FOTO: REUTERS
StoryEditor

Biden sa poďakoval talianskej premiérke Meloniovej za podporu Ukrajiny

28.07.2023, 06:43
Autor:
TASRTASR

Meloniová vo vyhlásení v Oválnej pracovni Bieleho domu označila vzťahy medzi Talianskom a USA za silné. Podľa nej sa nemenia v závislosti od vlád a politických farieb.

Americký prezident Joe Biden sa vo štvrtok v Bielom dome stretol s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Na programe ich rokovania boli najmä vojna na Ukrajine, obchod a vzťahy Talianska s Čínou, informovala agentúra Reuters.

Meloniová - vôbec prvá žena na čele talianskej vlády - sa dostala k moci v októbri minulého roka, pričom sa snaží viesť aktívnu politiku aj v zahraničí, keďže Taliansko bude v roku 2024 predsedať skupine G7, podotkol Reuters.

image

Je vám dobre, Mitch? Senátor sa zasekol uprostred vety, kolegovia ho odviedli

Meloniová vo vyhlásení v Oválnej pracovni Bieleho domu, pri ktorom bol aj jej hostiteľ, označila vzťahy medzi Talianskom a USA za silné. Dodala, že sa nemenia v závislosti od vlád a politických farieb. "Vieme, kto je naším priateľom v ťažkých časoch," ubezpečila Meloniová.

Svoju prvú cestu do Washingtonu využila aj na to, aby strávila nejaký čas na Kapitole, kde jej stretnutia zahŕňali aj rokovanie s republikánskym predsedom Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym.

Rím aj Washington zdôraznili, že táto Meloniovej cesta je príležitosťou na opätovné potvrdenie silného partnerstva medzi krajinami, a to aj v súvislosti s miliardami dolárov vojenskej a inej pomoci, ktorú Západ poskytol Ukrajine pri jej obrane vo vojne rozpútanej Ruskom vo februári roku 2022.

Počas tej časti stretnutia v Oválnej pracovni, ktorá bola prístupná novinárom, Biden pochválil Taliansko za jeho nemenný postoj k Ukrajine. Meloniová povedala, že je hrdá na to, že Taliansko pomohlo brániť medzinárodné právo.

image

Meloniová vyzvala krajiny Stredozemia na širokú alianciu proti nelegálnej migrácii

Reuters pripomenul, že Meloniová momentálne stojí pred rozhodnutím, či zachovať členstvo Talianska v čínskom pláne Pás a cesta - infraštruktúrnom programe, proti ktorému sa Washington snaží bojovať.

Ako je známe, Taliansko sa v roku 2019 stalo prvou a zatiaľ jedinou krajinou G7, ktorá sa pripojila k BRI, pričom kritici tvrdia, že toto partnerstvo umožní Číne získať kontrolu nad citlivými technológiami a dôležitou infraštruktúrou.

Podľa Reuters je veľmi nepravdepodobné, že Taliansko obnoví dohodu s Čínou, keď sa v marci 2024 skončí jej platnosť. Meloniová v máji povedala, že je možné mať dobré vzťahy s Pekingom aj bez toho, aby Taliansko bolo súčasťou paktu BRI.

01 - Modified: 2024-05-10 21:12:29 - Feat.: - Title: MS v Hokeji: Švédi porazili Američanov 5:2. Ďalší zápas ich čaká s Poľskom 02 - Modified: 2024-05-10 19:58:31 - Feat.: - Title: Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy. Kyjevu vyjadril podporu 03 - Modified: 2024-05-10 17:16:18 - Feat.: - Title: Zbrane, munícia, aj obrnené vozidlá. Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-05-10 16:17:43 - Feat.: - Title: Biden má plánovať nové clá na dovoz z Číny, vrátane elektromobilov 05 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 09:58