Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Miroslav Košírer
StoryEditor

Nemecké Sasko a Brandenbursko opätovne požadujú hraničné kontroly s Českom a Poľskom

28.07.2023, 15:37
Autor:
ČTKČTK

Cez Česko vedie jedna z migračných trás, po ktorej do Nemecka prúdia migranti bez potrebných dokladov. Brandenbursko so Saskom kvôli tomu na jar požadovali dočasné obnovenie stálych hraničných kontrol.

Ministri vnútra Saska a Brandenburska požadujú v súvislosti s nelegálnou migráciou znovuzavedenie kontrol na hraniciach s Českom a Poľskom, uviedla dnes rozhlasová a televízna stanica rbb24.

Tie by podľa nich mali fungovať ako doplnok k už existujúcim námatkovým kontrolám spolkovej polície v hraničnom pásme. Obe spolkové krajiny na jar požadovali dočasné obnovenie stálych hraničných kontrol, čo ale spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová odmietla.

Na spoločnom rokovaní so zástupcami policajných odborov v Drážďanoch saský minister vnútra Armin Schuster a jeho braniborský náprotivok Michael Stübgen (obaja z konzervatívnej strany CDU) zopakovali požiadavku na hraničné kontroly. Obaja politici v súvislosti s nelegálnymi vstupmi do krajiny varovali pred vyhrotením situácie.

image

Slovensko je podľa Hlasu lídrom v dĺžke verejných obstarávaní, procesy brzdia rozvoj regiónov

Schuster uviedol, že hraničné kontroly by sa mali začať už teraz, aby sa Sasko dostatočne pripravilo na nárast nelegálnej migrácie v jesenných mesiacoch. Prípadné zavedenie kontrol by podľa Schustera malo byť koordinované so susednými krajinami.

Obaja politici chceli po rokovaní opätovne vyzvať sociálnu demokratku Faeserovú, aby v Bruseli začala potrebnú notifikačnú procedúru.

Schuster poukázal na nebezpečenstvo, ktoré predstavujú nelegálni prevádzači. V júli podľa neho zomrela žena pri nehode preplnenej dodávky, ktorej vodič utekal pred políciou. "Nezodpovedné správanie prevádzačov a ohrozenie prevádzaných osôb je potrebné čo najskôr zastaviť," povedal minister Schuster.

image

Bavorsko posilní pohraničnú políciu pre kontroly s Českom a Rakúskom, kontroly budú častejšie

Cez Česko vedie jedna z migračných trás, po ktorej do Nemecka prúdia migranti bez potrebných dokladov. Braniborsko so Saskom kvôli tomu na jar požadovali dočasné obnovenie stálych hraničných kontrol s Českom a Poľskom po vzore tých, ktoré Nemecko od roku 2015 vykonáva na pomedzí s Rakúskom. Tieto kontroly nie sú plošné po celej dĺžke hraníc s Rakúskom, ale len na vybraných priechodoch. Rozšírenie stálych hraničných kontrol Faeserová opakovane odmietla, s Poľskom a Českom sa ale dohodla na sérii protiopatrení vrátane početnejších kontrol.

Česko je rovnako ako Nemecko súčasťou schengenského priestoru EÚ bez hraničných kontrol. Za normálnych okolností môžu ľudia medzi týmito krajinami cestovať bez obmedzení.

01 - Modified: 2023-07-14 12:28:59 - Feat.: 1 - Title: Bavorsko posilní pohraničnú políciu pre kontroly s Českom a Rakúskom, kontroly budú častejšie 02 - Modified: 2023-07-14 11:02:50 - Feat.: 1 - Title: Nemecko chce zahraničných pracovníkov na udržanie blahobytu, odmieta však nelegálnu migráciu, tvrdí Scholz
01 - Modified: 2024-05-14 11:34:24 - Feat.: - Title: Pri závale v uhoľnej bani v Poľsku zahynuli dvaja baníci, ďalší je nezvestný 02 - Modified: 2024-05-13 18:53:05 - Feat.: - Title: Pri Jihlave spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil 03 - Modified: 2024-05-13 16:45:37 - Feat.: - Title: Poľská vláda vydala povolenie na výstavbu jadrovej elektrárne 04 - Modified: 2024-05-13 13:50:03 - Feat.: - Title: V súvislosti s čiernym kašľom zomreli v Česku ďalší dvaja seniori, nakazené sú tisíce ľudí 05 - Modified: 2024-05-13 10:46:09 - Feat.: - Title: Poľskí podnikatelia sa v otázke prijatia eura rozchádzajú v názoroch, ukázal prieskum
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 13:50