Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden nariadil vláde USA poskytovať dôkazy o zločinoch na Ukrajine súdu v Haagu

27.07.2023, 07:02
Autor:
TASRTASR

Americké ministerstvo obrany sa poskytovaniu takýchto informácií doteraz bránilo a argumentovalo, že akákoľvek spolupráca s trestným súdom by mohla vyústiť v spolitizované stíhanie amerických jednotiek v zámorí.

Prezident Spojených štátov Joe Biden nariadil svojej vláde, aby začala informácie o vojnových zločinoch páchaných Ruskom na Ukrajine poskytovať Medzinárodnému trestnému súdu so sídlom v Haagu. Vo štvrtok to uviedla agentúra Reuters.

Americké ministerstvo obrany sa poskytovaniu takýchto informácií doteraz bránilo a argumentovalo, že akákoľvek spolupráca s trestným súdom by mohla vyústiť v spolitizované stíhanie amerických jednotiek v zámorí.

"Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa prezident (Biden) vyjadroval jasne – je potrebné vyvodiť zodpovednosť voči tým, ktorí vojnové zločiny a zverstvá na Ukrajine povoľujú a uskutočňujú," uvádza sa vo vyhlásení americkej Rady pre národnú bezpečnosť (NSC), ktorá dodala že Biely dom sa rozhodol neposkytnúť bližšie špecifiká spolupráce s ICC.

ICC v marci vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina za údajnú deportáciu detí z Ukrajiny, čo je považované za vojnový zločin.

Ukrajinské úrady aj predstavitelia krajín Západu tiež tvrdia, že existujú dôkazy o vraždách a popravách, ostreľovaní civilnej infraštruktúry, nútených deportáciách, únosoch detí, mučení, sexuálnom násilí a nezákonnom väznení, ku ktorým dochádza na Ukrajine.

Americkí zákonodarcovia z radov demokratov i republikánov Pentagón obvinili z toho, že podkopáva vyšetrovanie vojnových zločinov, ak nechce poskytovať informácie amerických tajných služieb súdu v Haagu.

Agentúra Reuters pripomína, že Washington nikdy neratifikoval tzv. Rímsky štatút, ktorý tvorí právny základ ICC, ba dokonca v minulosti na tento súd uvalil sankcie za vyšetrovanie zločinov v Afganistane.

 

01 - Modified: 2024-05-02 05:55:35 - Feat.: - Title: Ruské oblasti hlásia nálety ukrajinských dronov na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine 03 - Modified: 2024-05-02 04:51:50 - Feat.: - Title: Z Odesy hlásili 13 zranených po dopade ruskej rakety 04 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 05 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 08:35