Poľský premiér Mateusz Morawiecki. FOTO: Reuters
StoryEditor

Blíži sa k nám sto wagnerovcov, je to stále nebezpečnejšie, hovorí poľský premiér

29.07.2023, 17:08
Autor:
ČTKČTK

Mateusz Morawiecki​ tvrdí, že wagnerovci sa budú s najväčšou pravdepodobnosťou snažiť dostať sa do Poľska a predstierať, že sú nelegálni migranti.

Stovka vojakov z ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny sa priblížila k bieloruskému mestu Grodno pri poľských hraniciach. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki. Začiatkom tohto mesiaca začala Varšava presúvať viac ako tisíc vojakov na východ krajiny pre rastúce obavy, že by prítomnosť wagnerovcov v Bielorusku mohla viesť k zvýšeniu napätia na jeho hraniciach.

"Situácia je stále nebezpečnejšia. S najväčšou pravdepodobnosťou budú (wagnerovci) prezlečení za bieloruskú pohraničnú stráž a budú pomáhať nelegálnym migrantom dostať sa na poľské územie (a) destabilizovať Poľsko," povedal Morawiecki na tlačovej konferencii v Gliwiciach na juhozápade Poľska.

"S najväčšou pravdepodobnosťou sa budú snažiť dostať sa do Poľska a predstierať, že sú nelegálni migranti, a to predstavuje ďalšie hrozby," dodal Morawiecki.

image

Bezpečnostné vákuum po exode wagnerovcov. Kremeľ balansuje na hrane, tvrdí americký inštitút

Poľsko podľa Morawieckého v posledných dvoch rokoch zažíva permanentný hybridný útok na svojej východnej hranici s Bieloruskom. Dodal, že len v tomto roku registroval približne 16-tisíc nelegálnych pokusov o prekročenie hranice migrantov, ktoré do Poľska "dotlačili" ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský vodca Alexander Lukašenko.

Morawiecki zdroj svojich informácií o pohybe príslušníkov Wagnerovej skupiny neuviedol. Zakladateľ bieloruského opozičného projektu Hajun Anton Motolko agentúre Reuters povedal, že jeho skupina nezaznamenala žiadne dôkazy o tom, že by sa wagnerovci približovali ku Grodni. Hajun monitoruje vojenské aktivity v Bielorusku.

Mesto má potenciálne významnú pozíciu vzhľadom na to, že sa nachádza v blízkosti suwalského priesmyku, strategického pásu krajiny pozdĺž poľsko-litovskej hranice, ktorý oddeľuje Bielorusko, spojenca Ruska, od ruskej enklávy Kaliningradu.

Začiatkom júla bol šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin na videu zachytený, ako víta svojich bojovníkov v Bielorusku a hovorí im, že sa zatiaľ nebudú ďalej zúčastňovať vojny na Ukrajine. Namiesto toho im nariadil, aby zhromaždili sily pre Afriku - kde sú zapojení do mnohých konfliktov - a zároveň cvičili bieloruskú armádu. Nasledujúceho dňa dorazilo niekoľko wagnerovcov do výcvikového priestoru v západnom Bielorusku pri meste Brest, ktoré leží na hranici s Poľskom.

image

Rusko stavilo na Afriku. O kontinent sa v posledných rokoch Moskva príliš nezaujímala, teraz je jej dobrý

Podľa Putina bol presun wagnerovcov do Bieloruska súčasťou dohody, ktorá ukončila júnový pokus skupiny o vzburu, keď jej príslušníci pochodovali na Moskvu a hrozili, že Rusko uvrhnú do občianskej vojny.

V roku 2021 Poľsko zažilo zvýšený migračný tlak na hraniciach s Bieloruskom, kedy sa do krajiny snažili dostať tisíce migrantov. Varšava z tejto krízy obvinila bieloruskú vládu a uviedla, že do krajiny prúdia migranti z Blízkeho východu a z Afriky pod falošným prísľubom ľahkého prístupu do Európskej únie.Podľa poľských predstaviteľov bol hybridný útok z Bieloruska pripravovaný spoločne s ruskými tajnými službami.

01 - Modified: 2023-07-28 14:57:40 - Feat.: 1 - Title: Prigožin podporil vojenský prevrat v Nigeri. Pučistom ponúkol svojich žoldnierov 02 - Modified: 2023-07-27 18:45:25 - Feat.: 1 - Title: Prekvapivý hosť na summite v Petrohrade? Fotografie zachytávajú Prigožina s africkými lídrami 03 - Modified: 2023-07-27 09:21:08 - Feat.: 1 - Title: Paralýza v Kremli. Svedectvá odhaľujú Putinovu neschopnosť počas vzbury, zavládlo zdesenie a chaos 04 - Modified: 2023-07-19 15:14:11 - Feat.: 1 - Title: Rusi majú mnoho oporných bodov, ale my máme jednu zásadnú výhodu, hovorí uznávaný ukrajinský generál 05 - Modified: 2023-07-18 21:16:12 - Feat.: 1 - Title: Do Bieloruska už dorazilo najmenej dvetisíc wagnerovcov, uvádza nezávislá skupina
01 - Modified: 2024-05-09 12:52:22 - Feat.: - Title: Ruského cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami sa zúčastní aj Bielorusko, oznámil Putin 02 - Modified: 2024-05-08 09:06:48 - Feat.: - Title: Poľské úrady na hranici s Bieloruskom zadržali ruského zbeha 03 - Modified: 2024-05-07 19:31:17 - Feat.: - Title: Bombové hrozby aj záškodnícke akcie. Poľský minister obrany varoval pred ruskými hrozbami v Európe 04 - Modified: 2024-05-07 15:15:32 - Feat.: - Title: Plánovanie, príprava, a použitie úderov. Lukašenko nariadil rýchlu inšpekciu nosičov jadrových zbraní 05 - Modified: 2024-05-07 13:41:18 - Feat.: - Title: Poľská vláda plánuje dotovať nákupy jazdených elektromobilov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 15:00