Iránske ženy kráčajú po ulici počas obnovy mravnostnej polície v Teheráne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Do iránskych ulíc sa vrátila mravnostná polícia, čelí ale odporu

31.07.2023, 08:20
Autor:
ČTKČTK

Obnovenie činnosti mravnostnej polície čelí ostrej kritike, hoci iránska vláda tvrdí, že tak urobila na základe želania verejnosti.

Keď sa na kultúrnom festivale v iránskom hlavnom meste Teheráne začiatkom júla stlmili svetlá, začali si ženy v publiku dávať dole moslimské šatky hidžáby, tancovali, spievali a tlieskali do rytmu. Niektoré tiež svojimi hidžábmi mávali nad hlavou, čo silno odporuje iránskemu výkladu islamského práva, píše spravodajský web BBC.

VIDEO: Do iránskych ulíc sa vrátila mravnostná polícia

Hidžáb je v islamskej republike mocným politickým symbolom a základným kameňom ideológie tamojšieho duchovného zriadenia. Za nedodržiavanie prísnych pravidiel obliekania ženám hrozia tresty.

Od vlaňajšieho septembra, keď v krajine prepukli celonárodné protesty, ale začalo mnoho mladých Iránok otvorene povinné nosenie hidžábu spochybňovať, a to niekedy aj verejnými prejavmi občianskej neposlušnosti. Demonštrácie spustila smrť mladej ženy kurdského pôvodu Mahsy Amínovej, ktorá zomrela po zadržaní mravnostnou políciou kvôli príliš voľne nasadenému hidžábu.

image

Španielsko dalo občianstvo iránskej šachistke Chadímovej, ktorá súťažila bez povinnej šatky

Vojna ľuďom

Činnosť mravnostnej polície, ktorá nosenie moslimskej pokrývky hlavy vymáha, bola krátko pozastavená, no teraz sa jej príslušníci vrátili späť do ulíc. Podľa polície ide o opatrenie proti "laxnosti voči hidžábu". Očakáva sa však, že návrat mravnostných policajtov do ulíc povedie k ďalším konfrontáciám s demonštrantmi.

"Ide o jasné a explicitné vyhlásenie vojny ľuďom," uviedol na instagramovom kanáli perzského vysielania BBC iránsky respondent, ktorého meno BBC v záujme jeho bezpečnosti nezverejnila. Zároveň vyjadril nádej, že tentoraz "ľudia využijú opakované chyby režimu a zvrhnú celý systém".

image

Irán zintenzívnil postup voči ženám nedodržiavajúcim pravidlá zahaľovania, tvrdí Amnesty International

Obnovenie činnosti mravnostnej polície čelí ostrej kritike, hoci iránska vláda tvrdí, že tak urobila na základe želania verejnosti.

Bývalý iránsky prezident Mohammad Chátamí označil návrat vozidiel mravnostnej polície do ulíc za sebadeštruktívny krok vlády, ktorý povedie k ďalšiemu napätiu v spoločnosti a mohol by spôsobiť "sociálnu implóziu".

Nemenovaný bývalý iránsky predstaviteľ agentúre Reuters povedal, že "zlé rozhodnutia môžu mať pre establishment bolestné dôsledky. Ľudia neznesú ďalší tlak. Ak to bude pokračovať, budeme opäť svedkami pouličných protestov".

Patová situácia

K stretom medzi políciou a civilistami ohľadom vymáhania prísnych pravidiel pritom už v poslednom čase došlo. Na videu, ktoré získala BBC a ktoré bolo pravdepodobne natočené 16. júla, je vidieť, ako ľudia v severnom meste Rašt bránia polícii v zatknutí troch dievčat za porušenie pravidiel obliekania.

Tento mesiac sa nekonal plánovaný súd s jednou z popredných politických väzenkýň v Iráne, Sepídeh Kolíánovou, pretože pri ňom odmietla nosiť hidžáb. Dvadsaťdeväťročná ľudskoprávna aktivistka strávila šesť rokov za mrežami za reportovanie o pracovnoprávnom spore v juhozápadnom Iráne. Skôr tento rok bola prepustená po odpykaní trestu, následne ale bola opäť zatknutá a uväznená za to, že pred neslávne známou väznicou Evín skandovala protirežimné heslá.

image

Ženy bez hidžábu bude Irán identifikovať pomocou kamerového systému

"Zdá sa, že sme sa ocitli v patovej situácii," poznamenal. Uviedol Mehrzad Boroujerdi, ktorý pôsobí na Missourskej univerzite vedy a techniky a je spoluautorom knihy o porevolučnom Iráne."Opozícia nebola schopná zvrhnúť režim duchovných a štát nebol schopný získať na svoju stranu občanov kvôli brutálnym represívnym opatreniam a neochote riešiť akékoľvek požiadavky občanov," dodal.

Za porušovanie pravidiel nosenia hidžábu boli v Iráne uložené aj netradičné tresty. V jednom prípade bola žena odsúdená na umývanie mŕtvych, čo je islamská tradícia vykonávaná pred pohrebom. Dve herečky odsúdili na povinnú psychoterapiu. Na ročné väzenie bola odsúdená žena, ktorá si na verejnú akciu namiesto hidžábu vzala klobúk.

01 - Modified: 2023-07-16 12:28:02 - Feat.: 1 - Title: Mravnostná polícia, ktorá vyvolala obrovské protesty, sa vracia do ulíc Iránu dbať na pravidlá obliekania 02 - Modified: 2023-03-15 18:01:06 - Feat.: 1 - Title: Irán v súvislosti s otravami školáčok zadržal 110 podozrivých. Zdravotné ťažkosti mali tisícky dievčat 03 - Modified: 2023-03-08 19:36:17 - Feat.: 1 - Title: Práva žien sú ohrozené na celom svete, povedal Biden na MDŽ. Poukázal na Afganistan, Irán a Rusko 04 - Modified: 2023-01-09 11:21:55 - Feat.: 1 - Title: Pápež kritizoval iránsky režim za tresty smrti pre protivládnych demonštrantov
01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 03 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 04 - Modified: 2024-04-21 16:03:44 - Feat.: - Title: Iránsky ajatolláh nepriamo priznal, že útok na Izrael zasiahol len málo cieľov 05 - Modified: 2024-04-21 05:26:00 - Feat.: - Title: Irán popiera nákup ruských stíhačiek Suchoj Su-35
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:46