ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ministri Organizácie islamskej spolupráce vyzvali na opatrenia proti páleniu koránu

31.07.2023, 20:27
Autor:
ČTKČTK

Generálny tajomník Husajn Ibrahim Tahá vyzval na prijatie opatrení na zastavenie "provokatívnych činov" a vyjadril ľútosť nad tým, že švédske a dánske úrady pálenie koránu povolili s výhovorkou na slobodu slova.

Ministri zahraničia viac ako pätdesiatich krajín združených v Organizácii islamskej spolupráce dnes na mimoriadnej schôdzke odsúdili prípady pálenia koránu vo Švédsku a Dánsku z posledných týždňov, ktoré sa podľa nich nedajú ospravedlňovať slobodou slova. Vyjadrili tiež sklamanie nad reakciou švédskej a dánskej vlády a vyzvali obe krajiny, aby opakovaniu takýchto prípadov zabránili. Aj dnes pritom dvaja muži v Štokholme spálili niekoľko stránok koránu, informovala agentúra AFP.

"Čo najdôraznejšie odsudzujeme opakované útoky na posvätnosť koránu, také provokatívne činy sú neprijateľné s akýmkoľvek zdôvodnením," povedal minister zahraničia Saudskej Arábie Fajsal bin Farhán na mimoriadnej schôdzke OIC, ktorej zvolanie iniciovala jeho krajina spolu s Irakom. "Sloboda slova by mala byť etickou hodnotou, ktorá zaručuje koexistenciu, a nie ktorá šíri násilie a nenávisť a spôsobuje stret civilizácií," dodal bin Farhán, ktorý pálenie koránu označil za extrémizmus. Vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby všetky také činy odmietlo.

Generálny tajomník OIC Husajn Ibrahim Tahá vyzval na prijatie opatrení na zastavenie "týchto provokatívnych činov" a vyjadril ľútosť nad tým, že švédske a dánske úrady pálenie koránu povolili s "výhovorkou na slobodu slova".

image

Na proteste pred parlamentom v Štokholme znovu podpálili korán

Stretnutie ministrov zahraničných vecí OIC začalo za zatvorenými dverami recitácií verša z koránu, ktorý odkazuje na spolužitie ľudí. Korán je posvätná kniha islamu a najposvätnejším textom tohto náboženstva. Pre moslimov to ale nie je len posvätná kniha, ale slovo Božie, a preto s touto knihou zachádzajú s najvyššou úctou a rešpektom.

Zhruba v čase, keď moslimské krajiny diskutovali o tom, ako znesväcovaniu koránu zabrániť, dvaja muži v Štokholme opäť niekoľko stránok koránu spálili. Jedným z nich bol iracký utečenec Salwan Momika, ktorý to isté urobil koncom júna pred najväčšou mešitou vo švédskej metropole a začiatkom júla korán pošliapal pred irackou ambasádou. V Dánsku minulý týždeň krajne pravicová skupina zverejnila video, na ktorom jeden muž páli knihu, zrejme aj korán, a šliape na irackú vlajku.

Pálenie koránu na verejnosti, na akciách povolených švédskymi úradmi, vyvolalo širokú kritiku moslimského sveta, niektoré krajiny kvôli tomu povolali svojich veľvyslancov. V Iraku kvôli tomu stovky demonštrantov dokonca vtrhli do areálu švédske ambasády, kde založili požiar. Personálu veľvyslanectva ani nikomu inému sa nič nestalo.

image

Dánsko zvažuje zákaz pálenia svätých textov na demonštráciách, nad možnými krokmi sa zamýšľa aj Švédsko

Vlády Dánska aj Švédska tvrdia, že verejným protestom s pálením koránu nemôžu zabrániť, pretože ústavy týchto severských krajín zaručujú slobodu slova. Obe vlády však v posledných dňoch uviedli, že zvažujú prijatie právnych krokov, ktoré by úradom umožnili za istých okolností takýmto akciám zabrániť.

Pálenie koránu a prejavy náboženskej nenávisti odsúdila v polovici júla aj Rada OSN pre ľudské práva. Príslušnú rezolúciu schválilo 28 krajín UNHRC, 12 bolo proti a sedem sa zdržalo. Proti rezolúcii boli napríklad Spojené štáty, Británia, Francúzsko alebo Česká republika, podľa ktorých bol text nevyvážený a v rozpore s postojmi, ktoré tieto štáty dlhodobo zastávajú ohľadom slobody. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk označil zneužívanie a ničenie náboženských symbolov za prejav úplnej neúcty, ktorý navyše polarizuje spoločnosť a zhoršuje napätie.

01 - Modified: 2024-02-21 11:32:21 - Feat.: - Title: Najvyšší súd odsúdil Sheilu Szmerekovú, ktorá sa preslávila pálením koránu, na tri roky väzenia 02 - Modified: 2023-10-13 08:00:00 - Feat.: - Title: Muž ugriloval korán spolu so slaninou. Vo Švédsku prvýkrát odsúdili človeka za pálenie svätej knihy 03 - Modified: 2023-10-12 14:58:13 - Feat.: - Title: Vo Švédsku prvýkrát odsúdili muža kvôli spáleniu koránu 04 - Modified: 2023-09-20 18:56:22 - Feat.: - Title: Ženám v Iráne bude za porušenie pravidiel obliekania hroziť až desaťročné väzenie 05 - Modified: 2023-09-03 17:16:02 - Feat.: - Title: Násilné výtržnosti: Švédska polícia zasiahla proti aktérom násilností po ďalšom pálení Koránu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 09:44