StoryEditor

Pri Holandsku horí tretí deň loď so stovkami elektroáut, oheň aj kvôli nim nevedia uhasiť

28.07.2023, 14:35
Autor:
ČTKČTKredred

Chod lode zaisťovalo 23 členov posádky. Jeden človek pri požiari zomrel, niekoľko ich bolo zranených. Hrozí obrovská ekologická katastrofa.

Záchranári pri holandských brehoch už tretí deň márne bojujú s požiarom na nákladnej lodi prevážajúcej takmer štyritisíc automobilov. Oheň podľa holandskej pobrežnej stráže vznikol zrejme od batérie jedného z elektromobilov na palube. Elektrovozidiel je na lodi 498.

Hrozí obrovská ekologická katastrofa, loď je ťažké hasiť, aby ju voda nepotopila. Jeden člen posádky zomrel, zvyšných 22 sa podarilo evakuovať.

V oblasti Severného mora stále pokračuje rozsiahla operácia, požiar môže podľa holandských úradov trvať aj niekoľko dní. Boky lode záchranári kropia vodou, vyhýbajú sa však palube, aby plavidlo nepotopili.

„Plamene rozhodne stále nie sú pod kontrolou. Je to veľmi ťažko uhasiteľný požiar, možno kvôli nákladu, ktorý loď prevážala,“ uviedol vo štvrtok Edwin Versteeg, hovorca holandského úradu vodných ciest a verejných prác.

Na palube je 498 elektromobilov. Podľa holandského portálu RTL Nieuws o tom informoval hovorca spoločnosti K Line, ktorá si plavidlo prenajala. Celkovo je na palube 3783 vozidiel.

image

Požiar na nákladnej lodi s autami v New Jersey uhasili takmer po týždni

Posádka sa snažila požiar uhasiť sama

Hovorca holandskej pobrežnej stráže predtým uviedol, že požiar zrejme spôsobil jeden z elektromobilov na palube. Plavidlo mierilo z Nemecka cez Egypt do Singapuru. Chod lode zaisťovalo 23 členov posádky, všetci z Indie. Jeden človek pri požiari zomrel, niekoľko ich bolo zranených.

"Posádka sa snažila požiar uhasiť sama, ale nepodarilo sa jej to. Bohužiaľ jedna osoba zomrela a niekoľko ďalších bolo zranených,“ uviedla podľa agentúry AFP holandská pobrežná stráž. Dvadsaťdva členov posádky záchranári previezli do nemocnice s dýchacími ťažkosťami, popáleninami a ďalšími zraneniami.

image

Problém s prestrelenými cenami palív na Slovensku sa zmiernil. No na vodičov aj tak číhajú zlé správy

Bezprostredne nie je jasné, či sa jedná o 498 plne elektrických vozidiel, alebo či sú v tomto počte zahrnuté aj hybridné vozidlá (so spaľovacím motorom aj elektromotorom), píše verejnoprávna stanica NOS. Elektromobily môžu aj naďalej horieť po dlhú dobu kvôli batérii. Pokiaľ také auto vzplanie, je ťažké požiar uhasiť.

Hrozí ekologická katastrofa

Požiar na lodi Fremantle Highway podľa pobrežnej stráže vypukol v stredu v skorých ranných hodinách severne od Západofrískych ostrovov. Teraz sa plavidlo nachádza asi 27 kilometrov severne od ostrova Ameland, z frekventovanej prepravnej trasy ho odtiahol remorkér.

Jedinou šancou, ako loď rýchlo uhasiť, je zaplaviť ju vodou, povedal Bildu hovorca hasičského zboru Tobias Thiele. To by ale znamenalo ekologickú katastrofu v oblasti Waddenzee, ktorá je súčasťou svetového prírodného dedičstva UNESCO. Tvorí ju pobrežná časť Severného mora medzi Frízskymi ostrovmi a pevninou Holandska, Nemecka a Dánska.

image

Pokojná dovolenka na Rodose. Sever ostrova ničivé inferno nijak nevzrušuje

Tamojšie plytké vody patria k dôležitým cieľom vodných sťahovavých vtákov. Podľa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) sú piesočné brehy a močiare domovom viac ako 10-tisíc živočíšnych a rastlinných druhov. V ohrození by boli aj väčšie cicavce ako tuleň šedý alebo sviňucha obyčajná, uvádza WWF.

Tento incident bol posledným z niekoľkých požiarov, ktoré v poslednej dobe vznikli na lodiach prepravujúcich automobily. Začiatkom tohto mesiaca zahynuli dvaja hasiči z New Jersey a päť ich bolo zranených pri boji s plameňmi na nákladnej lodi prevážajúcej stovky vozidiel, ale žiadne elektromobily. Iný požiar zničil vlani vo februári tisíce luxusných automobilov, z ktorých niektoré boli elektrické, na lodi pri pobreží portugalských Azorských ostrovov.

01 - Modified: 2023-07-28 12:22:49 - Feat.: 1 - Title: Rozsiahly požiar na chorvátskom ostrove Čiovo turistov podľa cestovných kancelárií neohrozuje 02 - Modified: 2023-07-28 11:07:36 - Feat.: 1 - Title: V talianskej Apúlii sa opäť rozhoreli požiare, evakuácia postihla aj pláže 03 - Modified: 2023-07-28 06:36:35 - Feat.: 1 - Title: Do Grécka odcestovala druhá skupina hasičov, premiér ocenil ich odvahu 04 - Modified: 2023-07-27 18:19:20 - Feat.: 1 - Title: Nastala éra globálneho varu. Šéf OSN žiada okamžité radikálne kroky na ochranu klímy 05 - Modified: 2023-07-27 17:53:11 - Feat.: 1 - Title: Chorvátsko desí ďalší veľký požiar na ostrove Čiovo, hustý dym je vidieť zo Splitu
01 - Modified: 2024-04-23 06:37:47 - Feat.: - Title: Pri Kežmarku horeli drevené obydlia, požiar uhasili nad ránom 02 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 03 - Modified: 2024-04-20 14:34:11 - Feat.: - Title: Holandské gangy útočiace výbušninami na bankomaty sa zameriavajú na Nemecko 04 - Modified: 2024-04-19 18:25:20 - Feat.: - Title: V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny 05 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 01:00