môže pozastaviť úver na rozšírenie maďarskej atómovej elektrárne, píšu miestne médiá

„A napriek neustálym nájazdom, neustálym vlnám totálnej mobilizácie v mestách a dedinách Ukrajiny je pre súčasný režim stále ťažšie nahnať nové doplňovanie na front. Mobilizačné zdroje krajiny sú vyčerpané,“ usúdila ruská hlava štátu.

Zo západu na východ Poľska

Varšava začala presúvať svoje jednotky zo západu na východ Poľska v reakcii na príchod tisícov ruských žoldnierov do Bieloruska, kde cvičia vo vojenskom priestore pri hraniciach s Poľskom. Varšava sa obáva možných provokácií a jednotky na východe krajiny majú tiež "odstrašiť agresora" a dať Rusku najavo, že sa napadnúť Poľsko neoplatí, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Putin svoje už niekoľkokrát opakované obvinenia Varšavy opäť nepodporil konkrétnymi dôkazmi. Putin však tiež tvrdí, že proti Rusku bola rozpútaná vojna, hoci práve na Putinov rozkaz ruské vojská vlani vo februári vpadli na Ukrajinu a rozpútali tak najkrvavejší konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Podľa odhadov boli zabité už desiatky tisíc vojakov a tisíce civilistov a boje tiež vyhnali milióny ľudí z domovov.

image

Ruskí vyšetrovatelia zatkli známeho nacionalistu Girkina, ktorý ostro kritizoval Putina

Putin tiež spočiatku tvrdil, že sa Rusko nechce zmocniť ukrajinského územia, ale vlani na jeseň ohlásil anexiu štyroch ukrajinských oblastí. Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej, ktoré ruské vojská čiastočne okupujú a o ktorých Putin hovorí ako o historicky ruskom území, podobne ako v prípade Krymu.

01 - Modified: 2023-07-20 20:51:05 - Feat.: 1 - Title: Úder na „spojenca“. Ruské besnenie poškodilo konzulát Číňanov aj ich obilie 02 - Modified: 2023-07-20 20:09:32 - Feat.: 1 - Title: Kazetová munícia už Rusov efektívne drví. Ničia im formácie, prezradili USA 03 - Modified: 2023-07-21 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Keď holá pravda prekáža. Rusko spustilo Ruwiki, nový nástroj na oblbovanie ľudí 04 - Modified: 2023-07-20 14:19:39 - Feat.: 1 - Title: Rusko zamínovalo okolie ukrajinských prístavov a ohrozuje civilné lode, tvrdia USA 05 - Modified: 2023-07-20 08:53:41 - Feat.: 1 - Title: Rusko slabne, myslí si Erdogan. Putinovi dáva jednu facku za druhou
01 - Modified: 2024-05-10 09:45:52 - Feat.: - Title: Slovensko kryje Putinových spojencov. Nevyhostili propagandistu, ktorý robil rozhovor s Kaliňákom, tvrdí PS 02 - Modified: 2024-05-10 08:36:16 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Putin zase budí prízrak atomoviek. Čo tým sleduje práve teraz 03 - Modified: 2024-05-10 08:09:42 - Feat.: - Title: Bielorusko plánuje poslať stovky migrantov na poľskú hranicu, tvrdí organizácia ByPol 04 - Modified: 2024-05-10 10:17:40 - Feat.: - Title: Nová pýcha Putina verejne odhalená. Ruský „Rolls-Royce“ konečne dostal vlastnú tvár 05 - Modified: 2024-05-10 05:53:37 - Feat.: - Title: Ruské úrady priznali požiar v ďalšej rafinérii v Kalužskej oblasti. Terčom útokov sa stal aj Charkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 13:16