Reťazec veľkých oranžových bójí je najnovšou súčasťou drastických opatrení Abbottovej vlády proti nelegálnej imigrácii. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Texaský guvernér dal natiahnuť na rieku Rio Grande bariéru proti migrantom. Biden ho teraz žaluje

25.07.2023, 13:55
Autor:
redredČTKČTK
  • Reťazec veľkých oranžových bójí je najnovšou súčasťou drastických opatrení Abbottovej vlády proti nelegálnej imigrácii.
  • Do toku rieky Rio Grande medzi mestami Eagle Pass a Piedras Negras ich začala inštalovať na začiatku mesiaca, pričom zrejme krok nekonzultovala s Washingtonom, Mexikom ani s bilaterálnym orgánom pre vyjasňovanie sporov týkajúcich sa spoločnej hranice. 
  • Plánom bolo vytvoriť v rieke asi 300 metrov dlhú bariéru, operácia zahŕňa úpravu niektorých riečnych ostrovov.

Americké ministerstvo spravodlivosti zažalovalo texaského guvernéra Grega Abbotta kvôli bariére z bójí umiestnenej do rieky Rio Grande na hranici s Mexikom. Abbot vyhlásil, že je pripravený ísť pred súd. Migrantov smerujúcich do Spojených štátov je podľa neho potrebné od vstupu do rieky odradiť. Po odstránení bariéry na americkej strane volá aj Mexiko.

VIDEO: Bidenova administratíva žaluje guvernéra Texasu za bariéru bóje Rio Grande, ktorá má zastaviť migrantov:

Texas sa s vami uvidí na súde, pán prezident

Reťazec veľkých oranžových bójí je najnovšou súčasťou drastických opatrení Abbottovej vlády proti nelegálnej imigrácii. Do toku rieky Rio Grande medzi mestami Eagle Pass a Piedras Negras ich začala inštalovať na začiatku mesiaca, pričom zrejme krok nekonzultovala s Washingtonom, Mexikom ani s bilaterálnym orgánom pre vyjasňovanie sporov týkajúcich sa spoločnej hranice. Plánom bolo vytvoriť v rieke asi 300 metrov dlhú bariéru a operácia zahŕňa úpravu niektorých riečnych ostrovov.

Žaloba podľa AP žiada súd, aby Texasu odstránenie bariéry nariadil, pričom uvádza, že bóje boli rozmiestnené nelegálne a bez súhlasu mesta Eagle Pass. Vo veci argumentuje humanitárnymi aj environmentálnymi dôvodmi.

Federálne ministerstvo spravodlivosti Texasu pohrozilo právnymi krokmi už minulý týždeň, uviedla televízia CNN. Abbottovi zároveň dalo čas do utorkového popoludnia, aby prisľúbil odstránenie bariér. Mexiko požiadalo Washington o odstránenie bójí už v júni, rovnako ako o stiahnutie žiletkového drôtu z americkej strany rieky.

image

Na juhu Mexika ozbrojenci uniesli 14 zamestnancov polície

„Texas bude plne využívať svoju ústavnú právomoc čeliť kríze, ktorú ste spôsobili. Texas sa s vami uvidí na súde, pán prezident,“ reagoval v utorok guvernér, ktorý si vlani zaistil tretie funkčné obdobie okrem iného sľuby o pritvrdení na hranici. Bidena pri tom vyzval, aby mu pomohol zabrániť migrantom dávať životy napospas vo vodách Ria Grande.

Abbott kritizuje Bidena za nečinnosť

Abbott prezidenta z Demokratickej strany, podobne ako mnohí republikánski politici, obviňuje z toho, že je nečinný tvárou v tvár „kríze“ na južných hraniciach USA a že jeho imigračná politika je príčinou prílivu migrantov utekajúcich pred chudobou a násilím z latinskoamerických krajín.

Biden pritom v niektorých ohľadoch nadviazal na svojho republikánskeho predchodcu Donalda Trumpa a na jar začal zavádzať nový imigračný systém obmedzujúci možnosť utečencov žiadať na hranici o azyl. Podľa Washingtonu odvtedy počet nelegálnych vstupov na americkú pôdu výrazne klesol.

Bidenova konfrontácia s Abbottom prichádza v čase, keď nové výpovede opäť priťahujú pozornosť k zaobchádzaniu s migrantmi prichádzajúcimi do Texasu. Člen štátnej polície Nicholas Wingate v uniknutom e-maile nadriadenému písal o nehumánnych taktikách a okrem iného uviedol, že spoločne s kolegom dostal rozkaz tlačiť ľudí späť do vody, keď na konci júna narazil na desiatky migrantov vrátane detí a matiek s bábätkami. Tiež podľa neho bol vydaný pokyn nedávať migrantom napiť, zatiaľ čo teplota bola vysoko nad 30 stupňami Celzia.

image

Mexiko má nové pravidlá pre prácu z domu, zamestnávatelia musia platiť internet

Texas pred dvoma rokmi spustil takzvanú operáciu osamelá hviezda, ktorá je Abbottovou odpoveďou na zvýšené počty prichádzajúcich migrantov. Doteraz zahŕňala nasadenie tisícov vojakov na hranici s Mexikom či posielanie autobusov s migrantmi do miest s demokratickým vedením a podľa minuloročnej analýzy stála daňových poplatníkov 2,5 milióna dolárov týždenne. Agentúra AP uvádza, že guvernér niektoré svoje opatrenia opiera o vyhlásenie stavu katastrofy.

01 - Modified: 2023-05-10 17:02:16 - Feat.: 1 - Title: Na americko-mexickej hranici sa menia pravidlá, Biden čaká v blízkej budúcnosti ďalší chaos 02 - Modified: 2023-06-28 05:15:22 - Feat.: 1 - Title: Na juhu Mexika ozbrojenci uniesli 14 zamestnancov polície 03 - Modified: 2023-06-10 05:37:50 - Feat.: 1 - Title: Mexiko má nové pravidlá pre prácu z domu, zamestnávatelia musia platiť internet 04 - Modified: 2023-06-09 20:52:26 - Feat.: 1 - Title: Kolumbijská vláda uzavrela s povstalcami dohodu o šesťmesačnom prímerí, bojuje sa desaťročia 05 - Modified: 2023-05-22 18:45:00 - Feat.: 1 - Title: Pre popol zo sopky Popocatépetl uzavreli v Mexiku školy v jej okolí, milión žiakov sa učí online
01 - Modified: 2024-04-28 15:49:21 - Feat.: - Title: Rozvoj Tesly je "úspešným príkladom" čínsko-americkej spolupráce, tvrdí Li Čchiang 02 - Modified: 2024-04-28 15:34:30 - Feat.: - Title: Izrael uistil, že si pred operáciou v Rafahu vypočuje obavy USA, tvrdí Kirby 03 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie 04 - Modified: 2024-04-28 09:39:08 - Feat.: - Title: Útoku Izraela na Rafáh môžu zabrániť len Spojené štáty, myslí si predseda palestínskej samosprávy 05 - Modified: 2024-04-28 07:05:00 - Feat.: - Title: Bývalého producenta Harveyho Weinsteina v New Yorku hospitalizovali po návrate do väznice
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 17:58